Contactează-ne

Prima pagină

Dosarul Roșia Montană: România are câștig de cauză

Știre publicată în urmă cu

în data de

Conform deciziei Tribunalului de Arbitraj din Washington– comunicată vineri, 8 martie 2024 –România a câștigat procesul intentat de Gabriel Resources Ltd. în dosarul  Roșia Montană. Statul român nu va plăti nicio despăgubire către Gabriel Resources. Decizia este definitvă și executorie. Reclamanții Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Primul ministru Marcel Ciolacu a postat pe pagina de Facebook:  ”Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloşia unor antiromâni. Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale.Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”

Procedura de arbitraj a fost inițiată de Gabriel Resources la 21 iulie 2015. Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile Bancii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă la 14 septembrie 2023. În procesul  intentat statului român de firma care deține pachetul majoritar în Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), aceasta a imputat  României refuzul de a autoriza proiectul minier.

Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%.

În anul 2014, un comunicat al firmei RMGC preciza: ”Pornind de la un pret al aurului de 1.200 de dolari/uncie, proiectul minier de la Rosia Montana poate aduce peste 5 miliarde de dolari in economia Romaniei, din care 2,3 miliarde USD ca venituri ale statului din taxe si impozite si 2,9 miliarde USD ca incasari ale furnizorilor si angajatilor romani. In total, proiectul ar aduce Romaniei beneficii directe si indirecte de 24 miliarde USD si ar reprezenta una dintre cele mai mari investitii straine din Romania. In plus, proiectul prevede o garantie de mediu de 146 milioane USD si investitii semnificative pentru patrimoniul din Rosia Montana”. 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending