Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

DOSARE CENZURATE: Satanismul, între mistificare si realitate (III)

Știre publicată în urmă cu

în data de

• primele referiri la satanism apar prin secolul X, în Bulgaria, cînd o miscare religioasã sectarã a primit numele întemeietorului ei, un preot de tarã, Bogomil •

Am cam stat pe gînduri… Dacã sã continuãm, cu un nou episod, incursiunea în aceastã ciudatã (si putin cunoscutã) istorie recentã a satanismului din România. Oare nu facem rãu? Oare nu dãm idei? Am vorbit despre Anton Szandor La Vey, autointitluat „Papa cel negru al satanismului“, despre mai multe cazuri inimaginabile petrecute în tarã, despre sinucideri rituale si despre ideologia promovatã de „Biserica lui Satan“. Colegii de redactie, glumind, m-au atentionat cã voi fi trecut pe „toaca“ satanistilor. Nici o problemã, fiindcã am mai fost trecut si prin alte „toace“ si, iatã, încã mai scriu. La fel, ne-am tot sucit dacã sã reproducem sau nu simbolurile adoptate astãzi de satanisti si folosite chiar si de cei care n-au habar ce reprezintã acestea. De aceea citãm, de aceastã datã din Monitorul de acum cîteva zile, un rãspuns dat de distinsa doamnã Daniela Suman, directorul Colegiului National Roman Vodã: „Acum, multã lume, pe fondul a ceea ce s-a întîmplat, zice cã pe o bancã (n.n. din clasa în care învãta eleva care s-a sinucis) era un simbol, dar nu pot sã zic cã e un fenomen extins, cã pe toate bãncile sînt simboluri. Apoi, profesorii pot sã aibã probleme în a identifica sau a descifra un astfel de simbol (s.n.). Bun, si dacã îl vezi, poate sã fie o chestiune serioasã ceea ce de obicei nu este, sau poate sã fie o modã, din teribilism. Sã ne amintim cã, la un moment dat, au apãrut zvastici fãcute de copii pe peretii blocurilor, dar asta nu înseamnã cã poti sã spui cã, în aceastã comunitate, existã un grup puternic de nazisti“. Asadar, reproducem aceste simboluri pentru a le sti si pentru a ne feri de ele.

Cadavre încrustate cu însemne sataniste Pentru „satanistii“ nostri care mîzgãlesc peretii cu însemne satanice, amestecate cu nume de formatii rock sau cu tot felul de americãnisme care, musai, trebuie sã aibã ‚„th“ ‚„oo“ sau inevitabilul „y“, pentru adeptii lui Anton Szandor La Vey si a sa „The Church of Satan“, înfiintatã la San Francisco în 1969, pentru toti virusatii de aceastã ideologie mimeticã, a cãrei putere de penetrare în Est s-a datorat, în mare mãsurã, faptului cã provine din Vest, avem o surprizã: povestea bulgarului Bogomil. Dar, înainte de a pãsi în istorie, sã citãm din „România liberã“, dintr-un excelent reportaj fãcut la Penitenciarul Poarta Albã. Acolo, printre cei peste trei mii de bãrbati care îsi ispãsesc pedepsele, singurii condamnati pe viatã sînt doi tineri satanisti: Horatiu Pintilie si Cristinel Andronache. Acestia, împreunã cu un minor, elev la un liceu din Constanta, fratele lui Horatiu, adepti declarati ai cultului satanic, au ucis doi oameni nevinovati, încrustîndu-le cadavrele cu cutitul, cu insemne satanice. „Rugat sã comenteze mobilul celor douã crime, interlocutorul nostru ne-a mãrturisit cã a fost o formã de a se descãrca si de a-si manifesta nefericirea! (…) Fire liberã, gîndul pierderii libertãtii îl înnebuneste, de aceea, pentru a îndura mai usor regimul de detentie, tinde cãtre evolutia spiritului, cãutînd detasarea de material“. Acestea fiind spuse, sã punem mîna pe „Istoria credintelor si ideilor religioase“, monumentala lucrare a lui Mircea Eliade

Bogomilii si autonomia lui Satan Aflãm, de acolo, cã observatorii laici si religiosi ai Bizantului au remarcat, începînd cu secolul al X-lea, în Bulgaria, avîntul unei miscãri religioase sectare care a primit numele întemeietorului ei, un preot de tarã, Bogomil. Cãtre anul 930, acest Bogomil „cel iubit de Dumnezeu“ a început sã propãvãduiascã sãrãcia, umilinta, pocãinta si rugãciunea: cãci, dupã Bogomil, lumea aceasta e rea, ea a fost zãmislitã de Satanail (fratele lui Hristos si fiul lui Dumnezeu), „Dumnezeul cel Aspru“ din Vechiul Testament. Tainele, icoanele si ceremoniile Bisericii Ortodoxe sînt declarate desarte, deoarece sînt considerate lucrarea diavolului. Crucea trebuie detestatã, cãci pe cruce a fost rãstignit si omorît Hristos. Este greu sã ignori izbitoarea asemãnare a bogomilismului cu satanismul promovat de fostul acrobat Anton Szandor La Vey în a sa biblie satanistã. Doar contextul este altul si distanta de peste 1.000 de ani. Acum 1.000 de ani, bogomilismul a alarmat la fel cum o face si satanismul de azi. Istoria ne spune cã, dupã cucerirea Bulgariei, în 1018, de cãtre Vasile al II-lea, numerosi nobili bulgari s-au instalat la Constantinopol. Adoptat de anumite familii de nobili locali si chiar de unii cãlugãri bizantini, bogomilismul si-a organizat teologia. Dupã un timp, secta s-a scindat în cei care sustineau autonomia lui Satan, afirmînd cã el este un zeu vesnic si atotputernic (grupîndu-se în jurul bisericii de la Dragovita) si în vechii bogomili, care îl socoteau pe Satan un fiu decãzut al lui Dumnezeu. În anumite momente, bogomilismul a reusit sã se impunã oficial. În Bulgaria, în prima jumãtate a secolului XIII, sau în Bosnia, unde sub domnia banului Kulin (1180-1214) a devenit religie de stat. În secolul al XIV-lea, secta si-a pierdut influenta si, dupã cuceririle otomane din Bulgaria si Bosnia (1393), majoritatea bogomililor s-au convertit la islamism.

Mãrturisirea pãcatelor este inutilã În primele douã decenii ale secolului al XII-lea, prezenta misionarilor bogomili este semnalatã în Italia, Franta si în vestul Germaniei. La Orleans, ei reusesc sã converteascã nobili si chiar preoti, printre care un consilier al regelui Robert, confesor al reginei. Se poate recunoaste esentialul ereziei: nu Dumnezeu a creat lumea vizibilã; materia este impurã; cãsãtoria, botezul, euharistia si mãrturisirea pãcatelor sînt inutile… Pãtrunzînd în Occident, bogomilismul adoptã unele elemente tinînd de traditia protestatarã localã. Katharii (de la katharos-curat) nu credeau nici în infern, nici în purgatoriu. Pentru ei, lumea era domeniul lui Satan, el a creat-o ca sã poatã întemnita spiritul în materie. Satan era identificat cu Dumnezeul Vechiului Testament. Adevãratul Dumnezeu, bun si luminos, se afla departe de lumea aceasta. El l-a trimis pe Hristos ca sã-i învete pe oameni calea mîntuirii. Trupul lui Hristos, fiind numai Duh, nu e decît o pãrere. Ura împotriva vietii aminteste de anumite secte gnostice si de maniheism. S-ar putea spune cã idealul katharului era disparitia umanitãtii prin sinucidere si prin refuzul de a avea copii, cãci katharii preferau cãsãtoriei desfrîul.

„Papa“ Eliade Din „Istoria credintelor si ideilor religioase“ a „papei“ Mircea Eliade sã vedem ce însemnã dualism, literaturã apocalipticã si sã citim despre Satan. „Figura lui Satan s-a conturat, probabil, sub influenta dualismului iranian“. Ce înseamnã acest dualism? „Textele de la Qumram vorbesc despre douã spirite create de Dumnezeu, unul bun si unul rãu“. Este vorba despre un dualism atenuat, cãci Satan nu coexistã, de la începuturi, cu Dumnezeu si nu este vesnic. Literatura apocalipticã are la bazã un „scenario“ mistico-ritual arhaic, în care sfîrsitul lumii este urmat de o nouã creatie. Lumea si istoria sînt considerate ca fiind dominate de fortele rãului, adicã de puterile demonice stãpînite de Satan. Primele mentionãri ale lui Satan îl prezintã ca apartinînd curtii ceresti a lui Iahve. El era „vrãjmasul“, deoarece era personajul ceresc ostil omului. Acum, Satan încarneazã principiul Rãului; el devine Vrãjmasul lui Dumnezeu ( Iov, Zaharia). În plus, apare ideea celor douã vîrste (sau douã Împãrãtii): Împãrãtia de aici si Împãrãtia cealaltã. În „Ezdra“ se mentioneazã cã: „Cel PreaÎnalt n-a fãurit o singurã vîrstã, ci douã“. În vîrsta aceasta, „Împãrãtia lui Satan“ e sortitã sã triumfe. Sfîntul Pavel îl desemna pe Satan ca pe „dumnezeul lumii acesteia“( Corinteni). Puterea lui Satan va atinge culmea în preajma erei lui Mesia, cînd se vor înmulti catastrofele si fenomenele neobisnuite.

Sfîrsitul lumii Noi, trãitorii din secolul XXI, sîntem, de bine, de rãu, avertizati asupra a ceea ce ar putea însemna catastrofele si fenomenele… cosmice. Am vãzut o groazã de filme catastrofice, nu-i asa? Dar, fiindcã nimic nu este nou sub soare, sã vedem ce spuneau Apocalipsele evreiesti de sfîrsitul lumii. Citãm din Ezdra: „Soarele va strãluci în timpul noptii si luna în timpul zilei, în fîntîni va curge sînge, stelele vor devia de pe orbitele lor, din arbori va picura sînge, din mãruntaiele pãmîntului vor tîsni flãcãri, pietrele vor începe sã strige (n.n. nu ne putem abtine a spune cã e o metaforã superbã), oamenii se vor omorî între ei, va fi secetã si foamete“. În fine, ceea ce trebuie de retinut ar fi cã în bãtãlia eshatologicã de care pomenim, Iahve îl va învinge pe Satan, va nimici sau va potoli toti demonii, va înlãtura rãul si va clãdi apoi Împãrãtia sa, dînd lumii viata, bucuria si pacea eternã. Dupã cum zice „papa“ Eliade, dualismul se precizeazã în urma unei crize spirituale, care pune sub semnul întrebãrii atît limbajul, cît si postulatele teologice traditionale si care duce, între altele, la o personificare a aspectelor negative ale vietii, ale realului si ale divinitãtii. Ceea ce a fost conceput ca un moment în procesul universal (întemeiat pe alternanta contrariilor zi/ noapte; viatã/ moarte; bine/ rãu etc.) poate fi izolat, personificat si investit cu o functie specificã si exclusivã, anume aceea a Rãului. Figura lui Satan, ca încarnare a Rãului, a jucat un rol considerabil în formarea si în istoria crestinismului, înainte de a deveni personajul faimos, cu nenumãrate metamorfoze, din literaturile europene ale secolelor XVIII si XIX.

Punem punct. Nu a fost chiar „Codul lui Da Vinci“, dar dupã numãrul nesperat de mare de accesãri ale articolelor noastre pe formula de Internet a Monitorului, am înteles cã a fost un subiect de interes.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Vreme anapoda! Iatã ce-o sã fie de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• sfîrsitul de an aduce valori termice pozitive • 2018 debuteazã tot cu vreme excelentã • va fi soare si timp bun cel putin pînã la Boboteazã •

Chiar dacã meteorologii au anuntat din vreme o iarnã de cosmar, cel putin pînã acum previziunile nu s-au adeverit, dar ce-i drept mai este timp. Conform prognozei publicatã pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, în Neamt vremea va fi bunã, ceva mai rece în noaptea dintre ani, însã 2018 debuteazã cu valori termice de aproape 10 grade. Va fi soare, dar regimul termic se mai decepreciazã nitel; în esentã putem sã ne asteptãm la vreme bunã cel putin pînã la Boboteazã. Ceva mai rece va fi în ultimele zile ale lui 2017, iar pe 30 decembrie va fi cer mai mult acoperit si valori termice modeste, cu o maximã care nu trece de 2 grade. Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognozã si aduce o minimã de -5 grade. Cam la fel va fi vremea si în ultima zi a anului. Duminicã va fi din nou cer acoperit si maxima rãmîne cantonatã la 2 grade. Cine va petrece Revelionul în stradã trebuie sã stie cã nu sînt anuntate precipitatii, în schimb va fi mai cald decît în intervalul precedent, fiind anuntatã o minimã pozitivã, 1 grad. 2018 debuteazã cu „dreptul“ iar luni, 1 ianuarie, va fi cea mai caldã zi din intervalul de prognozã. Soarele îsi face loc de dupã nori si aduce o maximã care ajunge la 9 grade. Din acest motiv si noaptea va fi mai plãcutã, cam 4 grade. Aproximativ la fel de bine va fi si pe parcursul zilei de marti, 2 ianuarie, cînd din nou va fi soare, însã ceva mai rece, pentru cã la amiazã termometrele nu vor indica mai mult de 5 grade. Noaptea rãmînem cu un regim termic bun pentru acest moment al anului, 1 grad. Meteorologii dau asigurãri cã la fel va fi vremea si pe 3 ianuarie, cînd va fi soare, cam 6 grade la amiazã si valori la limita înghetului peste noapte, 0 grade. Începînd de joi, 4 ianuarie, norii se adunã în zona noastrã dar nu aduc precipitatii, însã se mai pierd cîteva grade în termometre. Astfel, la miezul zilei termometrele vor indica numai 3 grade. Dupã lãsarea întunericului norii îsi vãd de drum, cerul se degajeazã motiv pentru care trecem la o minimã negativã, -1 grad. Cel mai probabil, în acest an vor lipsi crucile de gheatã pentru cã în Ajun de Boboteazã se anuntã vreme potrivnicã. Specialistii spun cã vineri, 5 ianuarie, va fi cer variabil cu soare si o maximã care atinge valoarea de 4 grade Celsius. Noaptea regimul termic va fi neschimbat, cu o minimã negativã de -1 grad. Cam la fel sînt conditiile si în ziua de Boboteazã, sîmbãtã 6 ianuarie 2018. Este prognozat cer degajat, soare, si cam 3 grade la amiazã. De soare avem parte si de Sfîntul Ion, iar duminicã 7 ianuarie, ne vom bucura din nou de soare si putin mai cald, 5 grade. Dupã lãsarea întunericului este anuntat cer senin si o minimã de 0 grade.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Jandarmii si politistii sînt la datorie si de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• cadrele celor douã instititutii vor fi în stradã pentru prevenirea evenimentelor nedorite

Jandarmeria si Politia Neamt au dispus intensificarea mãsurilor si suplimentarea efectivelor pentru asigurarea unui climat de ordine, sigurantã si liniste publicã, la nivel întregului judet, precum si pentru solutionarea operativã a sesizãrilor care vor veni în mini-vacanta dintre ani. „În perioada 30 decembrie 2017 – 2 ianuarie 2018, jandarmii vor actiona zilnic, la nivelul judetului, pentru ca cetãtenii sã se poatã bucura de mini-vacanta prilejuitã de trecerea dintre ani în conditii de sigurantã si liniste publicã“, a declarat cãpitanul Marius Gãmãnut, purtãtor de cuvînt al Jandarmeriei Neamt. Pentru a preveni orice incidente ce ar putea tulbura ordinea publicã, precum si pentru descurajarea faptelor antisociale, jandarmii vor fi prezenti în stradã si vor patrula pe traseele de deplasare cãtre zonele unde se organizeazã evenimente, în zonele si arterele intens circulate, precum si în zonele aglomerate. De asemenea, ca urmare a afluentei de turisti, în aceastã perioadã Jandarmeria Montanã si-a suplimentat efectivele, fiind pregãtitã sã intervinã în situatii de urgentã, pentru salvarea celor aflati în dificultate. Inspectoratul de Jandarmi desfãsoarã în aceastã perioadã actiuni pentru prevenirea si combaterea fenomenului contraventional si infractional, prin monitorizarea respectãrii legislatiei referitoare la regimul materialelor pirotehnice. Jandarmeria recomandã persoanelor care participã la evenimente sã manifeste rãbdare, sã respecte indicatiile fortelor de ordine si sã evite implicarea în conflicte de orice naturã. În aceastã perioadã, pãrintii sînt rugati sã supravegheze cu atentie sporitã copiii, pentru a preveni eventualele accidente survenite în urma folosirii obiectelor de distractie pe bazã de amestecuri pirotehnice. Cu ocazia trecerii în noul an, Jandarmeria Neamt ureazã tuturor un cãlduros La Multi Ani! În ceea ce priveste Politia, peste 500 de cadre, cu aproape 250 de autospeciale, vor fi la datorie în perioada mentionatã mai sus. Din totalul politistilor angrenati suplimentar, 400 sînt de la Ordine publicã, aproape 100 de la Rutier, iar restul de la Transporturi, Investigatii criminale, Investigarea criminalitãtii economice, luptãtori de la Interventia rapidã si de la Arme, explozivi si substante periculoase. Va fi monitorizat si traficul rutier, pe toate drumurile nationale, judetene si autostrãzi, pentru fluidizarea circulatiei si prevenirea evenimentelor nedorite.

Citește știrea

Trending