Prima pagină
Dreptul la neuitare. Doi teologi străluciți: preoții Constantin Galeriu și Dumitru Furtună

Preot dr. Florin Țuscanu este preocupat și de găsirea în arhivele bisericești a unor documente referitoare la personalitățile care au urmat studiile de specialitate, de-a lungul timpului, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe“, astăzi „Episcop Melichisedec Ștefănescu“. Acesta consemnează în rubrica „Dreptul la neuitare”, pe care o susține pe Facebook, despre un nume de referință.
Al părintelui Constantin Galeriu, cunoscut ca cel mai remarcabil predicator al Bisericii Ortodoxe Române, în secolul al XX-lea, întemnițat de mai multe ori de Securitatea comunistă, pentru convingerile sale liberale. Părintele Galeriu era declarat, în iunie 1938, șef de promoție la Seminarul Sfâtul „Gheorghe” din Roman.
„Am descoperit în arhiva eparhială de la Roman un document care la prima vedere părea nesemnificativ, privind examenul de absolvire la Seminarul «Sfântul Gheorghe» Roman din iunie 1938, dar urmărind cine l-a întocmit și cine sunt absolvenții acelei promoții (1930-1938), am găsit potrivit să-l prezint.
La 16 iunie 1938, președintele Comisiunii examenului de absolvire de la Seminarul din Roman, părintele Dumitru Furtună, a înaintat episcopului Romanului, Lucian Triteanu, un raport privind situația școlară a celor 24 de seminariști ce tocmai au susținut examenul de absolvire, la încheierea celor opt ani de studii. Pe verso este tabelul cu rezultatele examenului de absolvire (media generală).
Pe primul loc s-a clasat (cu media 9,29) Constantin N. Galeriu, un tânăr băcăuan care avea să ajungă un mare profesor de teologie. Acesta își avea obârșia în ținutul Bacăului, fiind născut la 21 nov. 1918 în localitatea Răcătău – Horgești și a urmat Seminarul din Roman, Facultatea de Teologie din București, cursurile de doctorat, ajungând profesor titular la această facultate, la catedra de Omiletică și Catehetică (1974-1989), slujind la biserica «Sfântul Silvestru» din București.
S-a stins din viață la 10 august 2003, în București, la vârsta de 85 de ani. A fost unul dintre cei mai îndrăgiți profesori de teologie, un mare duhovnic, publicist, conferențiar și apreciat predicator al Bisericii noastre”, a menționat protul dr. Florin Țuscanu, care vorbește apoi și despre personalitatea președintelui Comisiei examenului de absolvire a Seminarului romașcan din acel an (1938), părintele Dumitru Furtună.
Despre acesta arată că era, deja, o personalitate binecunoscută în viața culturală și bisericească a țării, fiind teolog, istoric, publicist și folklorist. A publicat peste 400 de articole, studii și lucrări de specialitate. Era născut la Tocileni – Botoșani, pe 26 febr. 1890, a absolvit Seminarul Veniamin din Iași (șef de promoție), Facultatea de Teologie București, cu doctorat în teologie (1927), preot slujitor la Dorohoi.
A fost ctitor și director al Seminarului din Dorohoi, inspector general al învățământului seminarial. S-a stins din viață pe 15 ianuarie 1965, la vârsta de 75 de ani. Preotul Florin Țuscanu spune că întâlnirea dintre preoții Dumitru Furtună și Constantin Galeriu a fost una memorabilă, pentru că ambii clerici și-au înscris numele în panteonul marilor dascăli și teologi români.

-
Prima pagină7 zile,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima paginăo săptămână,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Actualitate2 săptămâni,
Podul de la Girov sau “podul cumătrului”? “Prietenii” de la DRDP Iaşi ştiu de ce întrebăm?
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima pagină2 săptămâni,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică
-
Actualitate6 zile,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima pagină2 zile,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO