Contactează-ne

Actualitate

Domnule Klaus Iohannis, altă întrebare!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în sfârşit naţiunea, că a ieşit din vria nehotărârilor şi a decis ca Referendumul să fie organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. Deci, referendumul să nu fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, ci „odată cu aceste alegeri“. Această pretenţie prezidenţială nu este numai o indicaţie scenografică, ci şi una regizorală, prin care Iohannis stabileşte cum trebuie să fie amenajat cadrul scenic al secţiei de votare şi care trebuie să fie jocul cetăţeanului venit la vot. În secţia de votare, cele două urne, pentru alegeri şi pentru referendum, trebuie să fie plasate alături, pentru ca cetăţeanul, cu câte un buletin de vot în fiecare mână, să le poată introduce „odată“ în urne. Pentru succesul acestui referendum, odată cu alegerile, Klaus Iohannis impune ca cetăţeanul să aibă capacitatea de a-şi dedubla personalitatea. Partea normală a cetăţeanului să se ocupe de buletinul de vot al alegerilor europarlamentare, iar partea morbidă să se ocupe de buletinul de vot al referendumului. Ori viceversa, după direcţia în care se doreşte s-o luăm. Pentru că nişte oameni normali de-a-întregul, într-o zi de vot crucial pentru România viitoare, cum sunt alegerile europarlamentare, trebuie să se concentreze pentru a decide cu responsabilitate, pe cine vor trimite la Bruxelles să-i reprezinte. În loc să ne lase ziua de 26 mai să o dedicăm exclusiv luării unei astfel de decizie, preşedintele ne obligă să ne dedublăm, pentru a-i rezolva ordinul pe unitate, primit de la mai marii Europei, descătuşându-ne umorile pentru a opta varianta fericirii naţionale, reductibilă la alternativa Dragnea – Kovesi. Şi aceasta, în condiţiile în care se dovedeşte că nici Dragnea şi nici Kovesi nu sunt uşi de biserică. Despre buletinul de vot al alegerilor europarlamentare, ştiind care este conţinutul lor, avem suficient timp să ne concentrăm, pentru a decide în cunoştinţă de cauză, cum votăm. În schimb, despre conţinutul buletinului de referendum nu se ştie nimic, în afară că, indiferent cum va suna întrebarea, aceasta va conţine un mesaj anti – PSD şi nimic altceva interesant. Klaus Iohannis ne crede o naţiune de tulburaţi, gândind că nu se vede de la o poştă că acest referendum este o acţiune politică, pregătită „pas cu pas“ după alegerile din 2016. De aceasta contează el acum, când ne cere să ne dedublăm.

Referendumul, tichia de mărgăritar a lui Klaus Iohannis

Chelbosul, în lipsa podoabei capilare, cu care să-şi etaleze prin târg măreţia, a găsit cu cale ca tichia ponosită, cu care umbla acoperit, să şi-o împodobească cu cât mai multe mărgăritare, pentru a fi băgat în seamă. Nu-şi închipuia săracul, că tichia astfel împopoţonată cu mărgăritare, avea să scoată în evidenţă şi mai mult hidoşenia şi găunoşenia personajului. Preşedintele nostru, în lipsa unui oricât de amărât proiect de ţară, pe care să-l fi stors de sub podoaba capilară în cei 5 ani petrecuţi la Cotroceni, a anunţat naţiunea că-şi va împodobi tichia prezidenţială cu un Referendum, aducător al unui nou mandat la Cotroceni. Pentru a face ca referendumul să fie cât mai atrăgător spre urne, Iohannis şi-a convocat toţi cântăreţii de curte, pentru a-i compune din vorbe meşteşugite cea mai isteaţă întrebare, care să fie mărgăritarul de pe tichie. Pentru a-şi pune în aplicare proiectul, chelbosul ştia prea bine ce îi trebuie, aşa că a scos de la păstrare mărgăritarele cu care şi-a împodobit tichia. Spre deosebire de chelbos, Iohannis nici până acum nu a dat semn că are vreun mărgăritar pus deoparte, dovadă că încă nu ştie cum ar trebui să sune întrebarea referendumului, pentru ca lumea să bulucească spre urne. Stupefacţia românilor s-a instalat atunci când au realizat că Iohannis defilează gol, neavând nici măcar o tichie. La bursa pariurilor neoficiale, de prin pieţe, crâşme, stadioane, nunţi sau parastase, românii încearcă să ghicească ce întrebare ar trebui să pună Iohannis pe buletinul de vot, pentru a face să iasă lumea din casă în ziua Referendumului europarlamentar, sau dacă iese, să nu refuze buletinul de vot pentru referendum. Zbaterea lui Klaus Iohannis, de a obţine un nou mandat, a ajuns să depăşească zbaterea lui Liviu Dragnea de a scăpa de justiţie.

Dilema lui Iohannis, are sau nu are întrebare?

Întrebarea referendumului se doreţte să fie proiectul de ţară al domnului Klaus Iohannis, deţi acest proiect nu depăşeşte alonja unei propoziţii, la care nu s-a scris încă nici prima literă. Ţopăiala prezidenţială privind referendumul, că l-ar face, că nu l-ar face, că se mai gândeşte sau că este aproape hotărât, nu este decât măsura incapacităţii lui Iohannis de a lega mai mult de două vorbe într-o propoziţie, care să reprezinte întrebarea fundamentală la care românii să fie atraşi să răspundă. Marţi 26 martie, Iohannis a chemat la Cotroceni, pentru consultări, spuma magistraturii, ceva societate civilă, şi pe câţiva bătăuşi rezistenţi din Piaţa Victoriei, pentru a pune piatra de temelie a întrebării. Nu ştiu ce a înţeles Iohannis din întâlnirea cu Haştag – Rezist, dar sigur magistraţii cu scaun la cap i-au transmis că în propoziţia întrebării nu au ce căuta sintagmele „penali“ şi „independenţa justiţiei“, ceea ce a golit de conţinut gândirea iohannistă. Pentru toată lumea era clar că Iohannis nu are întrebările pregătite, cu care să sondeze opinia publică, dar are nevoie ca de aer, ca electoratul său să aibă un pretext să iasă la vot. Încorsetat în armura sa teutonică, Iohannis nu reuşeşte să vadă care este realitatea din jurul său, prin fanta îngustă a vizierei căzute pe ochi. Klaus Iohannis nu vede că reprezintă o minoritate în România, minoritate care are pretenţii de majoritar. El este pornit să dedice referendumul intereselor minoritarilor, lovind puternic în interesele majoritarilor. Din panoplia întrebărilor pe care le analizează zilnic, pentru a promova una din ele la Referendum, nu am sesizat nici o întrebare care să suscite interesul majorităţii. O întrebare, precum „Sunteţi de acord să nu fie afectată independenţa justiţiei?“ ar stârni valuri imense de nedumerire. Fiecare cetăţean, care este combatant în războiul româno – român, este convins în felul său, că în ultima vreme, independenţa justiţiei a fost afectată, după caz, de către Băsescu, de SRI, de DNA, de procurorii de elită ai lui Kovesi, de PSD sau de către unii magistraţi. Pe Klaus Iohannis nu-l interesează, dintre toţi aceştia, decât PSD- ul, ceilalţi contributori nu există, după el.

Întrebarea Referendumului vizează PSD-ul. Justiţia este doar pretextul

Klaus Iohannis ne-a anunţat că a găsit întrebarea, dar nu ne-o spune, ca să murim de curiozitate până la urne. În orice caz, anunţul epocal a avut trimiteri, menite să ne risipească una din marile nedumeriri cu privire la conţinutul întrebării. Dintre numeroasele întrebări, la care românii ar fi tentaţi să caute un răspuns, ar fi cele referitoare la problemele economiei, ale vieţii, sociale, ale educaţie, ale sănătăţii sau ale infrastructurii rutiere. Klaus Iohannis a stabilit deja că singura temă de interes naţional este justiţia. El spune vorbă mare şi anume că „justiţia este o temă de interes naţional, iar cetăţenii au dreptul suveran să decidă dacă vor sau nu să lase corupţia să devină politică de stat“. Ar fi un referendum despre o problemă relativ falsă, deoarece justiţia la care se referă Iohannis se limitează la DNA , care este doar o părticică din justiţie, numai dacă stăm să analizăm numărul redus de dosare penale, dintre care mult prea multe cu achitări sau respingeri. Klaus Iohannis îşi pregăteşte cu meticulozitate nemţească momentul lansării publice a întrebării referendumului, contând pe faptul că naţiunea, bulversată emoţional, va reface lista problemelor sale de interes naţional, trecând problema lui Iohannis, cea despre PSD şi Dragnea, pe primul loc. Indiferent cum va suna întrebarea lui Iohannis pe buletinul de vot, există suficientă îndreptăţire ca în loc de ştampilă, să-i scriem cu pixul: Altă întrebare!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending