Contactează-ne

Actualitate

DNA, înfrîntă definitiv în procesul finanţării FC Ceahlăul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cei doi inculpaţi au fost achitaţi definitiv, chiar dacă DNA a contestat prima exonerare de răspundere penală ■ din luptă au ieşit curaţi ca lacrima fostul director de marketing al clubului, Iulian Boghean şi un fost director ANL ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au ieşit înfrînţi definitiv în dosarul unor finanţări a FC Ceahlăul. Instanţa de fond, Tribunalul Neamţ, i-a achitat pe cei doi inculpaţi, fostul director de marketing al FC Ceahlăul şi un fost director ANL.

Este vorba de Iulian Boghean, fost director în cadrul SC FC Ceahlăul SA Piatra Neamţ, acuzat de săvîrşirea infracţiunii de trafic de influenţă, şi Marian Iftimie Nicorici, director general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, acuzat tot de trafic de influenţă.

Pentru cei doi acuzaţi instanţa de fond a dispus exonerarea de răspundere penală şi i-a achitat pe motiv că nu există probe că au săvîrşit infracţiunea de care au fost acuzaţi. Procurorii DNA au contestat hotărîrea, dar în şedinţa de pe 18 martie 2020, prin decizie definitivă, Curtea de Apel Bacău a respins apelul ca nefondat, astfel că cei doi inculpaţi au scăpat definitiv de acuzele penale.

DNA a trimis dosarul la instanţă la finele anului 2017, înainte de sărbătorile de iarnă. „În cursul anului 2010, inculpatul Iftimie Nicorici Marian, în calitate de director al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi inculpatul Boghean Iulian, director în cadrul SC FC Ceahlăul SA Piatra Neamţ, i-au pretins administratorului unei societăţi comerciale să remită către SC FC Ceahlăul SA Piatra Neamţ un procentaj de 5% din valoarea sumelor pe care societatea urma să le încaseze de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în baza contractelor privind construirea unor imobile/locuinţe aflate în derulare.

Inculpatul Iftimie-Nicorici Marian a promis, în schimb, că va interveni pe lîngă funcţionarii din subordine pentru ca plăţile către respectiva societate comercială să nu fie întîrziate“, arătau anchetatorii. Ca urmare a acestei solicitări, la data 6 septembrie 2010, între Ceahlăul (la care Boghean Iulian îndeplinea funcţia de director de marketing) în calitate de prestator şi o firmă administrată de aceeaşi persoană căreia i se ceruse sponsorizarea, în calitate de beneficiar, a fost încheiat un contract avînd ca obiect servicii de reclamă şi publicitate în valoare de 112.900 euro.

În temeiul acestui contract, în perioada 1 octombrie 2010 – 27 decembrie 2010, beneficiarul a plătit suma totală de 61.709,96 (617 milioane de lei vechi) lei în temeiul a două facturi fiscale ce atestau servicii care în realitate nu ar fi fost prestate. Trebuie spus că aceasta este a doua înfrîngere a DNA după ce fostul primar Gheorghe Ştefan a fost achitat pe acelaşi considerent într-un dosar în care fusese acuzat de săvîrşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Sentinţa a fost contestată de procurorii anticorupţie iar cauza este la Curtea de Apel Bacău.

Pe rolul Tribunalului mai este un dosar care are ca obiect finanţări ilegale la FC Ceahlăul. Membri din foste conduceri ale Consiliului Judeţean şi primăriei pietrene au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru finanţarea ilegală a echipei de fotbal FC Ceahlăul. Cei cinci inculpaţi sînt judecaţi în stare de libertate pentru abuz în serviciu. Totul s-ar fi întîmplat în 2008, cînd gruparea ar fi primit ilegal aproape 11 milioane de lei. A fost inculpat Vasile Pruteanu, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean, alături de Cristina Mititelu, fost director executiv al Direcţiei juridice din cadrul CJ şi Mihaela Ignatovici Lazăr, la data faptei secretar al judeţului.

Cei trei sînt acuzaţi de săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave. A fost trimisă în judecată şi Ana Monda, la data faptelor viceprimar al municipiului Piatra Neamţ, precum şi Vasile Vişan, care la acel moment deţinea funcţia de secretar al municipiului Piatra Neamţ. Ei sînt acuzaţi de săvîrşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu.

Advertisement
Trending