Actualitate
Directorii arestaţi în „Afacerea Robinetul“ au contestat sentinţa Tribunalului Neamţ
■ magistraţii au dispus ca trei persoane să fie arestate preventiv, iar unsprezece la domiciliu ■ pînă astăzi, zece dintre ele au contestat măsura, o sentinţă urmînd a fi luată la Curtea de Apel Bacău ■
După declanşarea anchetei într-un caz ce vizează o afacere cu robineţi de la o firmă din Piatra Neamţ, directorii arestaţi au contestat măsura preventivă dispusă de judecătorii de la Tribunalul Neamţ. În seara zilei de 21 octombrie 2022, după ample descinderi ale procurorilor DIICOT la domicilii şi sedii de firme sau puncte de lucru din 25 de localităţi din România, magistraţii au dispus ca 14 persoane să fie arestate.
Trei au fost plasate după gratii, iar restul la domiciliu. Cu aceste măsuri nu au fost de acord zece dintre drectorii care sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, falsificarea de instrumente de autentificare străine şi concurenţă neloială. După arestare, ei au contestat decizia Tribunalului Neamţ, adresându-se Curţii de Apel Bacău.
Percheziţiile au avut loc pe data de 19 octombrie 2022, fiind descoperite înscrisuri ce vizează activitatea a peste 110 firme şi puncte de lucru ale acestora, circa 44.000 de produse industriale, 10 ştampile falsificate, 30 de laptop-uri şi 35 de terminale mobile, 35 de unităţi de stocare a informaţiilor.
„Începând cu 2014, reprezentanţii unei societăţi au achiziţionat din spaţiul asiatic cantităţi semnificative de robineţi, produse ce nu sunt certificate în vederea comercializării în Comunitatea Europeană, pe care le falsificau prin aplicarea de serii de identificare a unor produse similare achiziţionate în acest scop din Europa, dar în cantităţi mici“, a precizat DIICOT.
Ulterior, componentele de instalaţii erau vândute ca provenind din spaţiul comunitar, fiind certificate prin utilizarea de documente false. Ofertele comerciale, care conţineau datele tehnice ale unor robineţi din CE, erau nereale şi susţinute de documente care să ateste în fals că ele corespund tehnic şi calitativ.
Prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii au fost induşi în eroare despre provenienţă şi caracteristici tehnice (materialul de fabricaţie, presiunea de exploatare în siguranţă şi perioada de exploatare). Robineţii au fost vânduţi ca fiind produşi în CE, la preţuri mai mari decât produse similare fabricate în spaţiul asiatic.
„La sediul DIICOT Neamţ urmează să fie conduse, în vederea audierii peste 30 de persoane. De asemenea, urmează a fi audiaţi peste 100 de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale“, se mai arăta într-un comunicat Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. A fost dispusă sigilarea a patru hale de depozitare şi a unei hale de producţie.
-
Actualitate3 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitateo săptămână,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitateo săptămână,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima paginăo săptămână,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu