Contactează-ne

Actualitate

Dragoș Toma, despre instituția purtătorului de cuvânt:” Purtătorul de cuvânt are menirea de a apăra imaginea instituției și a colegilor săi”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ consilierul primarului Romanului crede că  funcția implică diplomație în relațiile cu jurnaliștii, cetățenii și angajații Primăriei ■ pentru acest lucru e nevoie de seriozitate, implicare, capacitate de a soluționa provocările administrative ■ consilierul de presă contribuie activ la dezvoltarea comunității locale prin activități de consiliere și reprezentare publică ■ ca purtător de cuvânt, puterea vine din abilitatea de a modela percepția publică și de a gestiona imaginea instituției 

Redactorii ”Monitorului” demarează un nou proiect editorial, cel referitor la instituția purtătorului de cuvânt, definită ca fiind acea persoană angajată pentru a transmite informațiile cerute de instituțiile media, funcție în care se angajează profesioniști cu pregătire în jurnalism, comunicare, relații publice și administrație publică.

La Primăria Roman acest post este îndeplinit în mandatul primarului în exercițiu, Leonard Achiriloaei,  de către Dragoș Cosmin Toma.

Născut la 14 ianuarie 1992 la Roman,  Dragoș Cosmin Toma este și consilier al edilului șef răspunzând de comunicarea și imaginea unei instituții care are în organigrma sa 872 de posturi. O funcție de mare responsabilitate, într-un domeniu în care nu e permis să greșești.

Dragoș Toma este licențiat în Științe Administrative, cât și în Drept, și deține un master în Tehnici de Producție Editorială în Presa Scrisă și Audiovizuală. Marți, 24 septembrie Dragoș  a depus jurământul de învestire ca jurist în cadrul Colegiului Consilierilor Juridici Neamț, asociaţie profesională, care la nivel judeţean,  are caracter de reprezentare a intereselor consilierilor juridici, indiferent de ramura ori domeniul de activitate, în care îşi exercită profesia.

”Prin acest jurământ consider că mi-am consolidat  cariera,  atât în domeniul comunicării, cât și al administrației. Mi-a folosit experiența mea în domeniul jurnalismului, pentru că așa cum știu colegii din presă,  mi-am început activitatea, cu mulți ani în urmă ca realizator de emisiuni la postul local de televiziune, care se numea atunci ROMTV. Aici am avut ocazia să învăț jurnalismul de la oameni profesioniști, dedicați muncii lor. Acolo am dobândit primele cunoștințe despre redactarea știrilor și reportajelor. Ulterior, am lucrat la CNS TV Roman ca jurnalist TV între 2013 și 2017, televiziune unde am fost implicat în redactarea știrilor, realizarea de reportaje de teren și producția de emisiuni. În 2018, am fost redactor la TopAll TV. Această experiență m-a ajutat să dezvolt abilități puternice de comunicare și să înțeleg modul în care funcționează presa, oferindu-mi perspectiva necesară pentru a construi o relație eficientă cu jurnaliștii în funcția de purtător de cuvânt. În cadrul Fundației <<Anton Durcovici>>, am ocupat funcția de director între 2017 și 2020, fiind responsabil de înființarea și coordonarea unei grădinițe cu program prelungit.

Activitatea mea a inclus gestionarea operațională a unității, dezvoltarea viziunii educaționale și coordonarea echipei, folosindu-mi abilitățile de organizare și management pentru a crea un mediu educațional eficient și sigur pentru copii”,  a declarat Dragoș Cosmin Toma, care recunoaște că relațiile cu jurnaliștii nu sunt tocmai ușoare, din perspectiva în care trebuie să exprimi punctul de vedere al instituției, pe de o parte și să răspunzi întrebărilor, adesea incomode, ale jurnaliștilor.

”Pe scurt, purtătorul de cuvânt are menirea de a apăra imaginea instituției și a colegilor săi. Acest rol a însemnat pentru mine gestionarea comunicării publice a Primăriei Municipiului Roman și transmiterea mesajelor oficiale către presă și cetățeni. Aceasta a implicat diplomație în relația cu mass-media și publicul, precum și necesitatea de a comunica eficient și clar în diverse situații. Experiența mea a inclus, în primul rând, redactarea de comunicate de presă și coordonarea activităților media ale primarului, folosindu-mi abilitățile pentru a prezenta poziția instituției într-un mod profesionist. Pentru acest lucru e nevoie de seriozitate, implicare, capacitate de a soluționa provocările administrative, contribuind activ la dezvoltarea comunității locale prin activități de consiliere și reprezentare publică”, este în sinteză definiția funcției de ”purtător de vorbe”, cum le place jurnaliștilor să denumească, ușor în glumă, funcția de purtător de cuvânt.

O activitate cu momente mai ușoare, dar și mai dificile

La cei 32 de ani Dragoș Toma recunoaște că nu e simplă nici relația cu personalul din cele 15 direcții și servicii ale instituției. Care este cel mai dificil moment în activitatea de 4 ani, ca purtător de cuvânt? Greu de spus! Evident că nu a fost doar unul singur. ”Un moment dificil a fost gestionarea unei situații de criză legate de un incident local, din 17 martie 2023 când 13 copiii din str.Fabricii s-au intoxicat cu medicamente expirate aruncate la gunoi. E unul din multele momente, care a necesitat o comunicare atentă și constantă pentru a evita dezinformarea și escaladarea tensiunilor în comunitate. În acest context, a fost esențial să mențin o abordare diplomatică, să furnizez informații corecte și să răspund rapid întrebărilor presei, păstrând în același timp încrederea publicului în instituție”, crede purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Cât despre puterea reală a unui consilier în relațiile cu presa, ”aceasta nu rezidă în autoritatea formală, ci în capacitatea de a influența și coordona eficient comunicarea și strategiile instituției. Consilierul primarului joacă un rol esențial în furnizarea de opinii bine documentate, analizând situațiile din diferite perspective pentru a sprijini procesul decizional. Prin acest rol, consilierul poate avea un impact semnificativ asupra inițiativelor locale.

Ca purtător de cuvânt, puterea vine din abilitatea de a modela percepția publică și de a gestiona imaginea instituției. Este nevoie de o comunicare eficientă, transparentă și adaptată fiecărui context pentru a construi încrederea cetățenilor. De asemenea, purtătorul de cuvânt trebuie să anticipeze posibilele crize de comunicare și să răspundă rapid, transformând mesajele complexe, adesea pline de terminologie de specialitate, în informații accesibile publicului.

Această poziție implică nu doar transmiterea informațiilor, ci și monitorizarea constantă a opiniei publice, preluarea feedback-ului din partea comunității și adaptarea strategiei de comunicare în funcție de nevoile cetățenilor”, adaugă celor spuse până acum Dragoș Cosmin Toma, care e convins și de faptul că în plus, puterea unui purtător de cuvânt constă și în menținerea unor relații solide cu mass-media. ”O rețea de contacte bine dezvoltată și o reputație de integritate în fața jurnaliștilor contribuie la amplificarea mesajelor instituției și la construirea unei imagini pozitive.  E vorba de a asigura o legătură eficientă și de încredere între instituție și comunitate”, definește Dragoș Toma rolul purtătorului de cuvânt dintr-o instituție publică atât de importantă.

Dragoș este unul din cei doi copiii ai familiei Toma. Tatăl său, Lurențiu, este pensionar dat la cei 70 de ani lucrează, încă, în regim de colaborare Elerom, fiind specialist în instalații de înaltă tensiune. Mama, acum pensionară, a muncit în industria confecțiilor. Și fratele său, Florin Ciprian Toma,  este inginer și antreprenor la Iași. ”Îmi face plăcere să spun  că familia a fost aceea care  m-a învățat că integritatea și responsabilitatea sunt esențiale în viață. Am învățat să fiu consecvent în acțiuni și cuvinte, să lupt pentru valorile mele și să îmi asum responsabilitatea pentru deciziile pe care le iau”.

Aceste principii m-au ghidat în cariera mea profesională și în modul în care gestionez relațiile interpersonale” crede Dragoș Toma,  care peste 5 ani se vede  ocupând o poziție de conducere în domeniul administrației publice sau în domeniul juridic, aducându-și aportul la dezvoltarea comunității și la îmbunătățirea proceselor administrative.

” Pe lângă carieră, îmi doresc să am și o familie, un aspect important pentru mine și pentru echilibrul meu personal”, mai spune Dragoș Toma. De ce a părăsit domeniul jurnalistic? ”Rolul presei s-a diminuat în ultimii ani din cauza accesului necontrolat al așa-zișilor <<jurnaliști>> la rețelele sociale și a apariției continue a noilor surse de informare online, care au în subsidiar un anume interes. Acest fenomen a dus la fragmentarea publicului și la o concurență acerbă pentru atenția oamenilor. Din păcate, acest lucru a condus la scăderea calității conținutului jurnalistic și la proliferarea dezinformării, ceea ce a afectat încrederea publicului în presa tradițională”, este opinia fostului jurnalist.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending