Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare. Cultul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie în zona Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Moldova, cultul Sfântului Dimitrie s-a împământenit în perioada medievală, când Ștefan cel Mare și-a ales ca protectori ai armatei sale pe sfinții mucenici militari Gheorghe, Procopie și Dimitrie ■ în cinstea acestor sfinți s-au ctitorit mai multe lăcașuri de cult, inclusiv în zona Roman, unde sunt zece biserici cu acest hram ■

Cu o zi înainte de sărbătorirea Zilei de Sfântu Dimitrie, pe 25 octombrie, preot dr. Florin Țuscanu vorbește despre cultul acestui mare sfânt în municipiu de la confluența Moldovei cu Siretul și Zona Roman.

„Se apropie sărbătoarea Sf.Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și m-am gândit să prezint câteva lucruri interesante legate de cultul acestui sfânt mult îndrăgit în toată lumea creștină, cu referințe la zona noastră a Romanului. Din sinaxar aflăm că Sf. Dimitrie a avut o moarte martirică, fiind străpuns cu sulițe într-o temniță din Tesalonic, în timpul persecuției împăratului roman Dioclețian, la anul 306.

Cultul său a căpătat amploare încă de timpuriu, mai întâi în Tesalonic, orașul martiriului său care l-a considerat încă din sec. IV ca patron și ocrotitor, apoi în capitala Imperiului Bizantin, la Constantinopol, unde în sec.VII era atât de îndrăgit, încât el era cunoscut fără a i se pronunța numele, spunându-i-se doar <<Mirovlytos>>, adică <<Izvorâtorul de mir>>, iar slavii, după încreștinarea lor, l-au acceptat ca sfânt militar ocrotitor.

Cultul său s-a extins la toate popoarele creștine din Balcani: în Serbia, Bulgaria, România, până în Rusia, unde multe biserici și orașe l-au ales ca patron spiritual. La noi, în Moldova, cultul Sf. Dimitrie s-a extins mult în perioada medievală. Ștefan cel Mare și Sfânt și-a ales ca protectori ai armatei sale pe sfinții mucenici militari: Sf. Gheorghe, Sf. Procopie și Sf. Dimitrie, în cinstea cărora a ridicat mai multe lăcașuri de cult.

În anul 1466, acesta a ridicat în preajma Romanului, pe malul stâng al Siretului, la Gâdinți, o cetate cunoscută drept Cetatea Noua a Romanului, o fortăreață având un plan stelat, cu ziduri de 4 metri grosime, înconjurată de șanțuri de aparare. Ca și în alte cetăți (Suceava, Neamț, s.a.) și aici, la Roman, evlaviosul domn a amenajat o capelă, care îl avea ocrotitor pe Sf. Dimitrie, Sâmedru (cum este cunoscut în popor Sf. Dimitrie), fapt pentru care cetatea este cunoscută și cu numele SMEDEROVA (numele slavizat al Sf. Dimitrie).

Cetatea a fost refăcută și extinsă în anul 1478, iar în anul 1675 a fost dărîmată din ordinul turcilor chiar de moldoveni”, spune preotul Florin Țuscanu, care amintește și de faptul că la Roman, în vechime, avea loc un mare târg anual de Sfântul Dumitru, care a fost desființat în perioada comunistă. Astfel, cultul Sf. Dimitrie s-a păstrat în spațiul romașcan, ba chiar s-a extins și în satele învecinate Cetății noi a Romanului, cum ar fi: Gâdinți și Cotu Vameș, unde au fost ridicate biserici cu acest hram.

În prezent, avem 10 biserici în zona Romanului care își serbează hramul de Sf.Mc. Dimitrie: Biserica veche din Cotu Vameș (1858),  Biserica din loc. Lițca-parohia Doljești (1889), Biserica Gâdinți, care este construită, între 1806-1812, de către marele vornic Dimitrie (Emanoil) Bogdan (+1820) și soția sa, Georgeta. Ctitoria se află la o distanță de aproximativ 5 km est de municipiul Roman, fiind localizată în cimitirul satului, lângă Conacul Bogdan, monument architectonic achiziționat de bancherul Alexandru Glod.

Biserica își va serba hramul sâmbătă, 25 octombrie. Ansamblul bisericii Sf. Dumitru din Gâdinți a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din Neamț în anul 2015. Alte biserici cu același hram: Biserica Oniceni (1950), Biserica din Poienița, com. Poienari (1910), Biserica din Chicerea, com.Stănița (1978), Biserica din Vad, (1970), Biserica din Valea Ursului (1846),  Biserica din Făurei (1977). Biserica din cartierul Muncitoresc Roman (1999). Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”, își încheie postarea preotul Țuscanu.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending