Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare. 133 de ani de la moartea poetului Vasile Alecsandri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la 22 august 1890, „Bardul de la Mircești” s-a stins din viață la conacul din Mircești ■ în perioada 1925-1927, din inițiativa Academiei Române și cu sprijinul Ministerului Artelor, în curtea conacului a fost ridicată capela ce adăpostește rămășițele pământeşti ale poetului ■ Vasile Alecsandri a purtat corespondență cu Episcopul Romanului, Melchisedec Ștefănescu

În rubrica „Dreptul la neuitare”, preot dr. Florin Țuscanu reamintește faptul că în ziua de 22 august 2023 s-au împlint 133 de ani de la moartea poetului Vasile  Alecsandri. Ultima scrisoare din corespondența „Bardului de la Mircești” cu episcopul Melchisedec al Romanului amintește de zilele grele, din ultima parte a vieții, trăită de poet la moșia din Mircești, Iași, în apropierea Romanului.

Părintele Țuscanu reamintește faptul că în perioada 1925-1927, din inițiativa Academiei Române și cu sprijinul Ministerului Artelor, în curtea conacului a fost ridicată capela ce adăpostește și astăzi rămășițele sale pământeşti. „Planurile monumentului au fost realizate de arhitectul Nicolae Ghica-Budești, membru de onoare al Academiei Române.

Pictura a fost realizată de către Paul Molda, cel care a restaurant-o și pe cea a Catedralei episcopale din Roman. Cu trei săptămâni înainte de trecerea sa în veșnicie, Vasile Alecsandri a adresat o ultimă scrisoare bunului său prieten și duhovnic de la Roman, episcopul academician Melchisedec Ștefănescu”, arată preotul Florin Țuscanu, care reproduce conținutul epistolei.

„Mircesti,1 august 1890. Preasfințite și mult venerabile coleg, Ovidiu, în fine a apărut la lumină (este vorba de drama istorică „Ovidiu”), publicată în patru acte -1895/96 și refăcută apoi în cinci acte, chiar în acel an – 1890 și în haine albe se prezintă la Episcopie ca să Vă aducă respectuoasele sale închinăciuni. Totodată el profită de această ocaziune ca să vă roage a trimite exemplarul alăturat d-nei Cozadini (soția boierului Grigore Cozadini n.r) spre semn de recunoștință pentru fructele ce a avut bunătatea a trimite sărmanului bolnav de la Mircești.

Sărutându-va mâinile rămân al P. Sf. Voastre plecat fiu sufletesc.V.Alecsandri”, se spune în epistola aparținând poetului Vasile Alecsandri. Eruditul „scormonitor“ de arhive, preot dr. Florin Țuscanu, spune că a vizitat în câteva rânduri casa memorială de la Mircesti și că a avut acces și la capela ce adăpostește rămășițele pământeşti ale poetului, prilej pentru preotul romașcan să făcă și o rugăciune pentru odihna veșnică a sufletului „Bardului de la Mircești”.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending