Contactează-ne

Actualitate

Din Italia, acasă, la… închisoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan de 42 de ani a fost condamnat în Peninsulă la 8 ani de închisoare pentru furt, asociere la un grup infracţional şi lipsire de libertate ■ el a fost trimis să execute pedeapsa acasă ■ anterior fusese cerut de italieni printr-un mandat european de arestare ■ bărbatul mai are la activ şi alte fapte ■

Un bărbat în vîrstă de 42 de ani, din Roman, a avut belele penale în Italia. Străinii l-au căutat printr-un mandat european de arestare, iar, în urmă cu 3 ani, în noiembrie 2017, judecătorii au decis extrădarea lui Gabriel Victor Mindirigiu în Peninsulă, pentru a răspunde în faţa legii străine pentru faptele comise. Judecătorii din Italia nu au fost prea blînzi şi la final l-au condamnat pe nemţean la 8 ani de închisoare.

Cînd sentinţa a devenit definitivă l-au returnat pe Mindirigiu acasă, pentru a executa sancţiunea dispusă pe banii statului din care provine şi nu pe banii italienilor. Decizia de returnare în ţară pentru executarea pedepsei a fost decisă recent de magistraţii din cadrul Curţii de Apel Bacău, într-un dosar penal care a avut ca obiect recunoaşterea hotărîrilor penale sau a altor acte judiciare străine.

„În baza art. 166 alin 6 lit. a din Legea nr. 302/2004 republicată, admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău avînd ca obiect cererea autorităţilor judiciare italiene, vizînd transferarea persoanei condamnate Mindirigiu Gabriel Victor, actualmente încarcerat într-un penitenciar din Italia, într-un penitenciar din România“, conform Curţii. Judecătorii au mai constatat că Mindirigiu a fost condamnat la 2.880 de zile de închisoare, adică 8 ani de detenţie, pentru săvîrşirea unui număr de 24 de fapte de tentativă la furt în participaţie cu alte persoane, furt în circumstanţe agravante în participaţie cu alte persoane, asociere la un grup infracţional şi sechestrare de persoane, conform legii italiene.

„În baza art. 166 alin. 6 lit. a din Legea 302/2004, dispune ca persoana condamnată Mindirigiu Gabriel Victor să execute în România pedeapsa rezultantă de 2.880 zile (8 ani) închisoare. Constată că persoana condamnată Mindirigiu Gabriel Victor a început executarea pedepsei de 2.880 zile (8 ani) închisoare la data de 3.11.2017, iar pedeapsa se consideră executată în data de 4.08.2025, tinînd cont de zilele de eliberare înainte de termen acordate.

În baza art. 156 alin. 1 din Legea nr.302/2004 republicată, modificată şi completată şi art. 72 C.penal, deduce perioada executată de la data de 3.11.2017 la zi, respectiv un numar de 2 ani, 7 luni şi 14 zile, echivalente a 944 zile, calculate la data de 16.06.2020, la care se vor adăuga cele 90 zile de eliberare înainte de termen deja acordate respectiv un total de 1.034 zile executate referitor la ordonanţa de executare a pedepselor concurente, precum şi perioada executată în continuare de la 17.06.2020 la zi“, conform instanţei.

Mindirigiu a fost căutat de italieni în baza unui mandat european de arestare, fiind găsit acasă în urmă cu circa 3 ani. Atunci bărbatul a fost preluat de anchetatori şi prezentat Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a emis ordonanţă de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore. Ulterior a fost prezentat în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău, iar acuzatul şi-a dat acordul de a fi extrădat în baza mandatul emis de italieni pe 22 septembrie 2017. El a trebuit să ajungă pe mîna anchetatorilor din Peninsulă pînă la data de 3 decembrie 2017, cînd expira mandatul european de arestare.

Au fost şi alte găinării

Mindirigiu a mai avut necazuri în străinătate, pe care a încercat să le rezolve în instanţă, în 2009. Atunci s-a adresat magistraţilor din cadrul Judecătoriei Roman cu o solicitare mai puţin obişnuită, respectiv o cerere de recunoaştere a unei hotărîri penale sau a altor acte judiciare străine.

El cerea recunoaşterea unei hotărîri emise de o instanţă din Germania, prin care fusese condamnat la 6 luni de închisoare. Sancţiunea era cu suspendare şi fusese dispusă tot pentru furt. Practic, el dorea acest lucru deoarece între timp mai primise o condamnare de 10 luni de închisoare, pentru o infracţiune rutieră. Urmărea de fapt recunoaşterea sancţiunii străine şi contopirea cu pedeapsa din România.

Fapta din Germania avusese loc pe 8 februarie 2008, a doua zi a fost reţinut de autorităţi şi magistraţii de la Judecătoria din Diesburg, Germania l-au găsit vinovat pe Mindirigiu, aplicîndu-i o sentinţă blîndă, de 6 luni de închisoare cu suspendare.

Ulterior a revenit în ţară şi a săvîrşit o infracţiune la regimul circulaţiei. Pentru această faptă a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu executare. Mandatul a fost pus în aplicare pe 25 mai 2009. Atunci făptuitorul a fost încarcerat la Penitenciarul Bacău unde trebuia să aştepte răspunsul judecătorilor romaşcani. Ulterior şi-a reconsiderat poziţia şi şi-a retras acţiunea de pe rolul instanţei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending