Contactează-ne

Prima pagină

Dreptul la neuitare. Cultul Maicii Domnului în zona Romanului și legenda Mănăstirii Bisericani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Roman și zonă există nu mai puțin de 20 de biserici cu hramul Maicii Domnului ■ 2, 2 milioane de români poartă numele de Maria ■

Ziua de 15 august este una de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, când Maica Născătoare de Dumnezeu, s-a oferit ca „sân“ al Creației Divine pe care a îndumnezeit-o, așa cum frumos spun administratorii site-ului CreștinOrtodox.ro. În fiecare an, preot dr. Florin Țuscanu, notează, în rubrica de pe Facebook, „Dreptul la neuitare“, despre semnificația marii sărbători.

În una din postările recente, neobositul părinte cărturar readuce în discuție cultul Maicii Domnului în bisericile din zona Roman, unde nu mai puțin de 20 de lăcașuri de cult au ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Amintește și despre afirmația că România e „Grădina Maicii Domnului”, lucru spus și de Papa Ioan Paul al II-lea în vizita pe care a făcut-o la București, în mai 1999, când pe cer a apărut un splendid curcubeu.

Conform Agenției de știri „Basilica.ro”, ce aparține  Patriarhiei Române, apelativul vine de la o minune petrecută în județul Neamț, la Mănăstirea Bisericani (foto – Trecator.ro)pe vremea Sfântului Cuvios Iosif, care, în 1499, împreună cu ucenicii săi, au început să zidească o biserică, a cărei construcție au abandonat-o din cauza lipsei fondurilor. Atunci au decis să plece la Muntele Athos, care și el era supranumit „Grădina Maicii Domnului”.

La plecare, spune legenda biblică, Feciora Maria li s-a arătat călugărilor într-un stejar și aceasta i-a oprit să plece. „Din stejarul respectiv, pe care credincioşii puneau adesea icoana Maicii Domnului, le-a spus Ea călugărilor: «Nu mai mergeţi la Muntele Athos, pentru că şi aici este grădina Mea». Şi de-atunci s-a spus că şi România este Grădina Maicii Domnului”, lucru reamintit și de Patriarhul Daniel într-una din predicile sale.

Monahii de la Bisericani au găsit în scorbura acelui stejar, din care a glăsuit Maica Domnului,  o icoană făcătoare de minuni, iar pe acel loc a fost construită o bisericuţă de lemn. Rădăcinile acelui stejar se află și acum la Bisericani, într-o biserică nouă sfințită de Patriarhul României pe vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pe 3 octombrie 1999, la împlinirea a 500 de ani de la apariția Maicii Domnului.

Revenind la postarea amintită, preotul  Țuscanu reamintește că în România există 2,2 milioane de români care poartă numele de Maria. Iată care sunt bisericile cu hramul Fecioarei Maria în zona Roman: Mănăstirea Giurgeni, ctitorie a episcopului Ghedeon al Romanului – 1738 – refăcută în anul 1860, are hramul „Nașterea Maicii Domnului”; Biserica din satul Holm (Crăiești) – 1958- hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Mai sunt Biserica din Gherăieștii Noi – 1937 – hramul „Nașterea Maicii Domnului”; Biserica din satul Ghidion (Stănița) – 1996 – hramul „Nașterea Maicii Domnului”; Biserica din satul Negrești – Călugărița (Stănița) – 1923- hramul „Nașterea Maicii Domnului”; Biserica din satul Broșteni (Bahna) – (1923-1937) – hramul „Nasterea Maicii Domnului”; Biserica Precista Mare Roman, ctitorie a doamnei Ruxanda Lăpușneanu, 1569 – „Adormirea Maicii Domnului”.

Mai pot fi enumerate Biserica Precista Mică Roman, ridicată pe locul unei vechi biserici de lemn la anul 1791 cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”; Biserica din Bălușești (Icușești) – Adormirea Maicii Domnulu” – 1927; Biserica din Cârlig (Adormirea M.D.) – 1931-1952; Biserica din Chilii (Adormirea M.D.) – 1859-1864; Biserica din Cuci (Adormirea M.D.) – 1811.

Lor li se alătură Biserica din Gherăiești (Adormirea M.D.) – 1854; Biserica din Todireni (Adormirea M.D.) – 1854; Biserica din Spiridonești (Adormirea M.D.) – sec.XIX; Biserica din Țuțcani din Vale (Adormirea M.D.) – 1808; Biserica din Moldoveni pe Vale (Adormirea M.D.) – 1995; Biserica din Tatomirești-Făurei (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) – 1868; Biserica din Micșunești-Făurei (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)- 1929.

Preotul Țuscanu își încheie postarea cu o rugăciune adresată Fecioarei Maria „PREASFÂNTĂ NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU MILUIEȘTE-NE PE NOI! Căzând la Icoana ta cea de minuni făcătoare, ne rugăm Ție, întru tot înduratei Maici a Stăpânului Celui iubitor de oameni: revarsă asupra noastră, Stăpână, prea bogate milele tale şi cererile noastre cele aduse ţie, celei Grabnic Ascultătoare, grăbeşte a le împlini, întocmindu-le fiecăruia spre folos, spre mângâiere şi mântuire! Amin!”.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending