Contactează-ne

Actualitate

Din Italia, acasă, la… închisoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan de 42 de ani a fost condamnat în Peninsulă la 8 ani de închisoare pentru furt, asociere la un grup infracţional şi lipsire de libertate ■ el a fost trimis să execute pedeapsa acasă ■ anterior fusese cerut de italieni printr-un mandat european de arestare ■ bărbatul mai are la activ şi alte fapte ■

Un bărbat în vîrstă de 42 de ani, din Roman, a avut belele penale în Italia. Străinii l-au căutat printr-un mandat european de arestare, iar, în urmă cu 3 ani, în noiembrie 2017, judecătorii au decis extrădarea lui Gabriel Victor Mindirigiu în Peninsulă, pentru a răspunde în faţa legii străine pentru faptele comise. Judecătorii din Italia nu au fost prea blînzi şi la final l-au condamnat pe nemţean la 8 ani de închisoare.

Cînd sentinţa a devenit definitivă l-au returnat pe Mindirigiu acasă, pentru a executa sancţiunea dispusă pe banii statului din care provine şi nu pe banii italienilor. Decizia de returnare în ţară pentru executarea pedepsei a fost decisă recent de magistraţii din cadrul Curţii de Apel Bacău, într-un dosar penal care a avut ca obiect recunoaşterea hotărîrilor penale sau a altor acte judiciare străine.

„În baza art. 166 alin 6 lit. a din Legea nr. 302/2004 republicată, admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău avînd ca obiect cererea autorităţilor judiciare italiene, vizînd transferarea persoanei condamnate Mindirigiu Gabriel Victor, actualmente încarcerat într-un penitenciar din Italia, într-un penitenciar din România“, conform Curţii. Judecătorii au mai constatat că Mindirigiu a fost condamnat la 2.880 de zile de închisoare, adică 8 ani de detenţie, pentru săvîrşirea unui număr de 24 de fapte de tentativă la furt în participaţie cu alte persoane, furt în circumstanţe agravante în participaţie cu alte persoane, asociere la un grup infracţional şi sechestrare de persoane, conform legii italiene.

„În baza art. 166 alin. 6 lit. a din Legea 302/2004, dispune ca persoana condamnată Mindirigiu Gabriel Victor să execute în România pedeapsa rezultantă de 2.880 zile (8 ani) închisoare. Constată că persoana condamnată Mindirigiu Gabriel Victor a început executarea pedepsei de 2.880 zile (8 ani) închisoare la data de 3.11.2017, iar pedeapsa se consideră executată în data de 4.08.2025, tinînd cont de zilele de eliberare înainte de termen acordate.

În baza art. 156 alin. 1 din Legea nr.302/2004 republicată, modificată şi completată şi art. 72 C.penal, deduce perioada executată de la data de 3.11.2017 la zi, respectiv un numar de 2 ani, 7 luni şi 14 zile, echivalente a 944 zile, calculate la data de 16.06.2020, la care se vor adăuga cele 90 zile de eliberare înainte de termen deja acordate respectiv un total de 1.034 zile executate referitor la ordonanţa de executare a pedepselor concurente, precum şi perioada executată în continuare de la 17.06.2020 la zi“, conform instanţei.

Mindirigiu a fost căutat de italieni în baza unui mandat european de arestare, fiind găsit acasă în urmă cu circa 3 ani. Atunci bărbatul a fost preluat de anchetatori şi prezentat Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a emis ordonanţă de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore. Ulterior a fost prezentat în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău, iar acuzatul şi-a dat acordul de a fi extrădat în baza mandatul emis de italieni pe 22 septembrie 2017. El a trebuit să ajungă pe mîna anchetatorilor din Peninsulă pînă la data de 3 decembrie 2017, cînd expira mandatul european de arestare.

Au fost şi alte găinării

Mindirigiu a mai avut necazuri în străinătate, pe care a încercat să le rezolve în instanţă, în 2009. Atunci s-a adresat magistraţilor din cadrul Judecătoriei Roman cu o solicitare mai puţin obişnuită, respectiv o cerere de recunoaştere a unei hotărîri penale sau a altor acte judiciare străine.

El cerea recunoaşterea unei hotărîri emise de o instanţă din Germania, prin care fusese condamnat la 6 luni de închisoare. Sancţiunea era cu suspendare şi fusese dispusă tot pentru furt. Practic, el dorea acest lucru deoarece între timp mai primise o condamnare de 10 luni de închisoare, pentru o infracţiune rutieră. Urmărea de fapt recunoaşterea sancţiunii străine şi contopirea cu pedeapsa din România.

Fapta din Germania avusese loc pe 8 februarie 2008, a doua zi a fost reţinut de autorităţi şi magistraţii de la Judecătoria din Diesburg, Germania l-au găsit vinovat pe Mindirigiu, aplicîndu-i o sentinţă blîndă, de 6 luni de închisoare cu suspendare.

Ulterior a revenit în ţară şi a săvîrşit o infracţiune la regimul circulaţiei. Pentru această faptă a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu executare. Mandatul a fost pus în aplicare pe 25 mai 2009. Atunci făptuitorul a fost încarcerat la Penitenciarul Bacău unde trebuia să aştepte răspunsul judecătorilor romaşcani. Ulterior şi-a reconsiderat poziţia şi şi-a retras acţiunea de pe rolul instanţei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending