Actualitate
„Divorțul“ dintre primărie și ApaServ. Expertiză costisitoare și lungă în cazul evaluării bunurilor de retur predate de operatorul județean
■ pentru verificarea stării tehnice a acestor bunuri, Primăria Roman a apelat la servicii de expertiză a sistemului de alimentare cu apă și canalizare ■ a fost încheiat un contract cu Societatea de Proiectare pentru Infrastructura Urbană și Rurală, care are o valoare de circa 310.000 lei ■ Primăria Roman se judecă cu ApaServ, care nu este de accord să mai furnizeze apă până se va finaliza trecerea la noul operator de la Iași ■
În această perioadă se desfășoară procesul de predare-primire a bunurilor de retur de la Compania ApaServ către Primăria Roman, proprietarul acestora, procedură lungă și greoaie, ce a fost prelungită cu încă 30 de zile, din cauza dificultăților de a inventaria în documente și în teren, atâtea repere. Prorogarea termenului de inventariere a fost stabilit în CL, în ședința din 16 februarie 2024.
Acest lucru s-a făcut cu votul consilierilor locali, mai puțin a celor șase de la PSD, care așa cum a declarat în ședință liderul de grup, consilierul George Balan, s-au abținut, din motive legate de decizia acestora de a grăbi predarea-primirea gestiunii între ApaServ și ApaVital, chiar dacă social-democrații nu au fost de accord nici cu trecera Romanului la operatorul din județul Iași.
Prin urmare, începând de astăzi au mai rămas exact 5 zile până expiră termenul la care inventarul trebuie terminat. Pentru verificarea stării tehnice a acestor bunuri, primăria a apelat servicii de expertiză de specialitate a sistemului de alimentare cu apă și canalizare, încheind, în data de 5 martie 2024 un contract cu Societatea de Proiectare pentru Infrastructura Urbană și Rurală.
Acesta are o valoare de circa 310.000 lei inclusiv TVA, adică aproximativ 63.000 de euro. De altfel, intenția de achiziționare a unor astfel de servicii, care să arate starea în care se află rețelele a fost anunțată și la o conferință recentă de presă, susținute de primarul Leonard Achiriloaei. De reamintit faptul că, la ședința din 16 februarie, pentru a trece, proiectul în discuție avea nevoie de opt voturi „pentru”, deci majoritate simplă.
Pentru desfășurarea procesului de predare-primire a bunurilor de retur de la ApaServ la ApaVital au fost numite comisii de predare, atât din partea autoritații publice locale, cât și din partea operatorului nemțean. S-a stabilit inițial și un calendar de lucru, care prevede întâlniri la sediul Primăriei Roman, în vederea realizării inventarului scriptic al bunurilor de retur și s-au organizat echipe mixte ce au procedat la verificarea și identificarea, în teren, a echipamentelor tehnice.
Prin minuta din data de 15 februarie 2024, cele doua comisii au concluzionat că acest proces de predare nu se poate finaliza în termenul prevăzut de HCL 303/2023, hotărâre prin care s-a votat trecerea Romanului la ApaVital. ApaServ a atacat în Contencios Administrativ articolul 1, aliniatul 2 al HCL Roman nr. 26, din 16 februarie 2024, care prevede ca operatorul de la Neamț să fie obligat să furnizeze apă potabilă Romanului până la trecerea efectivă la ApaVital, ce este o operație de durată.
Dacă este să ne luăm după litigiul anterior dintre ApaServ și Primăria Roman, un asemenea proces se va putea termina într-un an și jumătate. Numai că, operatorul județean nu poate fi de acord cu un asemenea lucru, în condițiile în care municipalitatea a solicitat trecerea la ApaVital tocmai din culpa operatorului. Cert este că, până la alegerile locale, Romanul va continua să fie alimentat tot de către ApaServ, în aceleași condiții de restricționare a programului, noaptea și, uneori și ziua.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Prima pagină2 săptămâni,
Trafic ilegal de câini care-s „exportați”? A fost declanșată o anchetă
-
Actualitate2 săptămâni,
Expofashion 2024 la Roman
-
Administrație2 zile,
Protocolul de la Tarcău : o înțelegere secretă a dinamitat Consiliul local
-
Actualitate2 săptămâni,
Tinerii din Ansamblul „Mlădițele Farcașei” au explorat Masivul Ceahlău
-
Actualitate2 săptămâni,
Ministerul Sănătății a autorizat, prin DSP, furnizorii de servicii de îngrijiri la domiciliu
-
Actualitate4 zile,
Organigrama spitalului s-a completat cu un nou medic specialist
-
Prima pagină2 săptămâni,
Fost primar, dregătorie importantă în administrația municipiului