Contactează-ne

Actualitate

DNA ar urma să fie „chemată“ la CARP

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ gruparea Popa a desfăşurat alegeri, timp de o săptămînă ■ cei 400 de participanţi au ales un Consiliu Director, din iniţiativa unui grup de monitorizare ■ pe 6 mai va avea loc adunare a grupării Călărăşanu -Albu - Anton ■ gruparea Scutaru - Tărîţă - Leoreanu strînge semnături pentru sesizarea DNA ■

Bătălia pentru şefia CARP şi, implicit, pentru banii celor aproximativ 26.000 de pensionari, care aveau cîndva prin conturi vreo 22 de miliarde de lei vechi este departe, foarte departe de a se soluţiona prin adunările generale de alegeri ale fiecărei grupări beligerante. Timp de o săptămînă, gruparea din jurul lui Gheorghe Popa a realizat la Clubul pensionarilor adunare de alegeri în numele unui „grup de monitorizare“, contestat puternic de celelalte două grupări: Călărăşanu – Albu – Anton şi Scutaru – Tărîţă – Leoreanu.

„CARP Roman se află începînd de marţi, 26 aprilie, într-un blocaj total, blocaj care a apărut din 2013. În opinia mea şi cred că şi a organelor competente, ce vor fi sesizate, cele două doamne, ec. Mariana Rusu, contabil şef şi Elena Burlacu, secretară, care aveau specimen de semnătură în bancă nu vor mai putea semna pentru acordarea de împrumuturi şi ajutoare de înmormîntare, ţinînd cont de faptul că în condiţiile în care nu există reprezentativitate, recunoscută de acel filtru al Justiţiei, care este Grefa Judecătortiei Roman, cele două doamne nu mai pot scoate banii din bancă decît pentru cheltuielile stricte de plată a salariilor angajaţilor, de plată a facturilor la furnizorii de energie, gaz metan, a furnizorilor de alimente pentru magazinul Pensirom.

Lucrurile sînt foarte grave acolo şi numai un audit făcut de un expert contabil autorizat sau de către un expert stabilit de către Parchet, la solicitarea DNA Bacău, audit ce va fi plătit de stat şi ulterior recuperat de la cei care se fac vinovaţi de încălcarea legislaţiei în vigoare, lucrurile se vor clarifica. Noi am solicitat demult un astfel de audit, prin sesizările noastre la Parchetul Roman, dar fiindcă eram prea puţini nu ni s-a aprobat.

De cîte ori ne-am adresat conducerii ni s-a spus că dosarul de cercetare este în lucru, în baza a trei hotărîri a Judecătoriei Roman din 2007, 2016 şi 2018, care au stabilit că adoptarea hotărîrilor de către Consiliul Director s-a făcut cu încălcarea legii, dosarul de cercetare fiind retrimis la Parchet, pentru recercetare, cu acuzaţile de abuz în serviciu, delapidare, fals şi uz de fals, violarea sediului profesional.

Dosarul se află tot în faza de cercetare In rem (pentru faptă – n.r.). În aceste condiţii noi am decis să adunăm cel puţin 60 de semnături pentru o sesizare a DNA, care să dispună un audit financiar autorizat. Din ceea ce ştim noi au existat nu mai puţin de 47 de procese, pe care s-au cheltuit peste 3 miliarde lei vechi din banii pensionarilor. Ceea ce pot să vă mai spun că există încă o serie de procese nefinalizate. Cert este faptul că noi (gruparea Scutaru – Tărîţă, Leoreanu, Ştefănescu -n.r.) am cîştigat definitiv şi irevocabil un proces prin care CARP a fost obligat de către instanţă să ne înapoieze 38 de milioane cheltuieli de judecată, bani ce au fost popriţi de către executorul judecătoresc Cornel Cotoi, din Piatra Neamţ.

Instanţa a obligat CARP-ul să ne recunoască faptul că avem calitatea de membri, lucru care nu s-a întîmplat încă, motiv pentru care noi am făcut plîngere penală de nerespectare a unei hotărîri judecătoreşti“, a declarat economistul Miluţă Scutaru.

„Activitatea se desfăşoară şi se va desfăşura normal“

Acesta susţine că nici acţiunile grupului Popa nu ar fi legale, pentru că nu respectă statutul în ceea ce priveşte reprezentativitatea de 1 la 200 de membri şi că în felul acesta ar mai putea fi înfiinţate încă 20-30-50 de grupuri care fiecare ar urma să strîngă semnături de la cîteva sute de membri.fără a avea reprezentativitate. Preşedintele în funcţie, Dumitru Călărăşanu are şi el o opinie: „Nici vorbă că ar exista un blocaj în CARP.

Activitatea se desfăşoară şi se va desfăşura normal. Noi am dat şi dăm ajutoare tuturor pensionarilor care au fond la noi, care au trei giranţi şi pot împrumuta de trei ori fondul, cu o dobîndă de 6,5%. Toată săptămîna trecută am acordat împrumuturi şi mai mari, şi mai mici şi ajutoare nerambursabile pentru membrii nevoiaşi, ajutoare finaciare pentru probleme de sănătate, ajutoare pentru înmormîntări.

Ne aflăm în pregătirea Adunării Generale din 6 mai, pe care o vom desfăşura cu delegaţi, conform normei de reprezentare cu 1/200. Pe ordinea de zi se va afla Darea de seamă a Comitetului Director, Raportul financiar contabil, Raportul Comisiei de Cenzori, Bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2021, Planul de măsuri pe următorii patru ani şi alegerile noilor organe de conducere, la care avem înscrişi patru candidaţi pentru preşedinte şi 18 pentru celelate. Vreau să liniştesc lumea şi să spun că personal nu voi mai candida şi nici domnul colonel Albu nu va mai candida.

Dintre numele cunoscute pentru funcţia de preşedinte sînt cele ale domnilor Mircea Anton şi ale domnului Doru Chelaru. Interesant este că la adunarea domnului Popa, la care preşedintă a fost aleasă fiica acestuia, Anca Popovici, a participat şi Ifrim Sava, ales în Consiliul Director, care este înscris drept candidat şi la noi“. Dumitru Călărăşanu mai susţine că pe rolul diverselor instanţe se află exact 71 de procese civile şi penale. Acesta dă asigurări pensionarilor că activitatae CARP este legală, conform normelor în vigoare.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. ioan dinu

    27 aprilie 2021 at 8:53 AM

    SI CU NOI ….BOBORUL ,CUM RAMANE ?VOI VA BATETI PENTRU FOLOASE MATERIALE ,IAR NOI PRIVIM NEPASATORI SI NU MAI INTELEGEM NIMIC !!PANA CAND ?POATE PANA CAND NE VOM TREZI !!

  2. Barbu

    27 aprilie 2021 at 8:10 PM

    Da ce treabă are D ul Leureanu cu CARP, să stingă semnături pt DNA, își bagă coada și aici!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending