Contactează-ne

Actualitate

Draga Olteanu despre Piatra: „Visul vieţii mele“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ marea actriţă a încetat din viaţă în noaptea de 18/19 noiembrie, la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi ■ în semn de respect medicii au arborat în bernă tricolorul ■ va fi înmormântată duminică în Cimitirul Eternitatea, alături de soţul ei ■

Teatrul românesc a mai primit o grea lovitură în noaptea de 18 spre 19 noiembrie 2020. Îndrăgita actriţă Draga Olteanu Matei, internată de vinerea trecută la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi, cu o hemoragie digestivă gravă, a murit, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa.

Purtătorul de cuvînt al Clinicii Sfîntul Spiridon, profesor doctor Dana Cimpoieşu, a declarat, pentru Monitorul, că medicii au făcut toate eforturile posibile pentru a salava viaţa marii actriţe, dar, din păcate, Draga Olteanu Matei avea foarte multe afecţiuni.

„Pacienta era internată în spitalul nostru din noaptea de vineri, 13 noiembrie, la terapie intensivă, în stare critică, cu suport hemodinamic şi respirator. Evoluţia stării ei de sănătate a fost staţionară, dar în ciuda eforturilor medicilor, în noaptea trecută (18/19 noiembrie – n.r.), la ora 02.11 inima ei a încetat să bată. S-a declarat decesul şi au fost anunţaţi aparţinătorii legali. Pacienta avea o patologie multiplă cardiovasculară, gastro-intestinală, endocrină şi aşa cum v-am spus a ajuns în urgenţă la Iaşi. S-au făcut toate eforturile medicale de monitorizare, tratament, diagnostic, dar din păcate, evoluţia a fost nefavorabilă. Ne pare rău, aşa cum ne pare pentru fiecare pacient pe care-l pierdem“, a precizat medicul Dana Cimpoieşu.

Ca un gest de preţuire faţă de această pierdere ireparabilă a teatrului românesc, la Clinica Sfîntul Spiridon steagul tricolor a fost coborît în bernă. În anul 2017, un moment special al Galei Ambasadorilor Nemţeni l-a constituit apariţia pe scenă, pentru a i se înmîna un Premiul de excelenţă, a actriţei Draga Olteanu Matei.

Artista a ridicat sala în picioare şi minute la rînd a fost aplaudată pentru întreaga activitate şi pentru susţinerea pe care o manifestă faţă de nemţeni, în mijlocul cărora a ales să trăiască de mai mulţi ani. Actriţa a povestit cum în tinereţe a ajuns prin Piatra Neamţ şi a văzut o curte superbă, plină cu flori, de care s-a legat sufleteşte şi în care şi-a spus, în gînd, că i-ar plăcea să locuiască. Soarta a făcut ca după o vreme să îl cunoască pe medicul Matei, de loc din Piatra Neamţ care, culmea, locuia exact la acea adresă.

„Sînt îngrozitor de emoţionată, emoţiile sînt foarte greu de strunit. Pentru mine, emoţiile sînt mult mai mari, pentru că acest loc a devenit visul vieţii mele, fără să vreau. În 1958 am venit aici fără să ştiu că într-o zi n-o să mai vreau să plec. M-am îndrăgostit în asemenea măsură de aceste locuri, încît, atunci cînd plecam la Bucureşti, plîngeam ca mireasa pe lada de zestre. Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat un soţ, doctorul Matei, care a adus în căsătoria noastră, asemenea zestre. Vă mulţumesc pentru înalta dumneavoastră calitate de oameni şi sper să mă iubiţi aşa cum vă iubesc eu pe dumneavoastră“, rostea celebra actriţă pe scena Teatrului Tineretului.

Draga Olteanu Matei s-a născut în Bucureşti, la 24 octombrie 1933 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Ioan Luca Caragiale, în 1956. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. De-a lungul carierei sale a interpretat roluri memorabile în diferite piese de teatru: Coana Chiriţa după Alecsandri, pentru care a scris şi un scenariu de film în două serii (Coana Chiriţa – 1986 şi Chiriţa la Iaşi 1987), Gaiţele de Kiritescu (1977), Căruţa cu paie de Mircea Ştefanescu, Hagi Tudose de Barbu Ştefănescu Delavrancea, Domnişoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, Pisica în noaptea de Anul Nou de D.R. Popescu, Autorul e în sală de Ion Baiesu, etc.

Pe scena Teatrului Naţional a mai jucat în Azilul de noapte de Maxim Gorki, în Crima pentru pământ, o dramatizare după romanul cu acelaşi nume al lui Dinu Săraru. A făcut o carieră plină de succes şi în televiziune unde a avut apariţii memorabile în programele de varietăţi şi de Revelion.

A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea, jucînd-o pe Veta, soţia lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV şi în filmul artistic Nea Marin miliardar. După pensionarea de la Teatrul Naţional, în 2007 s-a retras la Piatra Neamţ unde a înfiinţat compania teatrală Teatrul Vostru. Actriţa Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Marea actriţă era Cetăţean de Onoare al municipiului Piatra Neamţ. Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi adus joi de la Iaşi şi va fi depus la Cinematograful Mon Amour din Piatra Neamţ, unde toţi cei care vor dori pot veni să îşi ia rămas bun.

Draga Olteanu Matei va fi înmormântată duminică în Cimitirul Eternitatea, alături de soţul ei, slujba religioasă fiind oficiată la la Biserica Sfîntul Ioan Domnesc, situată pe platoul de la Curtea Domnească.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending