Contactează-ne

Prima pagină

Din nou despre singurătatea bătrânilor – un caz tragic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o femeie de 75 de ani a fost găsită fără suflare în apartamentul din strada Anton Pann ■ anul trecut, ISU a fost executat 114 misiuni pentru deblocarea căii de acces în locuință, iar în primele 3 luni din 2024 au fost 32 ■

ISU Neamț a transmis că pe 25 martie, în jurul orei 10:45, pompierii au fost solicitați, de o nepoată căreia bunica nu-i mai răspundea la telefon, să intervină pentru deblocarea unei uși de la un apartament situat într-un bloc din pe strada Anton Pann. Au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la detașamentul din municipiu, la locul indicat plecând o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și ambulanța TIM SMURD.

Cu ajutorul scării culisabile, pompierii au intrat printr-o fereastră în apartamentul situat la primul etaj. În interiorul apartamentului, în bucătărie, a fost găsită o femeie de aproximativ 75 de ani, ce nu prezenta semne vitale. Solicitarea pentru intervenții de acedt fel este făcută, de regulă, fie de rude îngrijorate că bătrânii nu mai răspund la telefon, fie de vecini care nu i-au mai văzut de mult timp.

Conform statisticilor ISU Neamț, numai în anul 2023 au fost executate 114 misiuni pentru deblocarea căii de acces în locuință. „În acest sens au fost executate 63 de misiuni în raionul de intervenție al Detașamentului Piatra Neamț, iar 17 persoane au fost găsite, din păcate, decedate. Alte 42 misiuni au fost efectuate în raionul de intervenție al Detașamentului Roman, 12 persoane find găsite decedate.

Alte 6 misiuni au fost efectuate în raionul de intervenție al Detașamentului Târgu Neamț, aici fiind găsită o singură  persoană decedată. În același interval de timp la care facem referință au fost executate două misiuni în raionul de intervenție al Punctului de lucru Roznov, iar o singură misiune a fost executată de SVSU Bicaz, persoana fiind găsită decedată”, a precizat ofițerul de presă al ISU Neamț, căpitan Irina Popa.

Conform aceleeași surse, în cele 3 luni din 2024 au fost executate 32 de misiuni de deblocare. Astfel, în luna ianuarie au fost executate 10 deblocări, din care 2 în zona Piatra Neamț și 8 la Roman. În luna februarie au fost 10 misiuni (6 în raionul de intervenție Piatra Neamț, 3 la Roman și 1 la Tg.Neamț). Până la 26 martie, pompierii au executat 12 misiuni, din care 8 în raionul de intervenție Roman, 3 în cel de la Piatra Neamț și 1 la Tg.Neamț.

Există și câteva sfaturi pentru persoanele vârstnice, rămase singure și neajutorate. Condiția de bază în supravegherea acestora rămâne cunoașterea de către cei apropiați a datelor legate de sănătatea psihică și de mobilitatea bătrânilor.  Unii pot merge cu ușurință prin propria casă și pot ieși pe anumite distanțe, în timp ce alții au nevoie de ajutor chiar pentru a se deplasa.

Problemele de memorie, demența și boala Alzheimer sunt printre cele mai frecvente probleme de sănătate la vârstnici. Unii nu au nevoie de niciun fel de îngrijire atunci când îmbătrânesc. Cu toate acestea, îngrijirea persoanelor în vârstă este adesea o preocupare atunci când un bătrân începe să aibă probleme cu activitățile de viață zilnică, atât în siguranță, cât și independent. Aceasta include gătitul, curățenia, îmbrăcarea, îmbăierea, administrarea de medicamente și altele.

Cel mai adesea e recomandat ca un membru al familiei să constate nevoia de asistență pentru un vârstnic. Membrii familiei trebuie să țină legătura cu un vecin care să cunoască în fiecare moment ce se întâmplă cu un bătrân singur. Se recomandă să fie lăsată cheia casei unei persoane de încredere, care să verifice,zilnic,starea bătrânilor. La rândul lor, aceștia trebuie să lase cheia pe dinăuntru, în așa fel poziționată, încât ușa să poată fi deschisă și din interior.

Bătrânii trebuie învățați să sune, în cazul în care li se face rău, la 112. Persoana de încredere trebuie să știe unde se găsesc actele de identitate, cardul de sănătate și dosarul medical. O persoană în vârstă trebuie să aibă pregătite, la loc cunoscut, de cei apropiați, setul de obiecte de primă necesitate, în caz de nevoi medicale sau de calamități: pijamale, halat de casă, obiecte de igienă (săpun, pastă de dinți, prosop, pieptene, halat de casă) și trusa de medicamente de urgență.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending