Contactează-ne

Actualitate

Doctorul scriitor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pentru a îndulci lumea complicată a suferinţei „profesionale“, mai mereu medicii evadează înspre un domeniu artistic, cum ar fi muzica simfonică, pictura, dar mai ales colecţionarea de tablouri, literatura, numismatica.

E un fel de terapie prin cultură. Nu-mi amintesc în ce conjunctură l-am cunoscut pe chirurgul nemţean Virgil Răzeşu (oricum nu ca pacient) şi am fost impresionat de prezenţa sa, în fauna societăţii noastre sălbatice, de „lup singuratec“.

Citirea majorităţii romanelor tipărite la editura… „Răzeşu“ m-a mai lămurit în privinţa substituirii bisturiului cu stiloul. Expunerea unei naraţiuni fluente, cu o extrem de corectă limbă românească, „trăda“ o mână sigură şi în literatură, nu numai în chirurgie. Cu greu am descoperit o singură legătură strânsă între noi: eu fusesem operat de colecist în 1986 de extraordinarul medic Ion Juvara, idolul într-ale meseriei al pietreanului Răzeşu. Aproape logică şi legitimă legătura dintre un urmaş de mari boieri bârlădeni şi brăileanul-şi apoi gălăţeanul-Răzeşu!?

Oricum dacă întrunirea chirurgilor din Moldova, în care, mascat, se sărbătoreau 75 de viaţă ai renumitului savant în medicină Juvara (prieten la cataramă cu nobelistul George Emil Palade, ocupanţii mereu ai locurilor 1 şi 2 în concursurile tinereţii lor studioase), cele câteva pagini dedicate de sărbătorit doctorului Răzeşu, în cartea autobiografică „Aşa a fost“, ar onora pe orice „dirijor cu bisturiul“ în orchestra simfonică a alinării suferinţei umane.

Tânărul Virgil a cântat o vreme la vioară, făcând parte din prima orchestră simfonică din Galaţi, dar o timiditate specifică vârstei „l-a transferat“, în timp, de la vioara a II-a din partita unei orchestre la vioara I-a a secţiei de chirurgie din Piatra Neamţ. Sună armonios, chiar majestuoso, o asemenea carieră. Numai că absolventului de medicină de la Iaşi din 1956 i s-a pregătit de soartă -via Securitate – o cursă cu obstacole.

Fratele său fusese arestat în două rânduri pentru aderarea în ultima clasă de liceu la un grup juvenil „Păreri libere“. Ce teribilă subminare a libertăţii de tip bolşevic de a avea o opinie proprie?! Trebuia să sufere ramura unui neam întreg pentru îndrăzneaţa „subminare a ordinii de drept“.

Pe lângă trăirea cu teamă a practicării propriei profesii, doctorului Răzeşu i s-au interzis deplasările în străinătate la reuniunile ştiinţifice de profil, în perioada 1968-1988 (chiar dacă din una dintre deplasări afară se întorsese acasă, de neconceput să-ţi iubeşti ţara fără să fii remunerat separat pentru asta?!). Când la 70 de ani a ieşit la pensie, doctorul Răzeşu a refuzat orice colaborare cu fostul loc de muncă, cunoscând mentalitatea găunoasă a folclorului „domnule, nu mai scăpăm de ăsta?!“ Avusese grijă să lase în urmă un tom de 700 de pagini de „Chirurgie generală“. Cele 37 de reuniuni ale chirurgilor organizate la Piatra Neamţ atestă implicarea medicului pietrean în medicina cetăţii.

Şi cum scripta manent, în următoarele aproape două decenii, a lăsat moştenire 8.000 de pagini scrise, formate din mai multe romane, câteva evocări şi 7 traduceri. Titlurile beletristice sunt o invitaţie la lectură, mai ales că scriitorul nu ascunde faptul că realitatea imediată i-a fost sursa de inspiraţie: „Trandafirul albastru“, „Inelul pierdut“, „Mic tratat de deflorare“, „Viaţa ca o apă curgătoare“, „Prin vămile vieţii“, „Vieţi paralele“, „Umbra noastră cea de toate zilele“.

A mărturisit că subiectul său preferar a fost mereu viaţa. Şi pentru ca între fantezia- i literară şi realitatea-i existenţială să nu fie o distanţă prea mare, destinul a vrut ca soţia, personagiu esenţial din viaţa sa, să aibă în anii terminali ca musafir nepoftit pe dr. Alzheimer. Nimeni şi nimic nu l-au oprit pe medicul chirurg Virgil Răzeşu să fie permanent în căutare adevărului, fie medical, social sau literar, crezând cu tărie că n-are cum cetatea să nu-i observe acest zbucium, iar dacă ea e preocupată cu toate nimicurile cotidiene, capricioasa posteritate va găsi răgazul să-i pomenească trecerea sa importantă pe sub umbra Petricicăi.

Constantin ARDELEANU

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending