Contactează-ne

Prima pagină

Dreptul la neuitare – 151 de ani de la hirotonirea arhiereului Policarp Bârlădeanul. „Viața răposatului a fost pururi o jertfă pentru adevăr și pentru bine!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ înaltul prelat a fost fiul preotului Gheorghe Popescu din Gâdinți, județul Roman ■ acesta a predat ca profesor la seminariile de la Mănăstirea Neamț, Roman și Huși ■ în 1871, Policarp Bârlădeanu a tipărit la Roman un manual pentru studiul Vechiului și Noului Testament ■ un exemplar se află în biblioteca personală a preotului Florin Țuscanu ■

În rubrica Dreptul la Neuitare de duminică, 24 martie, preot dr. Florin Țușcanu readuce în memoria concitadinilor date interesante și mai puțin cunoscute din viața arhiereului Policarp Bârlădeanu(1831-1876), decedat diin cauza unei boli de plămâni (probabil tuberculoză), la doar 45 de ani. Era fiul preotului Gheorghe Popescu din Gâdinți.

În opinia preotului Țuscanu este de datoria sa, ca cercetător, să aducă la cunoștința celor interesați și aspecte mai puțin cunoscute din viața unor oameni valoroși ai meleagurilor noastre. „În cartea timpului neîndurător, care curge grăbit ca o apă de munte, se înscriu nenumărate personalități, evenimente și fapte vrednice de amintire, multe dintre ele fiind acoperite de uitare.

Readucerea în conștiința posterității a unui slujitor al Bisericii prea puțin cunoscut – Arhiereul Policarp Popescu Bârlădeanul (1831-1876), fost profesor , inspector și director la seminariile de la Neamț, Roman, și Huși, într-o perioadă atât de frământată, așa cum a fost secolul al XlX-lea, credem că este nu doar un act de dreptate și recunoștiință, ci și de educație civică, pentru a aduce în fața contemporanilor un model virtuos, de slujire jertfelnică lui Dumnezeu și oamenilor. Acest ierarh s-a născut la Gâdinți, județul Roman, în casa preotului Gheorghe Popescu, într-o familie cu mulți copii, primind la botez numele Petru.

A învățat la școala catehetică de pe lângă biserica Ssântul Gheorghe din Roman, apoi la Episcopia Romanului, după care s-a înscris la Seminarul Veniamin Costachi din Iași. Obține prin concurs postul de profesor la nou înființatul Seminar monahal de la Mănăstirea Neamț (1855), apoi este transferat la Seminarul din Roman (1858), și în cele din urmă va fi chemat de rectorul Melchisedec Ștefănescu, la Seminarul din Huși, unde va activa ca profesor și director”, consemnează preot cercetător Florin Țuscanu.

Mai spune că eruditul prelat, în anul 1871, a tipărit la Roman un manual pentru studiul Vechiului si Noului Testament, un exemplar din acest manual, cu semnătura autorului, găsindu-se astăzi în biblioteca personală a acestuia. În 1873 arhiereului Policarp Bârlădeanul a fost ales arhiereu vicar la Huși, fiind hirotonit în Catedrala Mitropoliei din Iași, la 11 nov.1873, cu titulatura Policarp Bârlădeanul.

La 45 de ani, pe 8 octombrie 1876, fiind grav bolnav de plămâni, tânărul arhiereu a trecut la cele veșnice, fiind înmormântat în biserica Sfântul Nicolae Huși, acolo unde a slujit multă vreme. Necrologul la înmormântare a fost ținut de prietenul și colegul său de catedră, arhim. Inochentie Moisiu, viitor episcop al Romanului (1892-1894), care a concluzionat spunând că „viața răposatului a fost pururi o jertfă pentru adevăr și pentru bine!”. Veșnică să fie pomenirea lor din neam în neam!

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending