Actualitate
Direcția de Cultură cere ajutor pentru protejarea unui monument arhitectonic

■ fosta Casă a Pionierilor a suferit deteriorări în urma unui recent incendiu provocat de oamenii străzii ■ imobilul a fost vizitat de Rocsana Josanu, directorul Direcției de Cultură Neamț, fiind întocmite două adrese în încercarea de a salva imobilul monument arhitectonic ■ aici a funcționat prima Școală armenească din Roman ■
Fosta Casă a Pionierilor din Roman, clădire monument arhitectonic de clasă B, a intrat în atenția Direcției Județene de Cultură Neamț, directoarea instituției Roxana Josanu vizitând obiectivul în cursul săptămâni trecute. „Având în vedere cele două incendii consecutive care s-au petrecut în urmă cu două săptămâni la fosta Școală Armenească m-am deplasat la Roman și am vizitat acest imobil.
Am constatat că în interiorul clădirii se poate intra cu ușurință pe două căi de acces. Imobilul nu are asigurată pază. În curtea imobilului sunt foarte multe deșeuri, ceea ce ne indică faptul că aici pătrund foarte multe persoane fără adăpost, care și locuiesc acolo. Am făcut două solicitări: una la Primăria Roman pe care am rugat-o să asigure o pază temporară a obiectivului pentru a preveni accesul persoanelor fără adăpost în incinta imobilului.
A doua solicitare am făcut-o la Prefectură, cerând înființarea unei comisii mixte care să evalueze situația imobilului, comisie din care să facă parte inclusiv un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică, având în vedere cantitatea ridicată de deșeuri, care sunt un veritabil focar de infecție în mijlocul orașului. Sperăm să primim răspunsuri favorabile atât din partea Primăriei, cât și a Prefecturii.
Asta pentru a rezolva problema acestui monument arhitectonic degradat grav în ultimii ani”, a declarat Rocsana Josanu, care a spus că s-a luat legătura și cu Arhiepiscopia Armeană din București, care era la curent cu incendiile de la Roman și a promis că va angaja o firmă specializată pentru a păzi imobilul. Din păcate, imobilul fiind decontectat de la alimentare cu energie electrică, nu poate fi prevăzut cu sistem de alarmă.
„În discuția pe care am purtat-o cu reprezentanții Arhiepiscopiei Armene le-am sugerat posibilitatea de a vinde imobilul, poate chiar Primăriei Roman, care ar putea restaura clădirea, dându-i o utilitate publică”, a declarat Rocsana Josanu. Reamintim faptul că, începând cu anul 1957, în clădire a funcționat Casa Pionierilor și Clubul Copiilor, până în anul 2008, când imobilul a fost retrocedat Arhiepiscopiei Armene.

-
Prima pagină5 zile,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima paginăo săptămână,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Actualitate2 săptămâni,
Podul de la Girov sau “podul cumătrului”? “Prietenii” de la DRDP Iaşi ştiu de ce întrebăm?
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima paginăo săptămână,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică
-
Prima pagină2 săptămâni,
Despre podul reabilitat și prăbușit în „era” Arsene. Cică-i ritm alert pe noul șantier FOTO
-
Actualitate4 zile,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu