Contactează-ne

Actualitate

Draga Olteanu despre Piatra: „Visul vieţii mele“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ marea actriţă a încetat din viaţă în noaptea de 18/19 noiembrie, la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi ■ în semn de respect medicii au arborat în bernă tricolorul ■ va fi înmormântată duminică în Cimitirul Eternitatea, alături de soţul ei ■

Teatrul românesc a mai primit o grea lovitură în noaptea de 18 spre 19 noiembrie 2020. Îndrăgita actriţă Draga Olteanu Matei, internată de vinerea trecută la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi, cu o hemoragie digestivă gravă, a murit, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa.

Purtătorul de cuvînt al Clinicii Sfîntul Spiridon, profesor doctor Dana Cimpoieşu, a declarat, pentru Monitorul, că medicii au făcut toate eforturile posibile pentru a salava viaţa marii actriţe, dar, din păcate, Draga Olteanu Matei avea foarte multe afecţiuni.

„Pacienta era internată în spitalul nostru din noaptea de vineri, 13 noiembrie, la terapie intensivă, în stare critică, cu suport hemodinamic şi respirator. Evoluţia stării ei de sănătate a fost staţionară, dar în ciuda eforturilor medicilor, în noaptea trecută (18/19 noiembrie – n.r.), la ora 02.11 inima ei a încetat să bată. S-a declarat decesul şi au fost anunţaţi aparţinătorii legali. Pacienta avea o patologie multiplă cardiovasculară, gastro-intestinală, endocrină şi aşa cum v-am spus a ajuns în urgenţă la Iaşi. S-au făcut toate eforturile medicale de monitorizare, tratament, diagnostic, dar din păcate, evoluţia a fost nefavorabilă. Ne pare rău, aşa cum ne pare pentru fiecare pacient pe care-l pierdem“, a precizat medicul Dana Cimpoieşu.

Ca un gest de preţuire faţă de această pierdere ireparabilă a teatrului românesc, la Clinica Sfîntul Spiridon steagul tricolor a fost coborît în bernă. În anul 2017, un moment special al Galei Ambasadorilor Nemţeni l-a constituit apariţia pe scenă, pentru a i se înmîna un Premiul de excelenţă, a actriţei Draga Olteanu Matei.

Artista a ridicat sala în picioare şi minute la rînd a fost aplaudată pentru întreaga activitate şi pentru susţinerea pe care o manifestă faţă de nemţeni, în mijlocul cărora a ales să trăiască de mai mulţi ani. Actriţa a povestit cum în tinereţe a ajuns prin Piatra Neamţ şi a văzut o curte superbă, plină cu flori, de care s-a legat sufleteşte şi în care şi-a spus, în gînd, că i-ar plăcea să locuiască. Soarta a făcut ca după o vreme să îl cunoască pe medicul Matei, de loc din Piatra Neamţ care, culmea, locuia exact la acea adresă.

„Sînt îngrozitor de emoţionată, emoţiile sînt foarte greu de strunit. Pentru mine, emoţiile sînt mult mai mari, pentru că acest loc a devenit visul vieţii mele, fără să vreau. În 1958 am venit aici fără să ştiu că într-o zi n-o să mai vreau să plec. M-am îndrăgostit în asemenea măsură de aceste locuri, încît, atunci cînd plecam la Bucureşti, plîngeam ca mireasa pe lada de zestre. Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat un soţ, doctorul Matei, care a adus în căsătoria noastră, asemenea zestre. Vă mulţumesc pentru înalta dumneavoastră calitate de oameni şi sper să mă iubiţi aşa cum vă iubesc eu pe dumneavoastră“, rostea celebra actriţă pe scena Teatrului Tineretului.

Draga Olteanu Matei s-a născut în Bucureşti, la 24 octombrie 1933 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Ioan Luca Caragiale, în 1956. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. De-a lungul carierei sale a interpretat roluri memorabile în diferite piese de teatru: Coana Chiriţa după Alecsandri, pentru care a scris şi un scenariu de film în două serii (Coana Chiriţa – 1986 şi Chiriţa la Iaşi 1987), Gaiţele de Kiritescu (1977), Căruţa cu paie de Mircea Ştefanescu, Hagi Tudose de Barbu Ştefănescu Delavrancea, Domnişoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, Pisica în noaptea de Anul Nou de D.R. Popescu, Autorul e în sală de Ion Baiesu, etc.

Pe scena Teatrului Naţional a mai jucat în Azilul de noapte de Maxim Gorki, în Crima pentru pământ, o dramatizare după romanul cu acelaşi nume al lui Dinu Săraru. A făcut o carieră plină de succes şi în televiziune unde a avut apariţii memorabile în programele de varietăţi şi de Revelion.

A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea, jucînd-o pe Veta, soţia lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV şi în filmul artistic Nea Marin miliardar. După pensionarea de la Teatrul Naţional, în 2007 s-a retras la Piatra Neamţ unde a înfiinţat compania teatrală Teatrul Vostru. Actriţa Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Marea actriţă era Cetăţean de Onoare al municipiului Piatra Neamţ. Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi adus joi de la Iaşi şi va fi depus la Cinematograful Mon Amour din Piatra Neamţ, unde toţi cei care vor dori pot veni să îşi ia rămas bun.

Draga Olteanu Matei va fi înmormântată duminică în Cimitirul Eternitatea, alături de soţul ei, slujba religioasă fiind oficiată la la Biserica Sfîntul Ioan Domnesc, situată pe platoul de la Curtea Domnească.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending