Contactează-ne

Actualitate

Doi sportivi orbi, performanţă unică: Au cucerit Mont Blanc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Alex Benchea şi Răzvan Nedu, membri ai Lotului de Performanţă de la Clubul Climb Again, au reuşit să cucerească vârful Mont Blanc ■ reuşita s-a consemnat duminică, 19 iulie ■ Benchea este din comuna Adjudeni şi este sudent la Geografie, la Cluj ■

„Acum a venit momentul meu şi al lui Alex să ducem sus, pe Vârful Mont Blanc mesajul Climb Again: «Overcome the impossible – Depăşim Imposibilul». Am mai depăşit de câteva ori imposibilul şi am arătat că se poate. Acum sperăm ca mesajul nostru să inspire şi să motiveze o ţară întreagă“.

Acesta era mesajul lui Răzvan Nedu, din Bucureşti, campion european la paraclimbing (escaladă sportivă practicată de persoane cu dizabilităţi) şi al lui Alex Benchea, din Adjudeni, judeţul Neamţ, student la Cluj, la Geografie, înainte de a porni într-o temerară expediţie pe vârful de 4.810 metri, cel mai înalt din Europa Occidentală, în Alpii francezi.

Spunem că este o expediţie temerară şi unică până acum în România, pentru că cei doi, ambii de 21 de ani, fac parte din categoria persoanelor cu dizabilităţi, fiind orbi, cu menţiunea că Nedu vede în proporţie de 1%, iar Benchea deloc, lui mai spunându-i-se „Alpinistul cu Ochii Albi“. Şi ceea ce şi-au propus aveau să reuşească duminică, 19 iulie 2020, când sportivii căţărători, membri ai Lotului de Performanţă de la Clubul Climb Again au înfipt pe Mont Blank steagul României. În această expediţie, alpiniştii au fost sprijiniţi de ghizii montani internaţionali Clement Naelegen şi Cristina Pogăcean, de antrenorul Claudiu Miu şi de căţărătorul-fotograf Cătălin Grigoriu, care a imortalizat aspecte din timpul ascensiunii începută vineri, 17 iulie, cu popasuri în diferite refugii montane.

Apoi, peste două zile, a început „asaltul“ final, reuşita consemându-se după cinci ore de urcat, alte trei fiind necesare pentru drumul de întors, la refugiul Goûter. Cei doi au susţinut că au avut probleme cu aclimatizarea, având dureri de cap, dar inconvenientul a fost depăşit. De altfel, pentru Mont Blanc, sportivii de la Climb Again s-au pregătit intens în România, într-o singură lună urcând pe diverse vârfuri, între care Omu, Negoiu şi Moldoveanu.

Următoarea expediţie va fi în Caucaz, pe Albrus

„Cumva, când ne apropiam şi ştiam că o să fie, ghidul meu, Cristina Pogăcean, mi-a zis «Hai să alergăm!». Nici nu m-a lăsat să zic «Da, hai să alergăm!», ci ea chiar a luat-o la goană! După ce am luat-o şi eu la goană, am realizat că exact acelaşi lucru îl făceau şi Alex cu Clement.

Aşa am ajuns în alergare pe vârf, în acelaşi timp. A fost o bucurie din aia copilărească. Mă simteam super liber şi mă bucuram că făceam ceea ce îmi place“, declara, pentru rfi.ro, Răzvan Nedu, care este şi căpitanul Lotului Naţional de Paraclimbing. Sportivul opina că victoria lor şi a celor care i-au sprijinit este a României, ducând pe cel mai înalt vârf din Alpi tricolorul şi au demonstrat că se pot face lucruri frumoase şi în perioade mai grele precum cea de pandemie şi chiar dacă ai o dizabilitate.

„Mesajul nostru este că se poate ! Atunci când visezi, dacă munceşti pentru visul tău, el se poate realiza. Nu contează dacă ai o dizabilitate sau nu. Prin reuşita noastră vrem să arătăm că persoanele cu dizabilităţi pot face foarte multe lucruri. Vrem să-i încurajăm să iasă din casă ca să lucreze pentru a-si îndeplini visele. Visul lui Alex a fost Mont Blanc şi eu m-am bucurat să fiu alături de el. Sunt sigur că alţi copii, alte persoane, au alte vise, poate altceva decât Mont Blanc. E important pentru aceşti oameni să vadă că alţii îşi îndeplinesc visele muncind pentru ele“, mai destăinuia Răzvan.

Cât despre Alex Benchea, el nu este la prima reuşită de acest fel, în decembrie 2019 urcând, alături de ghidul internaţional Cosmin Andron, pe Kilimanjaro – 5.895 de metri, altă premieră pentru România. „Bucurie, împlinire, un rezultat al muncii întregii noastre echipe. Am fost fericit, bucuros, pentru că am reuşit să ajung sus pe Mont Blanc. A fost o ascensiune complexă, am avut şi porţiuni de trekking, de căţărat şi de mers cu colţarii pe gheaţă şi în zăpadă. Am învăţat să folosesc beţele de trekking pe porţiuni expuse şi, experienţa în sine a fost foarte provocatoare“, a povestit „Alpinistul cu ochii albi“.

Următoarea „aventură“ a lui Alex Benchea şi Răzvan Nedu este o expediţie pe Albrus, 5.642 de metri, cel mai înalt munte din Caucaz. Asociaţia Climb Again este o organizaţie non- guvernamentală afiliată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. Ea îi ajută pe copii şi pe tinerii cu nevoi speciale să se integreze în societate şi să trăiască pe cont propriu. Climb Again a ajuns la peste 1.750 de beneficiari direcţi şi peste 5.000 beneficiari indirecţi, iar în 2018 a deschis primul centru de terapie prin escaladă din Europa.

Actualitate

Vine arşiţa şi posibile furtuni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe final de Cuptor se anunţă pînă la 34 de grade, la umbră ■ nopţile vor deveni tropicale ■ din cauza căldurii excesive, ar putea veni furtuni ■

Finalul lunii iulie aduce valori termice caniculare, iar în această săptămînă am putea avea parte de maxime ce vor ajunge la valoarea de 34 de grade Celsius. Trebuie spus faptul că vorbim de temperaturi măsurate de specialişti în condiţii standard, adică la umbră şi fără vînt, ceea ce înseamnă că în plin soare se vor înregistra valori cu cîteva grade mai mari.

Ieri, 26 iulie, a fost ceva mai bine, cu maxime care nu au trecut de 29 de grade, însă de astăzi, 27 iulie, vine arşiţa. Meteorologii anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi diurne ce pot ajunge pînă la 32 de grade. În a doua parte a zilei ar putea veni furtuni zgomotoase, cu toată suita de fenomene caracteristice, tunete, fulgere, intensificări ale vîntului şi posibil grindină.

Noaptea va fi încă blîndă, cu o minimă ce nu trece de pragul de 18 grade. La fel va fi vremea şi miercuri, 28 iulie, cer senin şi pînă la 33 de grade ziua. Nu scăpăm de furtuni care se anunţă mai după amiază. Noaptea va fi tropicală, iar mercurul din termometre se opreşte la 21 de grade. Cea mai caldă zi din acest sezon va fi cea de joi, 29 iulie, cînd în zona noastră se vor înregistra temperaturi la umbră de 34 de grade.

Va fi o zi în care nici măcar furtuni nu se anunţă, astfel că în plin soare se vor resimţi, cel mai probabil, spre 40 de grade. Minima nocturnă va fi de 20 de grade. Nu prea sînt noutăţi nici vineri, 30 iulie, în cel mai cald moment vor fi 33 de grade iar în a doua parte a zilei sînt aşteptate furtuni. Noaptea va fi caldă, cu 20 de grade. Ultima zi a lui Cuptor, sîmbătă 31 iulie, aduce 32 de grade, cer senin, iar furtunile sînt absente. Duminică, 1 august, va fi timp bun, pînă la 31 de grade, dar se reîntorc furtunile.

Peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 19 grade. Trebuie spus că săptămîna viitoare vor fi temperaturi mai confortabile, ce se vor situa ziua între 26, poate cel mult 27 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 17, pînă la cel mult 18 grade. În cele mai multe zile sînt anunţate precipitaţii, ploi liniştite sau furtuni zgomotoase.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce-ar fi de muncă în această săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţ sînt sub 500 de job-uri, mai bine de jumătate din cerere fiind de la angajatori din zona la Roman ■ licenţiaţii îşi găsesc greu de lucru ■

În plin sezon estival, piaţa muncii din judeţul Neamţ nu prea dă semne de redresare, iar cererea de personal rămîne la nivelul intervalului anterior. În ultima săptămînă a lui Cuptor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă ca fiind vacante un număr total de 467 de locuri de muncă, în cele mai diverse ocupaţii.

Cele mai multe şanse de angajare le au cei din zona Roman şi zona limitrofă, acolo fiind disponibile 260 de job-uri, mai mult de jumătate din cererea totală. În zona Piatra Neamţ sînt disponibile 134 de posturi, iar la Tîrgu Neamţ este de lucru pentru un număr de 73 de persoane.

Trebuie spus faptul că cele mai multe job-uri sînt pentru personal fără nici un fel de calificare, iar cei cu studii superioare nu au prea mare căutare. Defalcat, din cele 134 de job-uri din zona Piatra Neamţ, puţine sînt pentru personal de înaltă calificare. Se caută un inspector de specialitate în gospodărirea apelor, un inginer zootehnist sau doi ingineri specializaţi în construcţii hidrotehnice, la care se mai adaugă două posturi de director de vînzări. Pentru ceilalţi sînt 10 cereri de croitori, se mai recrutează 26 de muncitori necalificaţi, ori 10 tapiţeri.

În multe alte ocupaţii sînt mai puţine cereri de personal, lista completă putînd fi studiată la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ. Nici la Roman personalul de înaltă calificare nu au prea mare căutare, şi ar fi de lucru doar pentru 4 ingineri specializaţi în electrotehnică, un inginer industrie alimentară, un inginer mecanic, un inginer responsabil vînzări sau un inspector resurse umane, ori un responsabil achiziţii.

Pentru ceilalţi sînt libere 10 posturi de ospătar, se mai caută 10 operatori producţie ceramist, însă cele mai multe cereri, 74, sînt cereri pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii de activitate. În rest ar mai putea găsi de lucru cei calificaţi ca lucrător comercial, manipulant mărfuri, mecanic auto, livrator mărfuri, şoferi de diversa categorii, sudori, vînzător, vulcanizator sau zidar sau tractorist.

La Tîrgu Neamţ se caută doi ingineri constructori, doi ingineri specializaţi în industrie alimentară, sau doi ingineri mecanici, precum şi doi psihologi, sau un dculptor în lemn, post vacant de luni bune de zile. În zonă este de lucru şi pentru alte categorii de personal, şi este nevoie de asistenţi medicali generalişti, cofetari, brutari, drujbişti, dulgheri, fierari betonişti sau lucrători comerciali şi lucrători în construcţii.

Citește știrea

Actualitate

Tupeu în cazul tatălui care era să-şi ucidă fiul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpat pentru tentativă de omor, Ştefan Bocancea a cerut schimbarea încadrării juridice ■ el ar fi vrut să fie judecat pentru vătămare corporală, poate chiar din culpă ■ el a eliberat gazul din mai multe butelii şi a provocat o explozie în camera în care era cu fiul de 7 ani ■

Procesul în care pietreanul Ştefan Bocancea, de 40 de ani, este judecat pentru că era să-şi ucidă fiul de 7 ani după ce a provocat o explozie în apartament, a luat o turnură neaşteptată. Asta după ce inculpatul a cerut schimbarea încadrării juridice în vătămare corporală, chiar din culpă, deşi a fost vorba de un act premeditat.

„Respinge, ca nefondată cererea formulată de inculpatul Bocancea Ştefan, de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor, în infracţiunea de vătămare corporală sau în infracţiunea de vătămare corporală din culpă“, conform instanţei.

Deşi avea drept de apel, inculpatul nu a contestat soluţia. În cauză sînt mai multe părţi civile, iar mama minorului, fosta soţie a inculpatului, cere 100.000 de euro daune morale şi 3.000 de lei, daune materiale. Alţi cîţiva vecini cer între 350 şi 15.000 de lei, bani pentru repararea caselor după pagubele provocate de explozie.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2021 într-un bloc din Piatra Neamţ, cînd individul a provocat intenţionat o explozie în camera unde se afla alături de fiu, intenţia fiind de a se răzbuna pe soţia care divorţase. Ştefan Bocancea a premeditat fapta, neîmpăcîndu-se cu ideea că a pierdut custodia copilului. Considera că a fost nedreptăţit la divorţ, deşi în timpul acţiunii civile în instanţă a comis o faptă penală.

Şi-a violat soţia, intrînd fără drept în casa în care aceasta stătea, lucru pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Înainte de data exploziei, Bocancea nu i-a reîncredinţat fostei soţii copilul, deşi magistraţii, prin decizia de divorţ, stabiliseră termene clare cînd minorul trebuia să stea cu mama şi cînd ar fi trebuit să fie la tată.

Pe 27 ianuarie 2021, cînd fosta soţie l-a anunţat că va veni după copil, acesta a ameninţat că va provoca o explozie. I-a trimis fostei neveste un mesaj, iar aceasta, speriată, a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Forţele de intervenţie s-au mobilizat imediat, dar la apariţia oamenilor legii în apropierea blocului, Bocancea a deschis mai multe butelii, a dat foc la nişte haine, iar în urma acumulării de gaze s-a produs explozia urmată de un incendiu. Minorul a fost scos din imobil de un poliţist, fiind transportat la Spitalului Sfînta Maria din Iaşi cu arsuri de gradul I şi II pe 7 – 9% din corp, pe faţă, scalp, urechi şi mîini, şi escoriaţii pe mîini şi picioare.

Leziunile au necesitat pentru vindecare 22- 25 de zile de îngrijiri medicale. Şi inculpatul s-a ales cu arsuri şi a fost internat la Spitalul Roman. Pe 11 februarie a fost adus în faţa instanţei, fiind arestat preventiv.

Citește știrea

Trending