Contactează-ne

Actualitate

Directorii şcolilor cu puţini vaccinaţi, „puşi pe liber“?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta este întrebarea de pe buzele inspectorilor şi directorilor ■ problema a fost discutată la videoconferinţă cu ministrul Educaţiei de luni, 10 ianuarie ■ va avea loc în CA al ISJ Neamţ o nouă analiză a ratei de vaccinare ■ inspectorul general Obreja reiterează ideea că vor fi luate numai măsuri legale de impulsionare a vaccinării ■

La doar cinci zile de la declaraţia inspectorului şcolar general din Neamţ, referitoare la măsurile ce urmează a fi luate în şcolile cu rată mică de vaccinare a personalului, întrebare pusă de redactorul Monitorul ca urmare a celor spuse de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care sugera că ar putea fi luate măsuri de destituire din funcţie a directorilor de unităţi unde există o rată mică de imunizare, Mihai Obreja a susţinut că sînt unităţi şi în Neamţ, cu un procent mai slab de imunizare.

A mai afirmat că nu se pot lua măsuri de sancţionare a celor care nu doresc să se vaccineze, pentru că acesta este un act medical. Conducerea ministerului a aruncat, însă, „bombiţa“, în sensul că subiectul vaccinare a fost abordat la videoconferinţa cu inspectorii şcolari generali şi nu sînt exluse şi măsuri mai „dure“.

„Nu comentez declaraţiile domnului ministru, Sorin Cîmpeanu, sau vreun ordin al ministerului. Analize privind rata de vaccinare a personalului didactic am făcut şi vom mai face. Eu nu ştiu să se fi elaborat vreun ordin de ministru referitor la posibilitatea eliberării din funcţie a directorilor de şcoli, unde există o rată mică de vaccinare, dar ceea ce este sigur este faptul că vom transmite în şcoli indicaţiile forului superior pe acest subiect delicat, recomandări care ne vor fi transmise în sau după videoconfererinţa de luni, 10 ianuarie.

Cert este faptul că analize privind gradul de vaccinare al personalului am mai făcut şi vom face în cadrul CA al Inspectoratului Şcolar. Dar, din cîte am urmărit eu la televizor, referitor la posibilitatea eliberării din funcţie a directorilor de şcoli, unde rata de vaccinare e necorespunzătoare a fost, reproduc din memorie, doar un răspuns la întrebarea jurnalistului de la Digi 24, dacă acei directori, în şcolile cărora rata de vaccinare este mică îşi vor pierde funcţiile.

Domnul ministru n-a spus asta, că vor fi destituiţi directorii. Eu repet, însă ceea ce v-am declarat şi săptămîna trecută, şi anume, faptul că noi, la Neamţ, nu am mai fost preocupaţi, în mod expres de acest aspect, ţinînd cont de faptul că acest criteriu a căzut pe locul doi, în ceea ce priveşte criteriile de deschidere a şcolilor.

Vom vedea în ce măsură ordinele se vor schimba. Ceea ce ştiu este faptul că la nivel de judeţ a fost depăşit procentul de 50% şi, uşor, uşor, ne apropiem de 60% rată de vaccinare. Este adevărat că există şcoli cu un procent de vaccinare scăzut al personalului, dar imunizarea fiind un act medical, nu putem obliga pe nimeni să o facă.

Noi doar atragem atenţia personalului că este corect să respecte regulile de siguranţă sanitară .Sîntem convinşi că vaccinarea rămîne cea mai sigură metodă de menţinere la şcoală a elevilor“, a reiterat Mihai Obreja, declaraţiile făcute redactorului Monitorul la sfîrşitul săptămînii trecute.

Conform declaraţilor ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, făcute la postul de televiziune amintit, rata de vaccinare în sistemul de educaţie este mai mult decît dublă faţă de rata de vaccinare naţională.

„Profesorii s-au vaccinat mai mult decît dublu faţă de media naţională de vaccinare (din sistemul bugetar şi din sistemul privat – n.r.), peste 70% sînt vaccinaţi. Asta rezulta din ultima interogare. Avem 14.000 şcoli în care rata de vaccinare este de peste 60%, din care peste 2.000 de şcoli cu rata de vacinare de 100%.

Deci absolut toţi, nu numai cadre didactice -profesori, învăţători, educatori – dar şi personalul didactic auxiliar şi nedidactic sînt vaccinaţi. Şcolile sînt un exemplu, din această perspectivă a vaccinării şi, repet, că de la 14.000 pînă la 17.000 şcoli erau sub rata de vaccinare de 60%, adică doar 3.000 de şcoli. Aceasta era situaţia la ultima interogare“, declara Sorin Cîmpeanu, la postul de televiziune, răspunzînd şi la alte întrebări referitoare la măsurile de siguranţă sanitară care vor fi luate în urma răspîndirii cu rapiditate a variantei Omicron.

Ministrul nu a exclus nici „măsuri drastice“, împotriva celor care au răspîndit în şcoli mesaje antivacciniste. Reamintim faptul că, în conformitate cu informaţiile oficiale publicate de DSP Neamţ, în urma ultimei analize a cazurilor de infectări cu virusul SARS Cov 2, comuna Agapia depăşise, luni, 10 ianuarie, pragul de 3 persoane infectate la mia de locuitori, din cauza reizbucnirii unui nou focar de Covid la un cămin pentru persoane vîrstnice, unde s-au infectat 13 bătrîni cu Omicron.

Din aceeaşi analiză se remarcă o serie de creşteri a numărului persoanelor infectate şi în municipiul reşedinţă de judeţ, cu 244 persoane infectate şi o rată de incidenţă de 2,18 la mia de locuitori. În cazul Romanului rata de îmbolnăvire este de 1,6 la mie cu 109 cazuri de infectări.

Din aceeaşi sursă aflăm că la Roznov erau în dimineaţa zilei de 10 ianuarie 15 cazuri de îmbolăviri (1,44 %), 6 cazuri la Bicaz, 13 la Borleşti şi 10 la Cordun, în apropiere de Roman. Vom reveni cu amănunte privind rata de vaccinare din şcolile din judeţul Neamţ şi măsurile dispuse la unităţile şcolare din judeţ, în şcolile cu un procent de vaccinare scăzut, unde legea impune trecerea în on-line.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cronica pisălogului: „Jumătate din parlamentarii noştri sînt corupţi?!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, autor al „Cronicii pisălogului“, care apărea în Gazeta de Roman, scria în urmă cu două decenii şi jumătate, într-o tabletă despre un fenomen social vechi de cînd lumea, corupţia. Ea este definită de dicţionare ca un abuz în scopul obţinerii de avantaje personale sau de grup. De la mica corupţie, care constă în obţinerea de banale favoruri, la marea corupţie care afectează societatea în totalitaea ei, la ceea ce se cheamă corupţie sistemică, fenomenul ce se manifestă în întrega lume de la Adam şi Eva. Apelînd la ultimul vers al poeziei „Epigonii“, a lui Mihai Eminescu, în care poetul îşi exprimă opiniile legate de conţinutul literaturii paşoptiste, unde poeţi ca Andrei Mureşanu, Cezar Boliac sau Helide Rădulescu erau preţuiţi pentru naivitatea şi sinceritatea operei lor, Constantion Bîrjoveanu subliniază faptul că lumea în care trăim este, de fapt, oglinda societăţii.

„Jumătate din parlamentarii noştri sînt corupţi?!“. Cu aceste cuvinte, spune anecdota, începe editorialul unui cotidian de mare tiraj dintr-o ţară oarecare. Parlamentarii, ofensaţi, pentru că adevărul supără, au cerut o dezminţire, iar ziarul s-a conformat. În consecinţă, a doua zi, în ziarul respectiv, s-a scris cu litere de-o şchioapă: „Jumătate din parlamentarii noştri nu sînt corupţi!“.

Acesta-i banc, de bună seamă, întrucît niciodată nu cred că s-ar putea stabili un procentaj cu precizie. Şi pentru că tot veni vorba de corupţie, să lămurim despre ce-i vorba! Corupţia este starea de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie şi e sora seducţiei, amîndouă fiind fiice ale diavolului, şi a apărut la începutul lumii, cînd Sarsailă şi-a băgat coada şi a împins-o pe Eva să-l corupă pe Adam. De atunci, sub diferite forme, ea s-a manifestat pînă în zilele noastre, îmbogăţindu-şi mereu arsenalul (Corupţia, nu Eva. Ba şi Eva).

Dacă un şoarece zice unei mîţe: „De-mi dai drumul îţi arăt unde a pus stăpîna matale smîntîna“, însemnă că vrea să o corupă, să o abată de la datorie. Altceva: dacă frăţiorul mai mare promite o jumătate de gumă celui mic, ca să-şi ţină pliscul şi să nu spună părinţilor că l-a văzut fumînd, e un act de corupţie.

Dacă subalternul i-a adus şefului o sticlă de tărie dublu rafinată, ca să închidă ochii c-a absentat nemotivat trei zile, în vreme ce oamenii ce vor să muncerască stau pe tuşă, e un act de corupţie. Dacă un flăcău promite unei fete marea cu sarea, pînă ce aceasta zice „Da“, e un act de corupţie. Poate veţi zice că-i seducţie. Tot un drac!

Vă dau exemple numai din lumea în care mă învîrt (vorba vine că mă învîrt; se învîrte numai cel care se „dă rotud“). Vă dau exemple numai din lumea mea, întrucît nu vreau să afirm un lucru pe care nu-l pot proba, cum că şi în alte sfere oamenii sînt corupţi. Se spune că peste drum de această situaţie, pardon, vis-a-vis de această situaţie se vor lua măsuri. Foarte bine! Am auzit şi eu că-s mari dezbateri pe această temă.

„Toate-s praf, lumea-i cum este şi ca dînsa sîntem noi“, zicea poetul. Într-o zi mi-am întîlnit pe stradă vecinul. Era cu o tipă belă care nu-l scoatea din „dragă“. Cum întotdeauna mi-a plăcut să fiu un tip ca lumea, i-am zis: „Ce-mi dai să tac?“ Ce credeţi că mi-a dat? Un pumn în maxilar şi un picior în tender. Oare nu s-ar putea extinde metoda?

Citește știrea

Actualitate

Incendiu amplificat de vînt. Pagube imense

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un puternic incendiu a făcut prăpăd la Siliştea, Români ■ un bărbat de 43 de ani a suferit arsuri la faţă şi la mîini ■ intervenţia a fost de durată, din cauza vîntului ■ două case, anexe şi multe bunuri au fost distruse ■

Un puternic incendiu a afectat locuinţa unui sătean din localitatea Siliştea, comuna Români. Intervenţia a durat mai bine de 5 ore şi a fost dificilă din cauza vîntului puternic.

Proprietarul, un bărbat de 43 de ani, a suferit arsuri la nivelul feţei şi al mîinilor în încercarea de a-şi salva agoniseala. S-a întîmplat pe 18 ianuarie 2022, apelul pentru ajutor venind prin numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 10:40, cînd s-a anunţat că arde o anexă gospodărescă din localitatea menţionată.

Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui adăpost pentru animale şi la un garaj. Pînă la sosirea forţelor de intervenţie, flăcările s-au extins la două locuinţe (lipite de anexele gospodăreşti) manifestîndu-se la acoperiş şi în interiorul acestora.

Din cauza vîntului puternic, exista posibilitatea propagării focului şi la alte case aflate în imediata apropiere. Pentru localizare şi lichidare au intervenit forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul Detaşamentelor de pompieri Roman şi Piatra Neamţ, forţele profesioniste fiind sprijinite de voluntari de la Români şi Costişa, dar şi din judeţul Bacău, de la SVSU Buhuşi.

Au ars acoperişurile celor două case pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp, bunuri materiale din interiorul celor două locuinţe (obiecte de mobilier, aparate electrocasnice, materiale textile, documente etc), adăpostul pentru animale, garajul, un buldoexcavator, două drujbe, aproximativ 7 tone de plante furajere, circa 2 tone de porumb şi 4 tone de grîu, o tonă de coceni şi alte bunuri depozitate în garaj.

„Proprietarul gospodăriei, un bărbat de aproximativ 43 de ani, a suferit arsuri la nivelul feţei şi a mîinilor. Aceasta a primit primul ajutor de la membrii echipajului SMURD la locul evenimentului, ulterior fiind transportat la Centrul Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Roman“, conform ISU Neamţ.

Specialiştii au ajuns la concluzia că focul deschis în spaţii deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată de vînt, a fost una dificilă şi a durat aproximativ 5 ore. Un alt incendiu a avut loc în aceeaşi zi la un operator economic de pe strada Muncii din Piatra Neamţ.

Pompierii pietreni au fost alertaţi în jurul orei 11:55 cînd s-a anunţat că arde vegetaţie uscată şi deşeuri . Totul a plecat de la o ţigară aruncată aiurea şi pînă la final au ars circa 5 mc de deşeuri. Militarii au fost alertaţi, din nou, în jurul orei 17:20 pentru un incendiu de vegetaţie în localitatea Şoimăreşti din comuna Drăgăneşti. Au fost mistuite de foc aproximativ 2 hectare din cauza focului deschis în spaţii deschise.

Citește știrea

Actualitate

Fetiţă violată repetat de către tatăl prietenei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean de 60 de ani a violat în trei rînduri prietena fiicei ■ prima dintre fapte a avut loc pe cînd victima avea numai 11 ani ■ recent copila i-a povestit mamei, iar aceasta a anunţat anchetatorii ■ autorul are antecedente penale ■

Un pietrean de 60 de ani a fost arestat preventiv pentru fapte reprobabile, fiind acuzat că a agresat sexual şi violat o minoră.

În sarcina inculpatului, anchetatorii au reţinut săvîrşirea unui număr de trei acte materiale de viol şi o infracţiune de agresiune sexuală. Victima, acum în vîrstă de 16 ani, se cunoştea cu agresorul, cei doi locuind în acelaşi bloc. Mai mult, partea vătămată era prietenă cu fiica inculpatului, iar nu de puţine ori se întîmpla ca peste noapte cele două să doarmă împreună.

Cele trei fapte au avut loc în perioada primăvara anului 2017 – decembrie 2021. Prima dată s-a întîmplat cînd partea vătămată avea doar 11 ani, conform actelor de urmărire penală neputîndu-se stabili cu certitudine data, ci doar faptul că agresiunea a avut loc în primăvara anului 2017.

Datorită vîrstei fragede, poate şi de ruşine, copilul nu a spus nimănui ce i s-a întîmplat. Inculpatul a recidivat şi anchetatorii spun că minora a fost violată din nou pe parcursul lunii martie 2021. La fel ca şi prima dată, victima a păstrat tăcerea. Ultimul act material al infracţiunii de viol ar fi fost săvîrşit în noaptea de 29/30 decembrie 2021. La circa două săptămîni distanţă, victima şi-a luat inima-n dinţi şi a povestit ce i s-a întîmplat.

„În luna ianuarie 2022, victima i-a spus atît prietenului ei dar şi mamei sale ce i s-a întîmplat, iar mama a anunţat organele de urmărire penală“, a declarat Mugurel Laurenţiu Darie, prim procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ.

Imediat a început anchetarea faptelor, iar pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că a mai avut loc o altă infracţiune, de agresiune sexuală, asupra aceleiaşi victime, faptă care s-ar fi întîmplat undeva pe parcursul lunii august a anului trecut. Aşa stînd lucrurile anchetatorii au decis reţinerea inculpatului, ulterior acesta fiind prezentat în faţa unui magistrat de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ. După deliberări, s-a decis arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 202 Cod procedură penală, art. 223 alin. (2) Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul …

Dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 18.01.2022 şi pînă la data 16.02.2022, inclusiv, a inculpatului …, cu antecedente penale, cercetat în dosarul penal nr. 234/P/2022 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru comiterea infracţiunilor de viol în formă continuată – 3 acte materiale, prev. şi ped. de art. 218 alin. 1, 2 si 3 lit. c Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, şi de agresiune sexuală, prev. şi ped. de art. 219 alin. 1 si alin. 2 lit. c Cod penal, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.

În baza art. 230 Cod procedură penală dispune emiterea mandatului de arestare preventivă a inculpatului. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămîn în sarcina acestuia“, conform instanţei.

Inculpatul a uzat de beneficiul legii şi a contestat măsura privativă de libertate, urmînd ca o hotărîre definitivă în acest caz să dea magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

Citește știrea

Trending