Contactează-ne

Actualitate

Domniţa din curtea Mănăstirii Văratec

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în apropierea bisericii din interiorul aşazământului se află o maiestuoasă statuie ce o reprezintă pe Safta Brâncoveanu ■ sculptorul Ion Jalea este autorul, statuia din bronz fiind amplasată în 1935, la aniversarea unui secol de la ridicarea Aşezămintelor Brâncoveneşti ■

Ajungând la cunoscuta Mănăstire Văratec, odată trecut pe sub poartă, pasul turistului sau pelerinului este purtat pe aleile frumos pavate cu piatră spre muzeul sau intrarea în biserică. Şi privirea n- are cum să nu fie atrasă de îngeraşul alb ce domină fântâna arteziană, dar mai ales de o statuie impozantă, la baza căreia stă scris „Domniţa Safta Brâncoveanu“.

Atât! Poate unii ştiu cine a fost, alţii nu, de ea legându-se mari acţiuni filantropice în vremuri trecute. Monumentul din bronz, aflat în apropiere de absida răsăriteană a Bisericii Adormirea Maicii Domnului, a fost amplasat în anul 1935, fiind realizat din bronz de sculptorul Ion Jalea. „Domniţa Safta Brâncoveanu se numără printre cei mai importanţi donatori ai Mânăstirii Văratec. Prinţesa aparţine influentei şi extrem de bogatei familii boiereşti moldovene, Balş. A fost căsătorită cu Grigore Brâncoveanu, mare demnitar al Ţării Româneşti.

La aniversarea unui secol de la ridicarea Aşezămintelor Brâncoveneşti, în 1935, sculptorul Ion Jalea, membru al Academiei Române, termina o lucrare impresionantă, turnată în bronz, care o reprezenta pe domniţa Safta Brâncoveanu în toată maiestatea sa, şezând pe un tron flancat de lei încastraţi la baza jilţului princiar“. Aceasta este o prezentare succintă a sclulpturii, care poate fi găsită pe monumenteneamt.ro. Safta (Elisabeta) Brâncoveanu s-a născut în 1776, în familia marilor boieri moldoveni Balş şi s-a căsătorit cu banul Grigore Brâncoveanu, cei doi remarcându-se prin acte filantropice de anvergură, ctitorind Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti.

De mică, Safta a primit o educaţie aleasă studiind mai multe limbi şi „mai cu seamă în limba elinică au fost unică din sexul său, în veacul său şi în naţia sa, fiind model de toate zilele, în toată privirea la toate fiicele naţiei române“, după cum notau cronicarii. Căsătoria cu banul Brâncoveanu din Ţara Românească a avut loc în anul 1793, fiind una fericită, deoarece boierul Grigore era un om „deştept, harnic, cu carte multă şi patriot foarte“ după cum spunea prozatorul Constantin Gane. Cuplul nu a avut copii, dar a înfiat o fetiţă, pe Zoe Mavrocordat, fiica Catrinei Mavrocordat, soră a Saftei, în martie 1824. Zoe avea să devină moştenitoarea, la moartea părinţilor adoptivi, a fabuloasei averi brâncoveneşti, căsătorindu-se cu postelnicul Gheorghe Bibescu, care a devenit ulterior domn al Ţării Româneşti.

Acţiunile caritabile ale banului Grigore şi Saftei Brâncoveanu aveau să se îndrepte şi spre Transilvania, spijinind Biserica Sfânta Treime din Braşov, dar şi Mănăstirea Bistriţa – Vâlcea, Mănăstirea Viforâta, judeţul Dâmboviţa. Tot ei s-au implicat financiar pentru reconstrucţia Bisericii Domniţa Bălaşa din Bucureşti. În aprilie 1832, banul Grigore a trecut la cele veşnice, soţia nu s-a mai căsătorit, iar între 1835 şi 1838 s-a dedicat transformării în realitate a visului ei şi al soţului, acela de construi un spital pentru nevoiaşi, în care oricine să poată fi tratat fără să plătească. Mama Saftei, maica Elisabeta Balş, era deja la Mănăstirea Văratec (unde a şi decedat), fiica vizitând-o din când în când.

Pe la 1840, fosta soţie a banului Grigore a decis să se dedice şi ea bisericii, alegând pentru asta tot obştea lăcaşului de la Văratec. Pentru mănăstire a făcut nenumărate donaţii, Văratecul fiind „înzestrat“ cu moşiile Osica şi Vlăduleni, pe lângă veşminte preoţeşti, acoperăminte cu fir de aur, cărţi de cult, etc. Se spune că domniţa şi-a topit toate bijuteriile de argint, metalul fiind apoi folosit la ferecături de Evanghelii, îmbrăcăminţi la icoane, candele, vase şi postamente de cruci la altar.

Avea să moară pe 8 august 1857, fiind înmormântată la Văratec, alături de mama sa. Cât despre mănăstire, ea prezintă în prezent cea mai mare comunitate de maici din ţară, aproximativ 400. Atestarea documentară arată că a fost fondat în 1785, de către maica Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif, la îndemnul lui Paisie Velicicovschi, stareţul Mănăstirii Neamţ. Ansamblul Mănăstirii Văratec a fost inclus pe lista monumentelor istorice şi este alcătuit din Biserica Adormirea Maicii Domnului, Tu rnul clopotniţă de poartă, Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, Biserica Schimbarea la Faţă şi chiliile.

În timpul Revoluţiei din 1821, schitul a fost asediat şi prădat de trupele otomane, odoarele au fost furate, iar călugăriţele izgonite sau ucise. În ani, mănăstirea a suferit datorită vicisitudinii timpului, fiind afectată de câteva incendii, dar de fiecare dată a fost reconstruită. În 1934, la îndemnul mitropolitului Pimen Georgescu, s-a înfiinţat Atelierul Regina Maria, iar în 1940 erau ateliere de broderie bisericească, legătorie de cărţi, covoare, tricotaj, ţesut pânză, pictură bisericească, artă decorativă, majoritatea acestora menţinându-se şi în prezent.

În diferite perioade, la Mănăstirea Văratec au vieţuit mulţi teologi şi oameni de cultură. Printre aceştia poeta Veronica Micle (1850-1889), care s-a retras la Văratec la două săptămâni de la înmormântarea iubitului, Mihai Eminescu. Arhimandritul Bartolomeu Anania (1921-2011), pensionat în 1982, s-a retras la Văratec, pentru a se dedica scrisului, locuind aici până la alegerea ca arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, pe 21 ianuarie 1993. Tot lăcaşul din Neamţ a atras-o şi pe academicianul Zoe Dumitrescu-Buşulenga, care a devenit aici maica Benedicta.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se întoarce iarna!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice în scădere şi precipitaţii sub formă de nea ■ la mijlocul săptămînii viitoare vor fi temperaturi diurne de 1 grad ■ în cea mai rece noapte se vor înregistra -5 grade ■

Primăvara ne-a păcălit şi după cîteva zile foarte frumoase, cu soare şi valori termice peste media perioadei, pare că iarna se întoarce. Meteorologii anunţă o răcire accentuată şi precipitaţii sub formă de zăpadă. În cea mai rece zi de săptămîna viitoare, cu greu se va atinge o maximă de 1 grad, iar în cea mai rece noapte mercurul din termometre se opreşte la 0 grade.

Aşa stînd lucrurile, ziua de ieri a fost frumoasă, iar la ora 10:00, termometrele indicau 3 grade la Roman, 6 grade la Piatra Neamţ, iar la Tîrgu Neamţ deja erau 9. Cel mai frig era în vîrf de munte, pe Toaca, unde erau valori negative de -3 grade. Din cauza vîntului, indicele de răcire arăta -26 de grade. Cald va mai fi doar azi, 5 martie, cînd se anunţă 13 grade. Minima nopţii ajunge la 1 grad.

De sîmbătă, 6 martie, se răceşte dramatic, cu vreo 10 grade, nu vor fi mai mult de 3 grade şi ar putea ninge. Noaptea trecem la valori negative, de -1 grad. Condiţiile meteo se mai redresează niţel duminică, 7 martie, cînd reapare soarele şi s-ar putea înregistra 7 grade. După lăsarea întunericului se face frig şi ar putea fi – 4 grade. Luni, 8 martie, va fi soare dar nu mai mult de 7 grade, iar noaptea -2 grade. Cea mai rece zi din această primăvară pare a fi cea de marţi, 9 martie. Meteorologii spun că revin norii şi sînt anunţate precipitaţii sub formă de nea la o minimă de numai 1 grad. Se păstrează minimele negative şi vor fi -3 grade.

Cu începere de miercuri, 10 martie, începe să se încălzească, dar greu şi treptat. Nu scăpăm de nori, dar scăpăm de precipitaţii. Maxima diurnă creşte anemic pînă la 4 grade, însă noaptea va fi cea mai rece din acest sezon, iar mercurul din termometre se opreşte la -5 grade. Pînă joi, 11 martie, temperaturile diurne se dublează, se ajunge la 8 grade, dar din păcate nu zărim soarele. Se mai îmbunează şi noaptea care aduce o minimă la limita îngheţului, -1 grad.

Vineri, 12 martie, am putea vedea soarele în răstimpuri, iar maxima ajunge la 9 grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 0 grade. Cam la fel va fi vremea şi sîmbătă, 13 martie, cu excepţia faptul că trecem la o minimă nocturnă pozitivă, de 2 grade. Duminică, 14 martie, cerul va fi acoperit, nu sînt anunţate precipitaţii, maxima diurnă ajunge la 10 grade, în timp ce minima nocturnă saltă la 3 grade.

Citește știrea

Actualitate

Încătuşată pentru o ţeapă de 2.500 de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ a scos garsoniera la vînzare ■ a încasat de la victimă 2.500 de euro, apoi nu a mai putut fi contactată ■ de urma ei au dat poliţiştii care au reţinut-o ■

O femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ a fost reţinută pentru 24 de ore şi ar putea fi arestată preventiv pentru o ţeapă de 2.500 de euro. Ea a oferit la vînzare o garsonieră, dar după ce a încasat un avans de jumătate din suma cerută, nu a mai putut fi contactată de cumpărătorul de bună credinţă.

„O femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ, bănuită că ar fi indus în eroare o femeie de 60 de ani, de la care a primit 2.500 de euro, sub pretextul vînzării unui imobil, a fost reţinută de poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Femeia a fost reţinută pe 3 martie 2021, bănuită fiind de săvîrşirea infracţiunii de înşelăciune. Cercetările efectuate în cauză au concluzionat că faptele ar fi avut loc în perioada 4 – 17 februarie 2021, cînd femeia în cauză ar fi indus în eroare şi prejudiciat o femeie de 60 de ani.

În concret, făptuitoarea a promis spre vînzare o garsonieră din oraşul de sub Cetate, pentru care a cerut suma de 5.000 de euro. Persoana vătămata i-ar fi înmînat jumătate din banii ceruţi. Ulterior vînzătoarea nu a mai putut fi contactată, iar prejudiciul rezultat în urma săvîrşirii acestei infractiuni a fost stabilit la 2.500 de euro.

În baza probatoriului administrat, femeia în cauză a fost reţinută de poliţişti pentru 24 de ore. Ea urma a fi prezentată în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Avînd în vedere toate aceste considerente, oamenii legii atrag atenţia asupra faptului că infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, modurile de operare folosite de cei care încearcă să obţină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite sînt din ce în ce mai complexe.

Pentru a nu deveni victima acestui gen de fapte, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci cînd sînt abordaţi prin orice mijloace de persoane necunoscute, care le ofera diverse bunuri sau servicii.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Citește știrea

Actualitate

La spital, tentativă de omor cu cuţitul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ altercaţia cu cuţite a avut loc în sala de aşteptare a Centrului de Primiri Urgenţe de la Spitalul Roman ■ victima agresiunii a suferit leziuni vindecabile în 18 - 20 de zile de îngrijiri medicale ■ încadrarea a fost schimbată în atentat la viaţă ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au trimis la instanţă dosarul agresiunii cu cuţite din sala de aşteptare a Centrului de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului municipal Roman.

Totul s-a întîmplat cu circa un an şi jumătate în urmă, iar dosarul a fost la Roman. Ulterior încadrarea juridică a faptei a fost schimbată în atentat la viaţă, iar cauza a ajuns la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ. Pe 3 martie 2021, Dumitru Ionel Udilă, de 43 de ani, din Roman, a fost trimis în judecată pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor.

Conform actelor de urmărire penală incidentul care era să se lase cu moarte de om a avut loc pe 4 septembrie 2019, aproape în zori, cînd a avut loc o încăierare între mai mulţi bărbaţi, aceştia folosindu-se şi de cuţite, confruntarea fiind surprinsă de camerele de luat vederi ale unităţii.

Un comunicat de presă al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman de la acel moment relata circumstanţele în care s-a produs încăierarea. „În dimineaţa zilei de 4 septembrie 2019, în jurul orei 02.40, în sala de aşteptare a Centrului de Primiri Urgenţe de la Spitalul Municipal Roman a avut loc o altercaţie între mai multe persoane. Un bărbat în vîrstă de 20 de ani s-a prezentat la CPU cu dureri abdominale şi în satre avansată de ebrietate.

După aproximativ 20 de minute, după ce acestra a ajuns la spital, în timp ce se afla în sala de aşteptare, s-a prezentat un alt tînăr, furios, care a sărit la el cu un cuţit. La alercaţie au participat şi alţi aparţinători, atît din partea pacientului, cît şi cîţiva prieteni ai agresorului. În urma incidentului, un bărbat în vîrstă de 38 de ani a suferit un traumatism cranio-cerebral, o plagă tăiată de cuţit în zona scalpului parietal sting.

Un alt bărbat, în vîrstă de 39 de ani, s-a ales cu o plagă tăiată de cuţit, la mîna stîngă, fiindu-i afectate degetele I şi II. Ambii pacienţi, după ce au fost trataţi de medicii de la CPU au plecat la domiciliu cu indicaţii de tratament. Menţionăm că nici un cadru medical nu a fost rănit, dar din cauza agitaţiei produse în jurul incidentului, actul medical nu s-a putut desfăşura în condiţii optime. Nu este normal ca aceste reglări de conturi să aibă loc în incinta unui spital, unde personalul medical trebuie să-şi desfăşoare activitatea în linişte.

Consultarea şi diagnosticarea pacienţilor nu trebuie să se desfăşoare în condiţii de stres. Menţionăm că a fost apelat serviciul unic de urgenţă 112 pentru asigurarea climatului de linişte şi ordine în incinta CPU Roman, poliţiştii desfăşurînd o anchetă pentru stabilirea cauzelor altercaţiei dintre cele două grupuri“, se arăta în comunicatul de presă al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Cele două grupuri care s-au încăierat sînt de etnie rromă. Purtătorul de cuvînt al Poliţiei Neamţ, Dimitrie Mocanu, a declarat că la faţa locului s-a deplasat un echipaj şi se făceau cercetări referitoare la circumstanţele în care a avut loc altercaţia între cele două grupuri de rromi.

„La data de 4 septembrie 2019 poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi de către personalul medical al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman despre faptul că în incinta CPU Roman a exista o agresiune între doi bărbaţi. Din primele cercetări efectuate a reieşit faptul că în timp ce un bărbat în vîrstă de 41 de ani din Roman se afla în sala de aşteptare a CPU ar fi fost agresat fizic cu un obiect tăietor-înţepător de către un alt bărbat în vîrstă de 41 de ani din Roman (o rudă a tînărului de 20 de ani care a venit cu dureri de stomac – n.r.).

De precizat este faptul că leziunile suferite nu au fost de natură să-i pună viaţa în pericol celui înţepat. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi portul sau folosirea unor obiecte periculoase. Investigaţiile se desfăşoară sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman“, menţiona Dimitrie Mocanu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Ulterior, anchetatorii au stabilit că prin natura lor, leziunile au pus în pericol viaţa victimei. A fost momentul în care cauza a trecut din curtea Parchetului Roman, în cea a Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, cercetările continuînd pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor.

Împotriva inculpatului nu s-a luat nici un fel de măsură preventivă, el fiind cercetat în stare de libertate, la fel fiind trimis şi în judecată. De acum înainte, timp de două luni, cauza va fi în procedură de Cameră preliminară, cînd se va verifica legalitatea actului de inculpare. Ulterior, procesul care are loc la Tribunalul Neamţ intră în linie dreaptă şi continuă cu administrarea probatoriului şi audierile de martori, în vederea stabilirii vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpatului.

Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii la finele procesului. Indiferent de soluţie, aceasta nu va fi definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău de oricare dintre părţile interesate, incusiv procurorii.

Citește știrea

Trending