Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare. Eminescu, pelerin în târgul Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la împlinirea a 134 de ani de la moartea poetului național, preotul Florin Țuscanu vorbește despre legăturile „Luceafărului poeziei românești” cu urbea mușatină ■ venea aici când era revizor școlar ■ preotul consemnează despre popasul lui Eminescu în casa socialistului Vasile Morțun ■

În ziua de 15 iunie, în urmă cu 134 de ani, a trecut în neființă Mihai Eminescu, „Ppoetul nepereche”, supranumit „Luceafărul poeziei românești”. În rubrica „Dreptul la neuitare” preot dr. Florin Țuscanu ține să readucă în atenție legăturile acestuia cu urbea mușatină, la vremea când era oaspete a socialistului romașcan V.Gh. Morțun. Părintele Țuscanu reamintește prețuirea de care s-a bucurat Mihai Eminescu din partea altor poeți mari ai literaturii române, citându-l pe Nichita Stănescu:

„În anii ce au trecut de când el s-a prefăcut a pleca, s-a adăpostit în fiecare dintre noi. El e în noi și noi în el, ca într-o cuminecare”. Preotul cărurar subliniază legătura marelui poet cu Romanul, dar nu aceea pomenită de profesorul de limba și literatura română, N.Gr. Stețcu (CNRV), când Eminescu era revizor școlar și în această calitate a făcut o inspecție la Școala de Fete, criticând starea deplorabilă a învățământului romașcan al epocii.

Părintele Țuscanu se referă la legăturile lui Mihai Eminescu avute cu mișcarea socialistă a epocii și prietenia sa cu V.Gh. Morțun. „Pașii poetului au trecut și prin târgul Romanului, ba chiar el a poposit în mai multe rânduri aici, la prietenul său devotat, Vasile Gh. Morțun (scriitor, redactor, editor, om politic). Relațiile de prietenie sinceră dintre cei doi se oglindesc în corespondența pe care o purtau.

Într-o scrisoare datată 10 noiembrie 1887, poetul îi cere ajutorul și se confesează despre  lipsa mijloacelor de trai, mărturisind că îl amenință «cea mai neagră mizerie». Cu un an înainte de trecerea în veșnicie a poetului (1888), Morțun l-a invitat la Roman, unde organizase un cenaclu literar în casa fostului său învățător Nanu. Amintirea acestei întâlniri cu Eminescu a fost consemnată de Vasile Morțun  într-un jurnal.

„Vasilică scrisese că vine cu Eminescu și că o să ia masa cu noi. Într-adevăr, pe înserat, am văzut pe Morțun deschizând portița de la cerdac și poftind pe un domn potrivit și bine legat. Mai târziu nu mi-am putut dezlipi ochii de la domnul acela, care, cam sfios și stingherit, ședea între tata și Vasilică Morțun. Era Eminescu. Om frumos. Avea părul negru ca abanosul și lucios. Mustața groasă, fruntea boltită, fața albă, smeadă și trasă. Părea trist ori bolnav. Vocea-i era groasă și intonările dulci și mergeau la inimă. Uită-te bine la dumnealui – i-a spus gazdei V. Morțun – și să nu uiți norocul de a-l fi cunoscut. E domnul Mihai Eminescu, cel mai mare poet al țării noastre și om tare învățat”.

Florin Țuscanu mai amintește faptul că, în semn de admirație și prețuire pentru  Eminescu, la scurt timp după moartea poetului, romașcanul V. Morțun a editat, prefațat și tipărit cu cheltuiala lui, primul volum – Mihail Eminescu, Proză și Versuri (Iași, Editor V. G. Morțun, 1890, 252 pg.+ o scrisoare faximil), oferind mai apoi banii obținuți din vânzarea cărților pentru a fi ridicată o statuie în memoria poetului. În Addenda acestui volum a fost publicat și jurnalul din care părintele Florin Țuscanu a extras citatul amintit.

Părintele mărturisește că dorește să încheie gândurile despre Mihai Eminescu, în ziua când se împlinesc 134 de ani „de la nașterea sa în Ceruri”, cu câteva „stihuri” din poemul lui Nichita Stănescu, închinat memoriei poetului, intitulat simplu și sugestiv „EL”: „Eminescu este un fapt intim al sufletului nostru în tot ceea ce are el mai curat… El nu este o statuie, el este amintirea noastră din copilărie, dragostea noastră de a visa, puterea noastră de a fi triști… Atâta vreme cât noi suntem, el este; atâta vreme cât el este, noi nu putem să credem că am putea să murim vreodată”.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending