Prima pagină
Din nou despre scumpirea apei noastre cea de toate zilele
■ de la 1 septembrie, prețul apei în județul Neamț s-a majorat la 7,48 lei/mc și la canalizare 6,97 lei ■ conform conducerii ApaServ, ponderea în costul apei o au cheltuielile cu salariile - 34,11%, energia electrică - 24,27% și al redevențelor achitate către proprietarii rețelelor de distribuție - 12,32% ■ din păcate, pierderile de apă în rețea, sunt de 70% ■ în zona Roman, compania a cumpărat apă de la ApaVital Iași și a vândut-o sub prețul de cost ■ un control al Curții de Conturi a imputat „inacțiuni” fostei conduceri de 2,7 milioane lei ■
Majorarea prețului la apă în județul Neamț, începând cu 1 septembrie 2023, la 7,48 lei (inclusiv TVA) la apă și 6,97 lei (inclusiv TVA) la serviciile de canalizare, despre care Monitorul a mai scris, a fost subiectul principal al conferinței de presă susținută de directorul general Vlad Angheluță miercuri, 6 septembrie, la sediul companiei ApaServ. După această ultimă majorare, Neamțul se situează pe locul 15 la nivel național.
Conferința a început cu explicarea componentelor care alcătuiesc prețul la apă în Neamț, din care rezultă faptul că cea mai mare pondere a cheltuielilor o reprezintă salariile (34,11%), urmată energia electrică (24,27%) și ale redevenței achitate (12,32%), către proprietarii rețelelor de distribuție, care sunt, de regulă, autoritățile locale și în unele cazuri Consiliul Județean. Prețul propriu-zis al apei este de doar 5,64% din factura pe care o achită consumatorii.
Din păcate, de la o etapă la alta pierderile de apă sunt tot mai mari, așa că la nivel de județ se ridică la circa 70%. Majorarea prețului a fost justificată de manager prin „Nota de fundamentare” trimisă la ANRSC, pentru abținerea aprobării, din care rezultă că pierderile companiei reprezintă 5,64%. Procentul redevenței anuale este mai mare la serviciile de canalizare (33,28%). Una din cauzele imposibilității operatorului de a acoperi cheltuielile cu producția de apă o constituie, în opinia directorului și birocrația uriașă.
Avizele vin cu mare întârziere de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), ele dându-se în baza Legii 52/2003, privind transparența decizională și sunt supuse apoi votului ADI Aqua Neamț. Pierderile companiei, constatate de Curtea de Conturi, ar fi la preluarea mandatului de către Vlad Angheluță, de 2,7 milioane lei și sunt imputabile fostului manager Bogdan Mușat, dar și altor angajați cu putere de decizie din companie.
ApaServ are o situație financiară delicată, ținând cont că la sfârșitul anului trecut a înregistrat pierderi de 11 milioane leu și datorii de peste 20 de milioane lei (la sfârșitul lunii mai 2023), ceea ce ar putea duce la intrarea în insolvență. Conform celor spuse de managerul Vlad Angheluță, 6 milioane lei s-ar datora activității de exploatare din Zona Est (Roman) și au fost cauzate de faptul că ApaServ a cumpărat apă de la ApaVital Iași.
Și a furnizat-o în Roman și comunele limitrofe cu un preț mai mic decât cel pe care l-a plătit firmei din județul vecin, compania lucrând cu tarife sub costurile care au fost fundamentate la nivelul anului 2022. „În septembrie 2020, pentru inacțiunea fostului director, Curtea de Conturi a stabilit în sarcina acestuia o imputație de 2,7 milioane lei, pentru nerealizarea măsurilor care se impun pentru avizarea acestui preț. Directorul companiei nu schimbă el prețul, dar are obligația să meargă, conform legislației cu o altă structură de preț, conform cu niște costuri reale.
El trebuie să fundamenteze această propunere cu documentația necesară către ANRSC, care emite acel aviz conform, după care e notificată ADI Aqua Neamț cu avizul de aprobare, unde se votează noile tarife”, a explicat directorul Vlad Angheluță, care se va îndrepta pentru recuperare împotriva celor vinovați de prejudiciu. De altfel, spune actualul director, procedurile de recuperare a prejudiciului sunt în derulare, dar crede că obținerea acestora nu se va putea face decât printr-o hotărâre judecătorească.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină7 zile,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Evenimento săptămână,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Eveniment2 săptămâni,
Rămas bun, domnule Președinte
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n