Contactează-ne

Actualitate

“Directoriada 2”, rezultatele la lucrarea scrisă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 64 de candidaţi s-au prezentat la examen 61 ■ o teză a fost anulată ■ au promovat 38 de candidaţi (63,33%) ■ concursul se dă pentru 52 de posturi, rămase neocupate în prima etapă de concurs ■

Conform calendarului de desfăşurare a celei de a doua etape a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director plin şi adjunct,  la şcolile în care posturile nu s-au ocupat în prima etapă, vineri, 18 februarie  s-a desfăşurat la Colegiul “Gheorghe Cartianu” proba scrisă.

Preşedinta Comisiei de examen, inspectorul şef adjunct, Dana Păiuş, a făcut pentru “Monitorul” declaraţi legate de numărul de candidaţi care au promovat proba scrisă.

“Din cei 64 de candidaţi cu dosare valide s-au prezentat la proba scrisă 61. O lucrare scrisă a fost anulată. Dintre candidaţii prezenţi 38 au obţinut note peste 7 (63,33%). 22 dintre candidaţi au obţinut note sub 7, fiind respinşi. Urmează corectarea contestaţilor după care vom afişa rezultatele definitive, după care vom stabili componenţa comisilor pentru proba de interviu care va fi planificată între 16 şi 25 martie”, a declarat pentru “Monitorul” Dana Păiuş, inspector şcolar general adjunct, preşedinta Comisiei de organizare a concursului.

Ministerul a publicat subiectele şi baremul de corectare pentru proba scrisă. Şi de data aceasta examenul tip grilă a cuprins 50 itemi cu 4 variante de răspuns, lucrarea scrisă fiind rezolvată în 120 de minute. Structura acestor itemi a fost gîndită şi de data aceasta în sensul ca 60% dintre aceştia să vizeze capacităţile cxongnitive şi de leadership ale candidaţilor, abia 20% dintre itemi vizînd competenţele manageriale şi legislaţia în domeniul educaţiei.

Şi de această dată o parte din itemii cuprinşi în structura subiectelor au fost criticaţi de candidaţi ca fiind nerelevanţi . În presă au apărut cîteva exemple de tipul “Prin ce se aseamănă elevul şi profesorul?” cu variante posibile de răspuns:

 1. amîndoi au aceleaşi drepturi şi obligaţii;
 2. amândoi desfăşoară activităţi într-o unitate de învăţămînt;
 3. unul este copil, celălalt este adult;

Al exemplu: “În urma unui sondaj, s-a constatat faptul că părinţii elevilor din clasa I şi-ar dori să fie mai conectaţi la activităţile copiilor în cadrul orelor de curs. Colegii dvs. organizează o şedinţă pentru a discuta acest aspect. În calitate de director, care este decizia cea mai adecvată?

 1. Mergeţi la şedinţă şi propuneţi utilizarea unui software securizat pe care profesorii pot încărca poze cu elevii în timpul orelor de curs, dacă toţi părinţii îşi vor da acordul în acest sens.
 2. Mergeţi la şedinţă doar pentru a vedea ce părere au colegii dvs., dar decideţi să nu vă implicaţi în această problemă.
 3. Nu mergeţi la şedinţă. Problema nu vă priveşte în mod direct din moment ce nu predaţi la clasa întâi.
 4. Mergeţi la şedinţă cu scopul de a vă convinge colegii să nu se implice în această problemă. Sînt alte lucruri mai importante în care merită să vă investiţi cu toţii energia”.

Referitor la subiectele vizînd cunoştinţele legislative ce vizează domeniul educaţiei  unul din itemi se referea la: “Conform Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, referitor la funcţiile didactice, din categoria personalului didactic asociat nu face parte:

 1. personalul didactic auxiliar
 2. personalul didactic titular la altă şcoală
 3. personalul didactic pensionat plătit în regim de plată cu ora
 4. personalul format din specialişti consacraţi în domeniul de specialitate al curriculei şcolare,

Se aşteaptă instrucţiuni referitoare la modul de ocupare a posturilor care vor rămîne vacante şi după sesiunea a II-a, acestea urmînd a fi ocupate, temporar, prin delegaţie de către cadre didactice investite de CA al ISJ.

La nivel naţional doar 2039 candidaţi (71,67%) au promovat proba scrisă a concursului în sesiunea ianuarie-aprilie 2022,  în condiţiile în care din sesiunea anterioară au rămas neocupate 3.388 de posturi de conducere. 806 candidaţi (28,33%) au fost respinşi. La nivel naţional au fost anulate 3 lucrări.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

PNL Neamţ: „Actualizarea sistemului românesc de învățământ este o datorie pe care trebuie să ne-o asumăm”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Liderii liberali nemţeni, alături de preşedintele Klaus Iohannis, îşi asumă o reformă reală a sistemului educaţional din România. Aceasta este una dintre concluziile ce se desprind în urma unei conferinţe de presă, susţinută de preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, alături de senatorul Eugen Ţapu-Nazare şi deputatul Laurenţiu Leoreanu.

„Actualizarea sistemului românesc de învățământ este o datorie pe care trebuie să ne-o asumăm pentru asigurarea viitorului acestei generații și a generațiilor următoare.

1948 este anul în care, prin decretul pentru reforma învățământului, a fost modificat major sistemul de învățământ românesc. De 74 de ani ducem lipsa unei reforme macro-sistemice a sistemului de învățământ, de 74 de ani peticim parcursul școlar al elevilor, parcursul profesional al personalului didactic și evoluția acestei țări, consecință fiind creșterea gradului de analfabetizare și analfabetizare funcțională a României. Da, școala românească produce performanță, dar discrepanțele între școli sunt atât de mari încât generează rupturi de dezvoltare socială și educațională care se văd în societate”.

„Prin actualul proiect de lege construim fundația primei reforme autentice a sistemului educațional din România,aducând modificări concrete, dar, cel mai important, aducând structură, claritate dar și flexibilitate în ecosistemul educațional – elev, student, părinte, profesor, administrație, legislativ, guvern”, au fost câteva dintre declaraţiile liderilor liberali nemţeni.

Aceştia au mai susţinut că în centrul sistemului va fi pus individul, atât elevul, cât şi dascălul:

„Punem în centrul sistemului dezvoltarea individului, fie că vorbim de elev sau cadru didactic. Elevul își recâștigă capacitatea de învățare și de incluziune socială și profesională, cadrele didactice își recâștigă statutul socioprofesional prin creșterea calității actului didactic atât cu ajutorul dezvoltării profesionale dar și prin finanțarea sistemului de învățământ astfel încât metodele și instrumentele utilizate să fie actualizate.

Toate aceste deziderate care reprezintă baza reformei învățământului românesc au apărut urmare celei mai mari consultări din sistem la care am participat și noi prin inițierea dezbaterilor cu sute de cadre didactice și zeci de reprezentanți ai părinților, elevilor și reprezentanți ai autorităților publice locale din Bicaz, Târgu Neamț, Piatra Neamț și Roman, în 11 și 12 august 2022.

Pentru o analiză amănunțită, puteți accesa www.legile-educatiei.pnl.ro

Împreună, așezăm bazele unui sistem de învățământ mai bun, mai performant!”.

Citește știrea

Actualitate

Biciclist accidentat. Autorul, 71 de ani, victima 72 de ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un biciclist în vârstă de 72 de ani a fost accidentat de un şofer de 71 de ani, marţi, 16 august, pe o stradă din Piatra Neamţ.

“Astăzi, 16 august, în jurul orei 11.00, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, la intersecția străzilor Petru Movilă cu strada Bistriței.

Din primele cercetări efectuate a reieșit că în timp ce un bărbat, de 71 de ani, din Alexandru cel Bun, conducea un autoturism pe strada Petru Movilă, la schimbarea direcției de deplasare spre strada Bistriței ar fi surprins și accidentat un bărbat, de 72 ani, din Alexandru cel Bun, care se deplasa pe o bicicletă.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea biciclistului. 

Ambii participanți la trafic au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Podul de la Luţca, revoltă îndreptățită

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorul Filip Panait face un rechizitoriu clasei politice actuale ■ el cere imperios construirea unui pod provizoriu din tuburi mari de beton ■ medicul crede că se impune și detașarea în zonă a unui detașament ISU și a unei stații de ambulanță ■

Inerția autorităților locale și centrale, după prăbușirea podului de la Luțca, în 9 iunie,  în a face ceva pentru fluidizarea traficului de la Gîdinți a determinat o mobilizare pe paginile de socializare în organizarea unui protest în fața primăriei Sagna, sîmbătă, 13 august. Acesta nu a adunat însă decît vreo 15 persoane și toate din comunele învecinate.

În acest timp, unul dintre cei mai vocali solicitanți ai construirii podului de pontoane, dr.Filip Panait, de la Bîra, încearcă și el, fără reușită,  să determine pe cei responsabili să acționeze. Medicul vine cu o soluție proprie, ușor de realizat în opinia sa, în condițiile în care la Roman Holtcim are una din cele mai mari unități de prefabricate. Săptămîna trecută dr.Filip Panait a contactat telefonic pe prefectul Adrian Niță, care însă nu a catadicsit, spune medicul, să se țină de cuvînt și să-l caute. Revoltat de atitudinea celor responsabili, dr.Filip Panait face un rechizitoriu întregii clase politice.

”Acum o săptămînă am sunat pe prefectul județului Neamț, numit Adrian Niță, pentru a protesta în legătură cu neimplicarea autorităților în problema podului de la Luțca. I-am cerut să pună niște tuburi mari de beton în albia rîului, pentru a face un pod provizoriu, cum se face la orice lucrare serioasă de pe drumurile naționale, fără a mai apela la armată, care este scumpă, la propriu și la figurat.Prefectul a promis că va cauta o soluție și apoi mă va contacta. Cum nu m-ați contactat voi, așa nu a mai sunat prefectul înapoi. Mai mult, am revenit peste cîteva zile, dar nu a mai răspuns la telefon. I-am transmis și un sms, că poate a uitat, dar… nimic! Nimic este în capul prefectului, după cum nimic este în capul lui Arsene distrugătorul, și nimic în capul prim- ministrului Ciuca bătăii. Le-am transmis domnilor de la PSD și domnilor de la liberali că dincoace de pod va fi o revoluție tăcută în următorii doi ani, timp în care vom face ca niciun vot să nu mai fie dat celor vinovați de nenorocirea noastră economică din următorii 20 de ani”, a scris pe pagina de Facebook dr.Filip Panait. Nici politicienii liberali nu scapă de furia medicului, ce continuă să creadă că stă în puterea electoratului să sancționeze indolența clasei politice.

”Am văzut că domnul Leoreanu, liberalul care este vinovat de dezastrul de pe drumul ocolitor al Romanului (degradarea Ocolitoarei Est. nr.), se agită și declară că vrea jos PSD, ca să intre el să facă un pod nou, cam la fel ca drumul groparilor, lăsat moștenire după ce a plecat spre capitală, ca vrednic apărător al romașcanilor.

Da, ați înțeles bine, următorii 20 de ani se vor învinovăți unii pe alții….

Abandonarea podului de la Luțca de către prefect, și de către guvern, nu poate duce decît la concluzia că ăștia ne abandonează cu tot cu pod.

Am atras atenția, încă de la dărîmarea podului, că drumul ocolitor, prin Gîdinți, este un drum al morții. Iată că accidentul de duminică a făcut ca preotul Antim (preotul de la Mănăstirea Bistrița n.r), considerat un sfînt de către comunitatea ortodoxă, să-și piardă viața în mod tragic și nemeritat. Îmi imaginez ce rugăciuni vor face toți credincioșii care îl iubeau pe părintele Antim. Moartea preotului este doar începutul, pentru că urmează un șir neîntrerupt de morți, cauzate de urgențe medicale și de incendii, la care ambulanța și pompierii nu vor ajunge la timp, din cauza drumului morții ”, mai spune dr.Filip Panait. Acesta crede că în perioada imediat următoare autoritățile locale trebuie să treacă la luarea unor măsuri urgente de rezolvare a unor probleme în cele cinci comune izolate: Bîra, Boghicea, Stănița, Sagna, Doljești. O primă măsură prioritară este în opinia dr.Filip Panait detașarea în zonă a unui detașament de pompieri și a unei stații de ambulanță, în condițiile în care construirea unui nou pod în zonă poate dura și 20 de ani.

 

Citește știrea
AdvertisementTrending