Contactează-ne

Actualitate

Draga Olteanu despre Piatra: „Visul vieţii mele“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ marea actriţă a încetat din viaţă în noaptea de 18/19 noiembrie, la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi ■ în semn de respect medicii au arborat în bernă tricolorul ■ va fi înmormântată duminică în Cimitirul Eternitatea, alături de soţul ei ■

Teatrul românesc a mai primit o grea lovitură în noaptea de 18 spre 19 noiembrie 2020. Îndrăgita actriţă Draga Olteanu Matei, internată de vinerea trecută la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi, cu o hemoragie digestivă gravă, a murit, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa.

Purtătorul de cuvînt al Clinicii Sfîntul Spiridon, profesor doctor Dana Cimpoieşu, a declarat, pentru Monitorul, că medicii au făcut toate eforturile posibile pentru a salava viaţa marii actriţe, dar, din păcate, Draga Olteanu Matei avea foarte multe afecţiuni.

„Pacienta era internată în spitalul nostru din noaptea de vineri, 13 noiembrie, la terapie intensivă, în stare critică, cu suport hemodinamic şi respirator. Evoluţia stării ei de sănătate a fost staţionară, dar în ciuda eforturilor medicilor, în noaptea trecută (18/19 noiembrie – n.r.), la ora 02.11 inima ei a încetat să bată. S-a declarat decesul şi au fost anunţaţi aparţinătorii legali. Pacienta avea o patologie multiplă cardiovasculară, gastro-intestinală, endocrină şi aşa cum v-am spus a ajuns în urgenţă la Iaşi. S-au făcut toate eforturile medicale de monitorizare, tratament, diagnostic, dar din păcate, evoluţia a fost nefavorabilă. Ne pare rău, aşa cum ne pare pentru fiecare pacient pe care-l pierdem“, a precizat medicul Dana Cimpoieşu.

Ca un gest de preţuire faţă de această pierdere ireparabilă a teatrului românesc, la Clinica Sfîntul Spiridon steagul tricolor a fost coborît în bernă. În anul 2017, un moment special al Galei Ambasadorilor Nemţeni l-a constituit apariţia pe scenă, pentru a i se înmîna un Premiul de excelenţă, a actriţei Draga Olteanu Matei.

Artista a ridicat sala în picioare şi minute la rînd a fost aplaudată pentru întreaga activitate şi pentru susţinerea pe care o manifestă faţă de nemţeni, în mijlocul cărora a ales să trăiască de mai mulţi ani. Actriţa a povestit cum în tinereţe a ajuns prin Piatra Neamţ şi a văzut o curte superbă, plină cu flori, de care s-a legat sufleteşte şi în care şi-a spus, în gînd, că i-ar plăcea să locuiască. Soarta a făcut ca după o vreme să îl cunoască pe medicul Matei, de loc din Piatra Neamţ care, culmea, locuia exact la acea adresă.

„Sînt îngrozitor de emoţionată, emoţiile sînt foarte greu de strunit. Pentru mine, emoţiile sînt mult mai mari, pentru că acest loc a devenit visul vieţii mele, fără să vreau. În 1958 am venit aici fără să ştiu că într-o zi n-o să mai vreau să plec. M-am îndrăgostit în asemenea măsură de aceste locuri, încît, atunci cînd plecam la Bucureşti, plîngeam ca mireasa pe lada de zestre. Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat un soţ, doctorul Matei, care a adus în căsătoria noastră, asemenea zestre. Vă mulţumesc pentru înalta dumneavoastră calitate de oameni şi sper să mă iubiţi aşa cum vă iubesc eu pe dumneavoastră“, rostea celebra actriţă pe scena Teatrului Tineretului.

Draga Olteanu Matei s-a născut în Bucureşti, la 24 octombrie 1933 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Ioan Luca Caragiale, în 1956. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. De-a lungul carierei sale a interpretat roluri memorabile în diferite piese de teatru: Coana Chiriţa după Alecsandri, pentru care a scris şi un scenariu de film în două serii (Coana Chiriţa – 1986 şi Chiriţa la Iaşi 1987), Gaiţele de Kiritescu (1977), Căruţa cu paie de Mircea Ştefanescu, Hagi Tudose de Barbu Ştefănescu Delavrancea, Domnişoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, Pisica în noaptea de Anul Nou de D.R. Popescu, Autorul e în sală de Ion Baiesu, etc.

Pe scena Teatrului Naţional a mai jucat în Azilul de noapte de Maxim Gorki, în Crima pentru pământ, o dramatizare după romanul cu acelaşi nume al lui Dinu Săraru. A făcut o carieră plină de succes şi în televiziune unde a avut apariţii memorabile în programele de varietăţi şi de Revelion.

A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea, jucînd-o pe Veta, soţia lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV şi în filmul artistic Nea Marin miliardar. După pensionarea de la Teatrul Naţional, în 2007 s-a retras la Piatra Neamţ unde a înfiinţat compania teatrală Teatrul Vostru. Actriţa Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Marea actriţă era Cetăţean de Onoare al municipiului Piatra Neamţ. Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi adus joi de la Iaşi şi va fi depus la Cinematograful Mon Amour din Piatra Neamţ, unde toţi cei care vor dori pot veni să îşi ia rămas bun.

Draga Olteanu Matei va fi înmormântată duminică în Cimitirul Eternitatea, alături de soţul ei, slujba religioasă fiind oficiată la la Biserica Sfîntul Ioan Domnesc, situată pe platoul de la Curtea Domnească.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cererile de personal sînt extrem de puţine

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ începutul de primăvară nu a dezmorţit piaţa muncii ■ cele mai multe cereri de noi salariaţi vin de la angajatorii din zona reşedinţei de judeţ ■

Primăvara calendaristică nu a dezmorţit piaţa muncii, iar pe 1 martie 2021 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă un număr total de 283 de posturi vacante. Cele mai multe recrutări de personal ar putea avea avea loc în zona reşedinţei de judeţ unde patronii au nevoie de 116 noi lucrători calificaţi în diverse ocupaţii.

În zona Roman ar fi nevoie de 108 noi lucrători. Cele mai puţine oportunităţi de angajare sînt la Tîrgu Neamţ, pentru că angajatorii au nevoie doar de 59 de salariaţi. Din totalul job-urilor disponibile, prea puţine sînt pentru cei cu înaltă calificare. Defalcat, în reşedinţa de judeţ se caută un specialist marketing şi mai mulţi ingineri între care doi specializaţi în prelucrarea lemnului, alţi doi ingineri ar trebui să fie calificaţi în textile – pielărie, plus un inginer compartiment calitate.

Nu s-a ocupat de mult timp postul de designer grafic şi multimedia şi cel de director de publicitate. Pentru cei cu studii medii cele mai multe cereri sînt în ocupaţia de lucrător comercial, unde sînt vacante 11 locuri de muncă, dar se mai caută bucătari, barmani, electricieni, frezoni universali sau tîmplar universal. Mai multe relaţii despre cererea de personal la nivelul zonei pot fi obţinute de la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman şi-ar putea găsi de lucru doi economişti şi un inspector protecţia muncii. Pentru ceilalţi sînt pe piaţă 20 de locuri de muncă în ocupaţia de operator producţie ceramist, ar mai fi nevoie de 10 operatori confecţii, dar sînt şi 23 de job-uri pentru necalificaţi în mai multe domenii, plus 6 locuri sînt pentru asistenţi medicali, ori 7 confecţioner – asamblori articole textile. La Tîrgu Neamţ sînt patru cereri de licenţiaţi şi nu s-au acoperit de mai mult timp 2 job-uri de sculptori în lemn, dar se caută şi un inginer geodez şi un inginer silvic. Pentru ceilaţi sînt libere 13 job-uri de confecţioner textile, se mai caută 5 deujbişti, sau cîte 2 frezori, strungari sau sudori.

Citește știrea

Actualitate

Începe şcoala pentru cei care n-au făcut-o on-line

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ unităţile vor comunica numărul de copiii care vor fi incluşi în proiectul Şcoala după şcoală ■ ei vor începe recuperarea materiei pierdute ■ de la compania Altex vor sosi în judeţ 750 costume de protecţie ■

Inspectorul general, Mihai Obreja, a anuţat care sînt măsurile luate în cele 323 unităţi şcolare din Neamţ, pentru asigurarea accesului la procesul de învăţămînt.

„Aşa cum se ştie, 201 şcoli învaţă în această săptămînă în scenariul verde, 128 în scenariul galben şi patru unităţi de la Agapia în scenariul roşu. Aici vor fi faţă în faţă doar preşcolarii şi şcolarii de la clasele I-IV şi 143 copii vor învăţa on-line.

În restul şcolilor din judeţ se urmăreşte aplicarea măsurilor de securitate şi prevenire a infectării cu SARS Cov 2. E important că şcolile dispun de materiale sanitare, unele primind măşti şi de la autorităţile locale.

Ministerul Educaţiei a semnat un contract cu firma Altex prin care se furnizează peste 500.000 de măşti în zece judeţe. Noi nu primim măşti pentru că stocurile sînt suficiente, dar vom primi 750 costume de protecţie care vor fi utilizate în şcoli“, a declarat profesorul Mihai Obreja.

Acesta a arătat că în judeţ se fac pregătiri pentru aplicarea unui ordin prin care se va organiza programul intitulat Şcoala după şcoală, care va avea în vedere activităţile de remediere a cunoştinţelor elevilor care nu au avut acces în acest an la şcoala on-line pentru că elevii nu au avut tablete, internet sau curent electric.

„Pînă vineri, 5 martie, fiecare şcoală ne va comunica situaţia acestor copii şi vom stabili cum va începe programul de remediere pentru aceşti copii, care se vor încadra în acest program naţional pilot. Aici sînt incluşi elevii cărora nu li s-a putut încheia situaţia şcolară la sfîrşitul primului semestru, cei aflaţi în situaţie de corigenţă sau bolnavi“, a mai adăugat inspectorul Mihai Obreja.

În toate şcolile din mediul urban au ajuns şi se folosesc testele rapide date de către Direcţia de Sănătate Publică. „Aceste testări sînt făcute de către asistentele medicale din şcoli, iar în mediul rural, primarii au încheiat convenţii cu medicii de familie. Am fost informaţi de către conducerea ministerului despre faptul că în curînd vor fi repartizate şi acele teste din salivă, care pot fi folosite şi de personal fără pregătire sanitară, ceea ce este bine. Sperăm ca în continuare, în Neamţ să ţinem epidemia sub control“, a adăugat inspectorul general, care este convins despre faptul că dacă în continuare se respectă cu stricteţe măsurile de distanţare fizică, de purtare a măştilor, de aerisire a sălilor de clasă, de dezinfecatre pe mîini şi de dezinfectare a suprafeţelor, numărul de îmbolnăviri în şcoli va fi unul redus.

Citește știrea

Actualitate

Recomandări pentru cadourile de Mărţişor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ comisarii de la Protecţia Consumatorilor vin cu sfaturi urile ■ cel mai important: cumpăraţi de la comercianţi autorizaţi ■

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ vine cu sfaturi utile pentru toţi cei care fac cadouri la început de primăvară.

„Este recomandat ca achiziţionarea produselor să se facă numai de la operatori economici autorizaţi, fie că funcţionează în locaţii stabile (magazine, supermarket-uri), fie în locaţii amplasate temporar, în baza autoritaţiei emise de autoritatea locală“, anunţă instituţia.

Comercianţii au mai multe obligaţii legale între care afişarea denumirii firmei şi a orarului de funcţionare, a plachetei Telefonul Consumatorilor; informarea consumatorilor privind denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului, importatorului şi distribuitorului; principalele caracteristici ale produsului – natura materialelor din care sînt confecţionate, cantitatea, condiţii de întreţinere, păstrare, depozitare, riscuri previzibile – avertismente.

Marcarea informaţiilor trebuie să fie şi în română, să corespundă cu informaţiile din marcarea originală, să fie cu caractere lizibile şi indelibile. Produsele pentru care este obligatorie marcarea datei limită de consum, a datei durabilităţii minimale trebuie să se comercializeze în cadrul acestor termene. Este recomandat ca, după eliberarea bonului de vînzare, acesta să fie păstrat pentru eventuale reclamaţii.

În mod special, la achiziţionarea mărţişoarelor ce conţin bijuterii din metale şi pietre preţioase consumatorii trebuie să primească un Certificat de calitate în original, care va conţine trebuie detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc), garanţia acordată şi modalitatea de asigurare a acesteia (service şi termen de remediere, politica de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare).

Achiziţionarea bijuteriilor din metale şi pietre preţioase trebuie să se facă de la operatorii economici autorizaţi de ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase. La comercializarea florilor, trebuie să se ţină cont de existenţa unor informaţii obligatorii: denumirea produsului; principalele caracteristici tehnice şi calitative; compoziţia pentru alte materiale destinate întreţinerii florilor şi plantelor; existenţa în magazin a unor fotografii martor, pentru buchetele care se realizează la comandă.

Comercianţii trebuie să prezinte consumatorilor o fotografie martor, din care să rezulte componenţa şi aspectul buchetului, cu denumirile florilor autohtone şi exotice conţinute, cît şi denumirea ornamentului verde (feriga, asparagus, ficus pumila, hedera, gypsophila elegans, gypsophila paniculata,etc).

Citește știrea

Trending