Contactează-ne

Actualitate

Doctorul scriitor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pentru a îndulci lumea complicată a suferinţei „profesionale“, mai mereu medicii evadează înspre un domeniu artistic, cum ar fi muzica simfonică, pictura, dar mai ales colecţionarea de tablouri, literatura, numismatica.

E un fel de terapie prin cultură. Nu-mi amintesc în ce conjunctură l-am cunoscut pe chirurgul nemţean Virgil Răzeşu (oricum nu ca pacient) şi am fost impresionat de prezenţa sa, în fauna societăţii noastre sălbatice, de „lup singuratec“.

Citirea majorităţii romanelor tipărite la editura… „Răzeşu“ m-a mai lămurit în privinţa substituirii bisturiului cu stiloul. Expunerea unei naraţiuni fluente, cu o extrem de corectă limbă românească, „trăda“ o mână sigură şi în literatură, nu numai în chirurgie. Cu greu am descoperit o singură legătură strânsă între noi: eu fusesem operat de colecist în 1986 de extraordinarul medic Ion Juvara, idolul într-ale meseriei al pietreanului Răzeşu. Aproape logică şi legitimă legătura dintre un urmaş de mari boieri bârlădeni şi brăileanul-şi apoi gălăţeanul-Răzeşu!?

Oricum dacă întrunirea chirurgilor din Moldova, în care, mascat, se sărbătoreau 75 de viaţă ai renumitului savant în medicină Juvara (prieten la cataramă cu nobelistul George Emil Palade, ocupanţii mereu ai locurilor 1 şi 2 în concursurile tinereţii lor studioase), cele câteva pagini dedicate de sărbătorit doctorului Răzeşu, în cartea autobiografică „Aşa a fost“, ar onora pe orice „dirijor cu bisturiul“ în orchestra simfonică a alinării suferinţei umane.

Tânărul Virgil a cântat o vreme la vioară, făcând parte din prima orchestră simfonică din Galaţi, dar o timiditate specifică vârstei „l-a transferat“, în timp, de la vioara a II-a din partita unei orchestre la vioara I-a a secţiei de chirurgie din Piatra Neamţ. Sună armonios, chiar majestuoso, o asemenea carieră. Numai că absolventului de medicină de la Iaşi din 1956 i s-a pregătit de soartă -via Securitate – o cursă cu obstacole.

Fratele său fusese arestat în două rânduri pentru aderarea în ultima clasă de liceu la un grup juvenil „Păreri libere“. Ce teribilă subminare a libertăţii de tip bolşevic de a avea o opinie proprie?! Trebuia să sufere ramura unui neam întreg pentru îndrăzneaţa „subminare a ordinii de drept“.

Pe lângă trăirea cu teamă a practicării propriei profesii, doctorului Răzeşu i s-au interzis deplasările în străinătate la reuniunile ştiinţifice de profil, în perioada 1968-1988 (chiar dacă din una dintre deplasări afară se întorsese acasă, de neconceput să-ţi iubeşti ţara fără să fii remunerat separat pentru asta?!). Când la 70 de ani a ieşit la pensie, doctorul Răzeşu a refuzat orice colaborare cu fostul loc de muncă, cunoscând mentalitatea găunoasă a folclorului „domnule, nu mai scăpăm de ăsta?!“ Avusese grijă să lase în urmă un tom de 700 de pagini de „Chirurgie generală“. Cele 37 de reuniuni ale chirurgilor organizate la Piatra Neamţ atestă implicarea medicului pietrean în medicina cetăţii.

Şi cum scripta manent, în următoarele aproape două decenii, a lăsat moştenire 8.000 de pagini scrise, formate din mai multe romane, câteva evocări şi 7 traduceri. Titlurile beletristice sunt o invitaţie la lectură, mai ales că scriitorul nu ascunde faptul că realitatea imediată i-a fost sursa de inspiraţie: „Trandafirul albastru“, „Inelul pierdut“, „Mic tratat de deflorare“, „Viaţa ca o apă curgătoare“, „Prin vămile vieţii“, „Vieţi paralele“, „Umbra noastră cea de toate zilele“.

A mărturisit că subiectul său preferar a fost mereu viaţa. Şi pentru ca între fantezia- i literară şi realitatea-i existenţială să nu fie o distanţă prea mare, destinul a vrut ca soţia, personagiu esenţial din viaţa sa, să aibă în anii terminali ca musafir nepoftit pe dr. Alzheimer. Nimeni şi nimic nu l-au oprit pe medicul chirurg Virgil Răzeşu să fie permanent în căutare adevărului, fie medical, social sau literar, crezând cu tărie că n-are cum cetatea să nu-i observe acest zbucium, iar dacă ea e preocupată cu toate nimicurile cotidiene, capricioasa posteritate va găsi răgazul să-i pomenească trecerea sa importantă pe sub umbra Petricicăi.

Constantin ARDELEANU

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Scenarii electorale în roşu şi galben. “Variabila” Chitic şi “factorul” Harbuz

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Încurcate se anunţă căile electorale pe care trebuie să le străbată viitorul primar de Piatra Neamţ. După anunţarea candidaturilor şi sedimentarea, măcar parţială, a impresiilor în spaţiul public, o poză a momentului a şanselor doritorilor arată extrem de complicat.

Însă oricum ai întoarce fotografia de start a candidaţilor, un lucru este evident: variabila esenţială este reprezentată de actualul primar Dragoş Chitic. Pus pe tuşă de amânarea unei sentinţe în calea de atac formulată în dosarul în care a fost condamnat, Chitic deţine totuşi un important capital electoral. Poate cel mai mare în momentul de start. Aşa că extrem de important va fi ce va face pe viitor Dragoş Chitic.

Varianta “oficială” e că va rămâne un soldat ascultător în PNL. Aici intervin două nuanţe: soldat combatant în lupta pentru primărie, situaţie în care Andrei Carabelea ar primi un suflu nou, poate decisiv, sau măcar care să-i mai învioreze o lansare de candidatură destul de leşinată şi cu multe critici interne. Sau soldat necombatant, situaţie în care Liviu Harbuz este în “pole position” urmând a fi beneficiarul voturilor nemulţumiţilor, nu puţini, din PNL. Dacă va reuşi, şi cel mai probabil va reuşi, să atragă şi voturile nemulţumiţilor, tot mulţi, din PSD, atunci zestrea lui electorală va deveni una importantă, cel mai probabil suficientă pentru a se instala la primărie.

Dacă Dragoş Chitic va candida, nici nu mai contează dacă independent sau susţinut de un alt partid decât PNL sau PSD, atunci lucrurile încep să fie roz spre roşu pentru candidatul social-democraţilor, Răzvan Cuc. În condiţiile în care o eventuală candidatură a lui Chitic va fărâmiţa şi mai mult votul într-o dreaptă a politicii şi aşa fărâmiţată, cu o stângă pesedistă unită şi disciplinată, aşa cum a fost şi în care experimentul PRO România poate fi unul minor, atunci Cuc ar putea uşor ajunge la peste 15% voturi, ceea ce i-ar deschide larg calea spre o victorie într-un singur tur de scrutin. Sigur că o eventuală candidatură a lui Chitic ar putea însemna şi o victorie a acestuia, dar finala Chitic – Cuc se anunţă strânsă.

Harbuz coboară undeva pe locul III într-un astfel de scenariu, pentru că nu ar mai conta pe voturile nemulţumiţilor din PNL, securizate în tolba lui Chitic. În fotografia candidaţilor cotaţi cu şanse reale de a câştiga se poate strecura şi Marius Irimia, nominalizatul celor de la USR. Rămâne însă o mare necunoscută: cât din cecul în alb primit de userişti la europarlamentare va putea fi decontat la alegerile locale. În condiţiile în care alegerile locale sunt mai degrabă despre persoane şi mai puţin despre partide sau stări emoţionale provocate de numărul mare de alegători sătui de partidele “istorice”.

Cu tot respectul pentru ei şi pentru şansele pe care le au, evident orice candidat poate avea în “sacoşă” bastonul de primar, restul nominalizaţilor au, la acest moment, şanse mici. Bogdan Gavrilescu e de la un partid care nu prea mai are de mult mere electorale în coş şi oricum îi va fi destul de greu să explice de ce nu a putut prea multe ca viceprimar, dar va reuşi multe ca primar. Ciprian Enache are şi el în spate, încă (!?), un partid secătuit demult când vine vorba de procente electorale, în plus va avea de rezolvat şi dilema legată de faptul că a anunţat public că nu agreează o alianţă cu PSD. Care alianţă înţelegem că doar ce a fost anunţată de Arsene şi Asaftei.

În loc de concluzie: Cuc se roagă să candideze Chitic, Harbuz se roagă să nu candideze, dar nici să nu se “rupă de spate” susţinându-l pe Carabelea, iar Carabelea se roagă să primească de la Chitic atât de necesarul stimulent care să-i revigoreze un start de candidatură extrem de… letargic. Deci întrebarea esenţială este: Ce va face Chitic?

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamț: Incendiu provocat intenționat într-un bloc

Știre publicată în urmă cu

în data de

N zeci de persoane evacuate

Panică într-un bloc de locuințe de pe strada Grigore Ureche, din municipiul Piatra Neamț, sâmbătă dimineață, 8 august. O boxă improvizată a fost incendiată și zeci de persoane s-au autoevacuat sau au fost evacuate de pompieri.

“În această dimineață, prin apel la 112, în jurul orei 02 :10, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament dintr-un bloc situat pe strada Grigore Ureche din municipiul Piatra Neamț, La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială complexă de intervenție, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț și un echipaj de la SAJ. La ajungerea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la parterul unui bloc de locuințe, la o boxă improvizată sub casa scărilor. Casa scărilor și holurile imobilului erau inundate cu fum. Din cauza fumului au fost evacuate 11 persoane. Trei persoane au fost asistate de paramedici la locul evenimentului, nefiind nevoie transportul acestora la spital. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat până la ajungerea forțelor de intervenție. Pompierii au localizat și lichidat incendiul și au evacuat fumul cu ajutorul motoventilatorului. În urma evenimentului au ars bunurile materiale aflate în interiorul boxei. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Trending