Contactează-ne

Actualitate

Dosare penale după poluarea cu amoniac de la fabrica de ciment

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost sesizat Parchetul Bicaz pentru două aspecte: poluarea cu amoniac şi faptul că o păstrăvărie din zonă a servit peşte clienţilor a doua zi ■ se verifică şi de ce nici cei de la fabrica de ciment nici cei de la păstrăvărie nu au alertat autorităţile ■ Garda de Mediu nu a prezentat niciun raport şi nu a formulat nicio sesizare ■ prefectul l-a acuzat pe şeful instituţiei de lipsă de profesionalism ■

Dosare penale în lucru după poluarea cu apă amoniacală a pârâului Bicaz, produsă luni, 3 mai. Această informaţie a fost oferită, miercuri, 5 mai, într-o conferinţă de presă susţinută de prefectul de Neamţ, George Lazăr, care i-a avut alături pe şefii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Sanitar Veterinară şi Agenţia de Mediu. Conform celor declarate de comisarul şef Mihai Osoianu, poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz, pentru două aspecte: unul legat de poluarea din interiorul fabricii de ciment, al doilea legat de faptul că o păstrăvărie din zonă a continuat să servească peşte clienţilor, la câteva ore după ce se produsese poluarea care a dus la mortalitatea de sută la sută a peştilor pe care îi avea în bazine.

Conform “literei de lege”, în primul caz sunt vizate infracţiuni de infectare a apei şi poluare prin evacuarea de substanţe periculoase, precum şi infracţiunea de evacuare de substanţe care pot afecta caracteristicile apei şi pot genera pericole asupra integrităţii şi sănătăţii persoanelor, animalelor, a fondului piscicol. În al doilea caz infracţiunile vizate sunt de comercializare a produselor alterate şi falsificare sau substituire de alimente. “Cercetările sunt în plină desfăşurare sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz, urmând a se stabili participaţia şi implicarea persoanelor atât din cadrul societăţii, cât şi din cadrul societăţii furnizoare a cantităţii de amoniac”, a declarat comisarul şef Mihai Osoianu.

De ce poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi nu au fost sesizaţi de vreuna dintre instituţiile implicate? Răspunsul l-a dat prefectul de Neamţ, George Lazăr: prima instituţie abilitată să gestioneze această situaţie este Comisariatul Gărzii de Mediu Neamţ. Numai că… “până la momentul acesta Garda de Mediu Neamţ nu a întocmit sesizare către Poliţie sau către parchetul competent. Asta denotă o lipsă de profesionalism şi de implicare a domnului director al Gărzii de Mediu Neamţ”, după cum a declarat prefectul George Lazăr.

Mai mult, acesta a spus ulterior că aşteaptă, nu primise până la ora conferinţei de presă, raportul şi măsurile dispuse de Garda de Mediu. Şi că va face o înştiinţare către Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu pentru a se evalua activitatea fix pe această speţă a comisarului şef Iftime Petrariu. Şi chiar aşa, ne întrebăm şi noi: de ce această lentoare a Gărzii de Mediu? O fi vreun motiv ascuns, o fi doar… lipsă de implicare într-un caz extrem de grav? Deocamdată rămân întrebările.

Cum s-a aflat de poluare şi de ce au tăcut chitic toţi cei implicaţi?

În aceeaşi conferinţă de presă s-au făcut o serie de precizări, foarte interesante, despre cum s-a aflat de poluare. Informaţiile au fost oferite de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ, Iulian Jugan. Acesta a spus că a aflat de la nişte… cunoştinţe că pe pârâul Bicaz sunt mai mulţi peşti morţi. Iniţial a crezut că este o problemă minoră, dar când i s-au dat asigurări că nu este aşa, a pornit spre Bicaz împreună cu un coleg de serviciu.

A informat toate instituţiile şi când a ajuns la Bicaz s-a oprit la păstrăvărie unde a constatat că în toate bazinele mortalitatea era de 100%. A întrebat reprezentanţii păstrăvăriei de ce nu au anunţat mai repede incidentul, dar nu a primit un răspuns convingător. A mers apoi la ţeava de evacuare a canalizării fabricii de ciment şi acolo a dat peste… un autoturism în care era personal din cadrul societăţii: “Nu ştim de ce, mai ales că ţeava respectivă era în afara suprafeţei combinatului. Nu ştim care era motivul pentru care se aflau acolo. Mirosul de amoniac era extrem de puternic, era clar că se produsese o poluare”, a declarat Iulian Jugan. Au fost prelevate probe, analizate şi au fost dispuse măsuri. În principal de creştere a debitelor pentru a “dilua” amoniacul şi de avertizare a populaţiei.

Oricum, pe lângă întrebarea ce căutau la respectiva ţeavă de evacuare cei de la Heidelberg Cement, mai e o întrebare: de ce nici aceştia nu au sesizat instituţiile abilitate? Miza era una evidentă: o intervenţie cât mai promptă pentru a dilua concentraţia de amoniac ar fi avut şanse maxime pentru reducerea efectelor negative înregistrate. De altfel, faptul că atât cei de la fabrica de ciment, cât şi cei de la păstrăvărie au “tăcut chitic” s-ar putea să nu rămână fără efecte. Chiar penale, putând fi vorba despre conturarea unei infracţiuni. De nedenunţare a unei infracţiuni. Dar să lăsăm ancheta să-şi urmeze cursul.

Reprezentanţii păstrăvăriei, vinovaţi moral

Cât priveşte ce s-a întâmplat la păstrăvăria la care s-a mâncat peşte la câteva ore după poluare, lucrurile ar sta în felul următor: conform reprezentantului DSVSA Neamţ, Sorin Ulea, peştele consumat era în regulă, fiind cumpărat cu factură, ba chiar cu două facturi, de la o societate din altă zonă şi ţinut iniţial într-un recipient special, abia apoi pus o parte într-un bazin care a fost curăţat mecanic şi în care apa ar fi fost în parametri.

Până va fi finalizată ancheta pornită de poliţişti, prefectul de Neamţ, George Lazăr, a făcut el o serie de precizări: şi anume că moral ar fi trebuit ca societatea în cauză să-şi suspende activitatea pentru o zi sau două ca să nu planeze nicio suspiciune privind calitatea peştelui servit clienţilor, dar că firmele respective, trei la număr, care îşi desfăşoară acolo activitatea sunt deja “călcate” de poliţişti, cei de la Protecţia Consumatorului, Fisc, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul de Muncă şi Direcţia Sanitar Veterinară.

Şi că se verifică inclusiv dacă ziaristul care a cumpărat duminică seara peşte de acolo a primit sau nu bon fiscal. Se va face un raport, în maxim o săptămână, şi apoi se va vedea dacă e cazul de o anchetă şi pentru evaziune fiscală. Partea cu… moralitatea a fost recunoscut într-un final şi de şeful DSVSA, dar acesta a insistat că nu ar fi fost puşi în pericol consumatorii. Asta ne dorim şi noi. Dar ne-am dori să se stabilească acest lucru dincolo de orice suspiciune.

FOTO: generica

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending