Contactează-ne

Prima pagină

Doi eliminați și o lucrare susținută în spital, la ultima probă a Bacalaureatului din Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doi candidați, unul de la Liceul Borca și al doilea de la Colegiul „Petru Poni” Roman au încercat să fraudeze examenul ■ o elevă de la Colegiul „Ion Creangă” a susținut ultima probă în maternitate ■

Absolvenții de clasa a XII-a/XIII-a au susținut și ultima probă de examen de laBacalaureat 2023, proba Ed, la alegere a profilului. Candidați au putut alege din 10 discipline. Cei pentru profilul real din filiera teoretică au avut de optat între  Fizică, Chimie, Biologie/Anatomie sau Informatică, iar cei de la profilul umanist între Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie și Sociologie.

La proba la alegere în funcție de profil și specializare s-au înscris, în județul Neamț, 3.077 de absolvenți, din care 3.000 au fost prezenți și 75 nu s-au mai prezentat. Cei mai mulți liceeni au optat pentru Biologie – 944 prezenți și Geografie – 919 prezenți. Din păcate, la această ultimă probă de examen, au fost și două tentative de fraudare.

Președinta Comisiei de examen, inspector școlar general adjunct, Claudia Barna, a explicat modul în care s-au realizat procedurile de eliminare a celor doi liceeni care au încercat să „fure“. „Din păcate, la cea de a treia probă de examen, proba la alegere a profilului, ne-am confruntat cu două situații nedorite de elevi care au fost eliminați.

Un prim caz este acela al unui elev de la Liceul Borca, căruia i-a sunat telefonul în timpul probei. Trebuie specificat faptul că elevul semnase fișa de instruire, prin care a luat cunoștință de consecințele încercării de fraudare a examenului. Un al doilea caz s-a petreut la Colegiul «Petru Poni» Roman, unde un candidat a cerut să meargă la baie și a fost surprins pe hol cu telefonul în mână.

În ambele cazuri a fost respectată procedura de eliminare. Mai trebuie spus și faptul că o situație deosebită a intervenit la Colegiul „Ion Creangă“ din Târgu Neamț, unde eu sunt titulară. După proba de ieri, 27 iunie, o elevă a născut imediat după ce a dat examen la Matematică.

Candidata, intenată la Secția Maternitate, și-a exprimat dorința de a susține și proba de astăzi. Am luat legătura cu membrii Comisiei Centrale și am anunțat situația, după care directorul Spitalului Orășenesc Târgu Neamț, doctoral Pătrașcu, ne-a asigurat condițiile legale, eleva susținând ultima probă în prezența a doi profesori asistenți. Este un caz cu un final fericit”, a precizat Claudia Barna.

În conformitate cu Regulamentul de desfășurare a Bacalaureatului, elevii eliminați pentru tentativă de fraudare a examenului nu mai au dreptul să se înscrie și să participe la examen, timp de două sesiuni consecutive. Primele rezultate vor fi publicate pe 3 iulie, până la ora 12.00. Între 4 și 6 iulie 2023 se vor soluționa contestațiile, iar pe 7 iulie se vor publica rezultatele finale ale primei sesiuni de Bacalaureat 2023.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending