Prima pagină
Din timpul pandemiei de Coronavirus. Curtea de Conturi a verificat activitatea unui spital
■ a fost controlată activitatea unității sanitare în cazul unor donații și sponsorizări ■ unele disfuncții s-au referit la modul de înregistrare a aparatului Real Time PCR, în valoare de 53.500 lei ■ au mai fost făcute donații de materiale sanitare de către ISU Neamț, care nu ar fi fost au fost recepționate corect ■
În mapele consilierilor locali, la ultima ședință ordinară de la sfârșitul lunii iulie, a fost și raportul Camerei de Conturi Neamț, încheiat în urma unui control realizat la Spitalul Municipal de Urgență Roman, în perioada 8-12 aprilie 2024, documentul fiind semnat de directorul instituției, Iuliana Trifan. Verificarea a fost efectuată în baza Decizia 19 din 2020.
O primă constatare a inspectorilor a fost faptul că unitatea sanitară a primit, în timpul pandemiei de Coronavirus, o sponsorizare cu aparatură medicală în valoare de 53.500 lei (aparatul Real Time PCR a fost achiziționat din donațiile Asociației „Culiță Tărâță” din timpul pandemiei). Conform documentului de control adus la cunoștința CL, s-a constatat că unitatea sanitară a înregistrat aparatul primit drept obiect de inventar.
Iar valoarea de 53.500 lei a fost dată pe costuri, odată cu înregistrarea în contabilitate a bunului de consum. Conform constatărilor Curții de Conturi, aparatura nu a fost înregistrată în evidența contabilă în contul 214 „Mobilier, aparatură birotică, echipamente de protecție a valorilor materiale și alte active corporale”, mijloace fixe, în valoare totală de 99.246 lei, încălcându-se prevederile art.11 și 13 din Legea contabilității nr.82/1991.
Alte abateri constate de echipa de control a fost legate de transferal (tot în timpul pandemiei), de către ISU Neamț, a unor materialele sanitare (măști de protecție), în baza unor avize de expediție către Spitalul Roman, în perioada situației de urgență. Nu în toate cazurile unitatea sanitară a efectuat recepția și înregistrarea în evidențele ei cu repectarea prevederilor legale care reglementează domeniul sponsorizărilor.
Valoarea „abaterilor” constatate de organele de control de 6.184,50 lei, reprezintă diferențele valorice înregistrate eronat în contabilitate, aferente materialelor sanitare primite prin transfer, donații și sponsorizări, în perioada stării de urgență, fiind încălcate dispozițile Legii 32/1994 privind sponsorizarea.
Controlul Camerei de Conturi se referă și la primirea de către unitatea sanitară romașcană a unor bunuri materiale cu titlu gratuit, pentru prevenirea și combaterea Covid, unitatea acceptând un număr de 7 donații/sponsorizări, din care 6 pentru materiale sanitare și unul pentru mijloace fixe. În documentul de control se consemnează și faptul că „în perioada stării de urgență nu au fost respectate întotdeauna regulile stricte prevăzute de Legea sponsorizării cu privire la documentele legale”.
Cauza care a generat aceste abateri, apreciază inspectorii, e lipsa unei proceduri operaționale privind sponsorizarea, cu scopul de a stabili un set de reguli și operațiuni unitare pentru reglementarea etapelor ce trebuiesc urmate pentru activitatea de sponsorizare, privind stabilirea sumelor și modului de reflectare a acestora, în contabilitate, valoarea abaterilor constatate fiind de 24.833 lei.
Așa cum se procedează în urma unui control al Curți de Conturi, unitatea controlată a trecut la remedierea deficiențelor, prin aplicarea măsurilor pe care inspectorii le-au recomandat, înregistrând în contabilitate toate operațiunile consemnate în documentele justificative. Au fost elaborate proceduri de control intern, care reglementează modalitatea de primire și scoatere din gestiune a bunurilor consumabile primite.
Controlul Camerei de Conturi a alocat un capitol special modului în care au fost corectate disfuncțiile constatate, prin întocmirea unei proceduri operațioanle interne. Alte deficiențe constatate și consemnate într-un alt capitol au fost cele referitoare la modul de înregistrare a kiturilor trasport viruși, care sunt materiale consumabile folosite la testare și au fost primite împreună cu aparatul, prin contractul de donație nr.56/2020, în vederea testării pentru Covid.
Aici s-a constatat și existența unei neconcordanțe dintre numărul testelor raportate, care au fost efectuate, respectiv 2.798 bucăți față de numărul testelor ieșite din laborator de 2.550, existând o diferență 248. Au fost constatate și abateri constând în eliberarea către secții a unui numnăr de 340 kituri, fără bonuri de consum, în valoare de 6.069 lei. Nu au putut fi justificate 92 kituri, în valoare de 1.642. Și pentru kituri s-a dispus inventarierea, recomadările fiind integral remediate în timpul controlului.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Actualitateo săptămână,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate3 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă
-
Actualitate2 săptămâni,
Etapa a II-a a recalculării pensiilor