Actualitate
Dreptul la neuitare. Despre episcopul Safirin, „un ierarh foarte riguros cu sine și cu cei din jur”

■ pe 17 februarie 1900, Gherasim Safirin ajunge episcop la Roman, rămânând aici până în 1911, când se retrage la Mănăstirea Frasânei - Vâlcea, în contextul „crizei bisericeşti” ■ scriitorul-preot Gala Galaction îl descrie ca fiind un ierarh foarte riguros cu sine și cu cei din jur ■
Preot dr. Florin Țuscanu a consemnat la rubrica „Dreptul la Neuitare”, pe care o susține pe contul de Facebook, faptul că s-au scurs 103 ani de la trecerea în neființă, la 14 februarie 1922, a episcopului Gherasim, la vârsta de 72 ani. Acesta, la 17 februarie 1900, ajunge episcop eparhiot la Roman și rămâne aici mai mulți ani, când se retrage la o mănăstire din județul Vâlcea, în contextul „crizei bisericeşti” din 1909-1911.
A fost ales episcop al Romanului de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind investit de către Regele Carol I, pe 20 februarie. Despre el, Gala Galaction (1879-1961 scriitor și preot ortodox, profesor de teologie, membru titular al Academiei Române – n.r) spunea, conform citatului părintelui Țuscanu, că:
„A fost un ierarh foarte riguros, de mare severitate morală, o fire contemplativă care se retrăgea mereu în meditație, post și rugăciune, hranindu-se neîndestulător”, „în el trăia virtutea pustnicului”. Gherasim Safirin a păstorit Episcopia Romanului timp de 11 ani (1900-1911), după care se retrage la mănăstirea Frasânei.
În anul 1906, Gala Galaction a poposit la Episcopia Romanului unde s-a întâlnit cu episcopul Gherasim, notând într-un jurnal personal urmatoarele: „Venind la Roman nu se putea să nu văd pe episcop. Am aflat despre aspra disciplină călugărească pe care și-o impune și o impune tuturor celor de sub el. El a transportat pur și simplu chilia călugărească la reședința episcopală”.
Înaltul prelat, reamintește părintele Florin Țuscanu, a fost și profesor de seminar și autor de manuale. „Păstrez și eu în bibliotecă două dintre lucrările sale: Catehismul și Tipicul Bisericesc. Am dorit să ajung la mormântul său și o fericită întâmplare m-a dus la Mănăstirea Frăsânei. Am găsit smeritul său mormânt, în cimitirul de lângă bolniță, unde am aprins o lumânare și am rostit o rugăciune.
Acest episcop Gherasim este cel care i-a călugărit și hirotonit pe tinerii teologi Ilarion Mircea (viitorul arhiereu Ilarion Băcăuanul), pe Visarion Puiu, viitorul mitropolit și pe Melchisedec Dimitriu, viitor stareț al mănăstirii Neamț, cei care au fost ucenicii și colaboratorii săi. În ianuarie 1907, episcopul Gherasim îl trimite pe diaconul său, Visarion Puiu, cu bursă de studii la Academia Teologică din Kiev.
După retragerea sa la Frăsânei, episcopul Gherasim a dus o viață smerită trăind 11 ani în obștea acestei lavre vâlcene, unde la 14 februarie 1922 s-a stins din viață, la vârsta de 72 de ani. Cel care a oficiat slujba de înmormântare a fost chiar ucenicul și diaconul său de la Catedrala Episcopală din Roman, Visarion Puiu, ajuns cu câteva luni în urmă episcop al Argeșului.
Acesta a făcut o însemnare, în ziua înmormântării, pe o carte din altarul Mănăstirii Frăsânei, un Liturghier (vezi foto), care dezvăluie pe scurt acest moment al trecerii în veșnicie a episcopului Gherasim”. Peotul dr. Florin Țuscanu reproduce și textul acestei prețioase însemnări:
„Scriem, să se știe, că fostul episcop al Romanului, Gherasimu Safirinu, a trecut din această viață în schitul Frăsâneiului din județul Vâlcea, în ziua de marți 1 februarie, stil vechi, anul 1922, ora 9,45 dimineața, dându-și obștescul sfârșit tocmai în vremea când, în biserică, se citea Sf. Evanghelie;
Și s-a înmormântat joi, 3 februarie, ora 4 după amiază, lângă peretele de meazăzi al bisericii din cimitirul schitului, luând parte la slujba înmormântării sale: Visarion episcopul Argeșului, Arhimandrit Porfirie Bucurescu, Staretul Sf. Schit Frăsânei, Arhimandrit Athanasie Popescu, Starețul Sf. Monastiri Govora, Ieromonahul Daniel Ceaușu, Diaconul Sf. Episcopie din Argeș. Cu tot soborul părinților și fraților Schitului Frăsâneiul.
Veșnică să fie pomenirea lui din neam în neam! Părintele Florin Țuscanu adaugă și o notă din care rezultă că în colecția Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se păstrează un tablou, care-l înfățișează pe episcopul Gherasim Safirin, care a fost realizat în ulei pe pânză, de aproximativ 2 metri x 1 metru.

-
Prima pagină6 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima pagină2 săptămâni,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină5 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima paginăo săptămână,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima paginăo săptămână,
Or fi motive? Destituiri controversate la IPJ Neamț – comisarul Josanu și agentul șef Cănărău au fost dați afară
-
Actualitate5 zile,
Descoperire macabră în apele lacului de acumulare de la Bicaz