Actualitate
Dosarul tragediei din secția ATI Piatra Neamț ajunge în instanță la 5 ani după incendiul care a ucis 10 pacienți

Dosarul tragediei din secția ATI Piatra Neamț, în urma căreia 10 pacienți și-au pierdut viața în noiembrie 2020, a fost trimis spre judecată de Judecătoria Piatra-Neamț. Magistratul a respins toate contestațiile formulate de inculpați, potrivit informațiilor de pe portalul instanţelor de judecată.
Judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul tragediei din secția ATI Piatra Neamț. În acest dosar sunt inculpate două asistente medicale, dar și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, toți acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Contestațiile formulate de inculpați au fost respinse, însă aceștia mai pot ataca măsura în termen de 3 zile la Tribunalul Neamț.
„În temeiul art. 346 alin. (2) Cod procedură penală, constată competenţa Judecătoriei Piatra Neamţ, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie întocmit la data de 31.01.2025, în dosarul de urmărire penală nr. 201/76/P/2020, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatele: Şoltescu Geanina, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru (…), Volintir Elena, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru (…), Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. (…) Cu drept de contestaţie, la Tribunalul Neamţ, în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în pronunţarea judecătorului, din data de 3 iunie.
Incendiul declanșat de o lumânare aprinsă
Potrivit anchetei, tragedia a fost declanșată de o lumânare tip candelă lăsată aprinsă în salonul 240 al secției ATI, în apropierea unui pacient aflat în agonie și conectat la oxigen. Procurorii susțin că asistentele nu au luat măsurile necesare pentru înlăturarea pericolului, încălcând proceduri esențiale de siguranță și bune practici medicale.
„Prin încălcarea deliberată a standardelor minimale de prevenţie în materia sănătăţii şi securităţii în muncă s-a creat un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, care s-a şi concretizat prin izbucnirea incendiului soldat cu propria vătămare corporală, precum şi cu vătămarea corporală a unui medic (arsuri de grad II-III pe 70-75% suprafaţă corporală care au necesitat 160-170 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, care au pus în primejdie viaţa victimei şi care au generat un prejudiciu estetic grav şi permanent)”, spun procurorii.
Spitalul este acuzat că, în perioada martie–noiembrie 2020, a încălcat multiple norme de siguranță la incendiu și securitate în muncă. Această neglijență ar fi permis propagarea rapidă a incendiului și producerea dezastrului: „conduitele culpabile ale factorilor decizionali ale căror acţiuni sau inacţiuni pot angaja răspunderea penală a persoanei juridice, instituţia ar fi încălcat mai multe prevederi ce au ca scop asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, siguranţa la incendiu şi bunele practici în exercitarea actului medical”
10 pacienți morți în seara incendiului
Pe 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:30, la Spitalul Județean din Piatra-Neamţ s-a produs un incendiu care a afectat secţia ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi bolnavi de COVID-19.
În incendiu au murit 10 pacienţi, iar două cadre medicale au suferit arsuri.
Alţi 6 pacienţi, dintr-un salon alăturat celui în care a izbucnit incendiul, au fost transferaţi la spitalul mobil de la Leţcani, care era unitate suport COVID. Dintre cei 6 pacienţi transferaţi, unul singur a supravieţuit.
Pagube uriașe
Prejudiciul material a fost estimat la peste 2,5 milioane de lei.
Din rechizitoriu reiese, de asemenea, faptul că s-ar fi creat „premisele izbucnirii şi propagării cu extremă rapiditate a incendiului din data de 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:40, în salonul 240 al secţiei ATI, şi producerii tuturor consecinţelor derivate din acesta, constând, în esenţă, în următoarele: decesul, prin intoxicaţie cu monoxid de carbon, arsuri şi insuficienţă cardio-respiratorie acută, a nouă dintre pacienţi internaţi, vătămarea corporală a unui medic şi a celor două asistente medicale inculpate şi degradarea salonului 240, a spaţiilor din componenţa acestuia şi cu distrugerea sau degradarea mai multor lucrări, instalaţii, echipamente şi componente ale acestora”.
Pagubele materiale cauzate prin comiterea faptelor au fost evaluate la peste 2,5 milioane de lei.

-
Actualitate2 săptămâni,
PSD la Guvernare, ce nemţeni sunt în cărţi şi pentru ce funcţii?
-
Actualitate2 săptămâni,
PSD intră la guvernare. Pronostic confirmat
-
Actualitate2 săptămâni,
Un deputat de Neamţ e la un pas să fie dat afară din partid. Ce replică dă acesta. Cine a pierdut controlul
-
Actualitate2 săptămâni,
Deversare controlată la barajul Izvoru Muntelui
-
Actualitate2 săptămâni,
Titluri de stat Fidelis în iunie 2025. Câștigă până la 8,35% pe an, fără impozit! Uite ce condiții trebuie să îndeplinești
-
Actualitateo săptămână,
CSM Ceahlăul are o misiune aproape imposibilă. Cu cine se va duela în Liga 2
-
Actualitateo săptămână,
Un proiect de lege pentru a susţine performanţa zace în sertarele Parlamentului. Ce spune deputatul de Neamţ care l-a iniţiat
-
Actualitate2 săptămâni,
Descoperă o „Călătorie subacvatică”: perle, corali și viețuitoare fascinante, într-o expoziție spectaculoasă la Roman