Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Distructoarele lui Ceausescu „duduie“ spre Europa

Știre publicată în urmă cu

în data de

• societãtile specializate în distrugerea deseurilor animaliere sînt nemultumite de aparitia a douã acte normative care impun unitãtilor de crestere a animalelor sã reactiveze distructoarele dinainte de 1989 • specialistii de la Protan se aratã nemultumiti de lipsa unei strategii nationale în domeniu, în concordantã cu legislatia europeanã •

Directorul general al SC „Protan“ Bucuresti, Dumitru Saitoc, prezent la Roman în zilele de 3 si 4 noiembrie, a sustinut cã noile acte normative, privitoare la incinerarea deseurilor de origine animalierã, în incineratoarele de pe vremea comunistã, în asa numitele distructoare, ruginite si poluatoare, au stîrnit o mare disputã între specialisti. Acest lucru este motivat de faptul cã acestea nu numai cã nu rezolvã problemele de sanitatie, în domeniul incinerãrii deseurilor de origine animalierã, dar au creat mari nemultumiri, privitoare la disiparea fondurilor destinate aplicãrii actelor normative stipulate în Raportul de tarã al UE. „Aceste distructoare, existente în România, încã din vremea lui Ceausescu, în numãr de vreo 80 la nivelul întregii tãri, conservate în unitãtile de prelucare a cãrnii, prin care ar trebui sã se distrugã deseurile animaliere, au provocat în rîndul specialistilor de la Protan, unitatea specializatã în domeniu, o mare nemultumire. Ordonanta Guvernului 47/2005 privind neutralizarea deseurilor animaliere, prin care se stipuleazã cã activitatea aceasta va fi concesionatã si cã statul va subventiona acest sector, nu rezolvã decît, partial, problema. Ulterior Guvernul a elaborat alte douã acte normative, respectiv Hotãrîrile 1210 si 1211/2005, prin care se aratã cã neutralizarea deseurilor va trebui sã se facã în unitãtile de crestere a animalelor, de procesare si comercializare a cãrnii, care sînt obligate sã-si dezvolte instalatii proprii de neutralizare. În aceste conditii nu mai stim ce ar mai putea rãmîne concesionãrii, dacã deseurile sînt distruse prin instalatiile empirice, care s-au pãstrat în aceste unitãti din vremea regimului comunist? Este vorba de cele aproximativ 80 de distructoare, care au fost inventariate în tarã, care nu rezolvã nici pe departe problema neutralizãrii deseurilor animaliere. Nicãieri în Europa nu existã o asemenea abordare a problemei. Pe de altã parte nu se garanteazã faptul cã rezidurile obtinute nu sînt refolosite la fabricarea fãinurilor proteice“, a declarat Dumitru Saitoc.

Incinerator de mare capacitate la Roman Acesta a discutat cu autoritãtile publice locale posibilitatea racordãrii filialei romascane a SC Protan la conducta de gaz metan si posibilitatea redeschiderii unei linii de neutralizare a deseurilor, prin aducerea si punerea în functiune a unui incinerator de mare capacitate, care sã corespundã normelor europene în vigoare. „Conform unui bussines-plan pe care l-am realizat prin achizitionarea unui incinerator de mare capacitate, cu care vom retehnologiza unitatea noastrã de la Roman se vor crea 45 de noi locuri de muncã. În acest incinerator ar urma sã neutralizãm întreg materialul cu risc specific, provenit din abatorizarea bovinelor si ovinelor, rezultat din mortalitãti tehnologice normale, de la avicolele din Moldova: Avitop Iasi, Avicola Bacãu, Safir Vaslui si Avicola Iasi. Pentru transpunerea în practicã a acestui proiect vom face luni, 7 noiembrie, o vizitã în Italia, unde ne vom întîlni cu mai multi producãtori de asemenea utilaje, pentru a putea sã cuprindem suma în bugetul pe 2006“, a precizat Dumitru Saitoc. Acesta a precizat cã în vederea aderãrii la Uniunea Europeanã, în Raportul de tarã, la capitolul VII, se impune asigurarea unui control sigur al encefalopatiilor spongiforme transmisibile, respectiv ceea ce în limbaj mai modern se numeste „Maladia vacii nebune“, precum si controlul supraproduselor animaliere la nivelul stadardelor din UE în domeniul sãnãtãtii publice. „A fost nevoie ca România sã traverseze tragedia inundatiilor din primãvara-vara acestui an si sã înfrunte amenintãrile unei gripe aviare, pentru ca societatea «Protan» sã iasã din acel con de umbrã, în care pe nedrept a intrat dupã 1990“, a mai spus Dumitru Saitoc. (FOTO: SC „Protan“ Roman va înlocui vechiul incinerator cu unul modern, de mare capacitate)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending