Contactează-ne

Actualitate

Directorii şcolilor cu puţini vaccinaţi, „puşi pe liber“?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta este întrebarea de pe buzele inspectorilor şi directorilor ■ problema a fost discutată la videoconferinţă cu ministrul Educaţiei de luni, 10 ianuarie ■ va avea loc în CA al ISJ Neamţ o nouă analiză a ratei de vaccinare ■ inspectorul general Obreja reiterează ideea că vor fi luate numai măsuri legale de impulsionare a vaccinării ■

La doar cinci zile de la declaraţia inspectorului şcolar general din Neamţ, referitoare la măsurile ce urmează a fi luate în şcolile cu rată mică de vaccinare a personalului, întrebare pusă de redactorul Monitorul ca urmare a celor spuse de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care sugera că ar putea fi luate măsuri de destituire din funcţie a directorilor de unităţi unde există o rată mică de imunizare, Mihai Obreja a susţinut că sînt unităţi şi în Neamţ, cu un procent mai slab de imunizare.

A mai afirmat că nu se pot lua măsuri de sancţionare a celor care nu doresc să se vaccineze, pentru că acesta este un act medical. Conducerea ministerului a aruncat, însă, „bombiţa“, în sensul că subiectul vaccinare a fost abordat la videoconferinţa cu inspectorii şcolari generali şi nu sînt exluse şi măsuri mai „dure“.

„Nu comentez declaraţiile domnului ministru, Sorin Cîmpeanu, sau vreun ordin al ministerului. Analize privind rata de vaccinare a personalului didactic am făcut şi vom mai face. Eu nu ştiu să se fi elaborat vreun ordin de ministru referitor la posibilitatea eliberării din funcţie a directorilor de şcoli, unde există o rată mică de vaccinare, dar ceea ce este sigur este faptul că vom transmite în şcoli indicaţiile forului superior pe acest subiect delicat, recomandări care ne vor fi transmise în sau după videoconfererinţa de luni, 10 ianuarie.

Cert este faptul că analize privind gradul de vaccinare al personalului am mai făcut şi vom face în cadrul CA al Inspectoratului Şcolar. Dar, din cîte am urmărit eu la televizor, referitor la posibilitatea eliberării din funcţie a directorilor de şcoli, unde rata de vaccinare e necorespunzătoare a fost, reproduc din memorie, doar un răspuns la întrebarea jurnalistului de la Digi 24, dacă acei directori, în şcolile cărora rata de vaccinare este mică îşi vor pierde funcţiile.

Domnul ministru n-a spus asta, că vor fi destituiţi directorii. Eu repet, însă ceea ce v-am declarat şi săptămîna trecută, şi anume, faptul că noi, la Neamţ, nu am mai fost preocupaţi, în mod expres de acest aspect, ţinînd cont de faptul că acest criteriu a căzut pe locul doi, în ceea ce priveşte criteriile de deschidere a şcolilor.

Vom vedea în ce măsură ordinele se vor schimba. Ceea ce ştiu este faptul că la nivel de judeţ a fost depăşit procentul de 50% şi, uşor, uşor, ne apropiem de 60% rată de vaccinare. Este adevărat că există şcoli cu un procent de vaccinare scăzut al personalului, dar imunizarea fiind un act medical, nu putem obliga pe nimeni să o facă.

Noi doar atragem atenţia personalului că este corect să respecte regulile de siguranţă sanitară .Sîntem convinşi că vaccinarea rămîne cea mai sigură metodă de menţinere la şcoală a elevilor“, a reiterat Mihai Obreja, declaraţiile făcute redactorului Monitorul la sfîrşitul săptămînii trecute.

Conform declaraţilor ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, făcute la postul de televiziune amintit, rata de vaccinare în sistemul de educaţie este mai mult decît dublă faţă de rata de vaccinare naţională.

„Profesorii s-au vaccinat mai mult decît dublu faţă de media naţională de vaccinare (din sistemul bugetar şi din sistemul privat – n.r.), peste 70% sînt vaccinaţi. Asta rezulta din ultima interogare. Avem 14.000 şcoli în care rata de vaccinare este de peste 60%, din care peste 2.000 de şcoli cu rata de vacinare de 100%.

Deci absolut toţi, nu numai cadre didactice -profesori, învăţători, educatori – dar şi personalul didactic auxiliar şi nedidactic sînt vaccinaţi. Şcolile sînt un exemplu, din această perspectivă a vaccinării şi, repet, că de la 14.000 pînă la 17.000 şcoli erau sub rata de vaccinare de 60%, adică doar 3.000 de şcoli. Aceasta era situaţia la ultima interogare“, declara Sorin Cîmpeanu, la postul de televiziune, răspunzînd şi la alte întrebări referitoare la măsurile de siguranţă sanitară care vor fi luate în urma răspîndirii cu rapiditate a variantei Omicron.

Ministrul nu a exclus nici „măsuri drastice“, împotriva celor care au răspîndit în şcoli mesaje antivacciniste. Reamintim faptul că, în conformitate cu informaţiile oficiale publicate de DSP Neamţ, în urma ultimei analize a cazurilor de infectări cu virusul SARS Cov 2, comuna Agapia depăşise, luni, 10 ianuarie, pragul de 3 persoane infectate la mia de locuitori, din cauza reizbucnirii unui nou focar de Covid la un cămin pentru persoane vîrstnice, unde s-au infectat 13 bătrîni cu Omicron.

Din aceeaşi analiză se remarcă o serie de creşteri a numărului persoanelor infectate şi în municipiul reşedinţă de judeţ, cu 244 persoane infectate şi o rată de incidenţă de 2,18 la mia de locuitori. În cazul Romanului rata de îmbolnăvire este de 1,6 la mie cu 109 cazuri de infectări.

Din aceeaşi sursă aflăm că la Roznov erau în dimineaţa zilei de 10 ianuarie 15 cazuri de îmbolăviri (1,44 %), 6 cazuri la Bicaz, 13 la Borleşti şi 10 la Cordun, în apropiere de Roman. Vom reveni cu amănunte privind rata de vaccinare din şcolile din judeţul Neamţ şi măsurile dispuse la unităţile şcolare din judeţ, în şcolile cu un procent de vaccinare scăzut, unde legea impune trecerea în on-line.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending