Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare. Despre un renumit preot cu har

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în urmă cu mai bine de un secol, la Parohia Tețcani a fost numit de către episcopul vremii, arhiereul Konon Băcăoanul , un preot tânăr ■ e vorba despre Theodor Zota, hirotonit în luna februarie a anului 1900 ■

Preot dr. Florin Țuscanu continuă să publice, zilnic, pe pagina de Facebook, informații interesante descoperite în arhivele Arhiepiscopiei Roman, acolo unde unde își petrece mult timp pentru cercetare. În ultima postare, acesta oferă date despre Theodor Zota (1877-1947), preot în Parohia Tețcani – Bacău.

Demersul meu a plecat de la o adresă a Ministerului Cultelor și Instrucțiunei Publice, descoperită în Arhiva Eparhială, datată ianuarie 1900, către Lt. de episcop al Romanului de atunci, arhiereul KONON Băcăoanul, prin care se aproba hirotonia și numirea unui tânăr teolog pe nume Theodor Zota, pe seama parohiei Tețcani, județul Bacău.

Arhiereul a luat act de adresa Ministerului Cultelor, urmând a hirotoni pe cel amintit la începutul lunii februarie 1900. Căutând materiale în arhive despre scurta arhipăstorie a lui Konon Arămescu Donici la Roman (șase luni doar, ca locotenent de episcop, după moartea Episcopului Ioanichie Flor – iunie 1899, până la alegerea noului episcop de Roman, Gherasim Safirin – februarie 1900).

Și am descoperit actele de hirotonie ale acestui tânăr cu referințe deosebite, Theodor Zota, care a fost și ultimul candidat hirotonit de către arhiereul Konon la Roman. Tânărul acesta avea să devină peste timp unul din cei mai buni misionari și predicatori ai orașului Bacău, ba chiar o vreme îndelungată a fost protopop al Jud. Bacău, circumscripția I”,

Amintește că preotul Theodor Zota era născut în ziua de  Sf. Dimitrie în anul independenței, la 26 octombrie 1877. Acesta era absolvent al Seminarului inferior la Roman, a Seminarului „Veniamin Costachi” de la Iași și a Facultății de Teologie. În ziua de 1 februarie 1900 a fost hirotonit preot în catedrala episcopală din Roman, pe seama parohiei Tețcani – Bacău.

Pentru calitățile și pregătirea sa, a fost numit membru al Consistoriului, (instanță de judecată preoțească – n.r.), între 1906-1909. Ulterior, a fost transferat la biserica Precista Bacău, unde a slujit 15 ani (1907-1922);  fiind apoi numit subprotoiereu, la 1 iulie 1911. În acest an a publicat o lucrare monografică intitulată: „Istoricul bisericii Precista din orașul Bacău” (1911 – Bacău).

În 1912, a fost numit protopop al județului Bacău. S-a implicat activ în evenimentele din Primul Război Mondial, fiind decorat cu Coroana României în grad de ofițer; Răsplata Muncii pentru Biserică, Cl. I; Membru în Congresul Național Bisericesc. „A fost numit pr. paroh la Biserica Sf. Nicolae din Bacău în 1922, unde a slujit până la moarte (1947).

Activitatea sa pastorală s-a desfășurat sub arhipăstorirea a cinci ierarhi ai Romanului: Konon Băcăoanul, Gherasim, Teodosie, Ilarion Băcăoanul, Lucian, fiind apreciat și prețuit de către aceștia, dar și de clerici și credincioși. Nu intâmplător am găsit și o fotografie a sa din anul 1936, fiind atunci protopop al Jud. Bacău, Circumscripția I. Veșnică să-i fie pomenirea!”, încheie articolul preotul Florin Țuscanu.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending