Actualitate
Dosarul cu șină devine amintire. A fost interzis
Proiectul PNL de eliminare a dosarului cu șină a intrat în vigoare, iar instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii ale avizelor sau documentelor care au fost emise de alte instituții publice.
Legea care elimină dosarul cu şine a fost inițiată de parlamentarii PNL şi a intrat în vigoare în data de 4 iulie 2023. Facem, astfel, un pas concret pentru debirocratizarea și digitalizarea administrației publice, aşa cum este normal.
Din acest moment, cozile la ghişee vor deveni amintire, iar cetățenii nu vor mai cheltui bani pentru copii şi dosare ale unor acte care există deja în baza de date a instituțiilor publice.
Cele două componente principale ale legii – interzicerea copiilor și eliminarea dosarului cu șină – au rolul de a simplifica procedurile administrative şi interacțiunea cetățenilor cu statul.
Site-ul www.romaniafaradosar.ro este disponibil pentru cei interesați, care pot afla de aici informații complete despre prevederile legii și au posibilitatea să sesizeze orice situație în care le sunt cerute dosare cu șină, diverse obiecte de papetărie sau copii după documente, împotriva prevederilor legii.
Instituțiile publice au la dispoziție 30 de zile pentru a-și organiza activitatea, astfel încât legea să fie aplicată întocmai.
Principalele prevederi ale legii presupun că:
-Instituțiile publice nu mai pot solicita cetățenilor obiecte de papetărie ori birotică;
-Instituțiile publice nu mai pot solicita documente emise de alte instituții publice;
-Dacă sunt necesare copii: fotocopierea se face gratuit; copia legalizată a fost eliminată; (funcționarul va constata conformitatea copiei cu originalul); copia după CI poate fi trimisă în format electronic, pe e-mail;
-Modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor, pentru a fi descărcate;
-Pe lângă plata fizică, instituțiile publice trebuie să ofere posibilitatea plății cu cardul.
Partidul Național Liberal a creat o serie de pârghii legislative privind eficientizarea şi simplificarea procedurilor administrației publice, precum şi digitalizarea serviciilor administrative, astfel încât românii să poată beneficia de mijloace accesibile prin care să colaboreze cu instituțiile statului. Printre acestea se numără: eliberarea online a cazierului judiciar, lansarea aplicației de mobil Ghișeul.ro și adăugarea mai multor servicii online în platformă, crearea hub-ului MAI, un portal ce conține multiple servicii publice ale MAI, crearea ROeiD, o singură identitate digitală a cetățenilor pe toate platformele statului.
România păşeşte cu încredere către normalitate, iar Partidul Național Liberal rămâne un partener de încredere pentru cetățenii români, construind un cadru legal performant pentru servicii administrative eficiente, accesibile şi rapide.
George Lazăr, preşedinte PNL Neamț
Parlamentarii PNL Neamț, Senator, Eugen Țapu Nazare
Deputat, Laurențiu Dan Leoreanu
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină2 săptămâni,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu