Contactează-ne

Actualitate

Din Italia, acasă, la… închisoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan de 42 de ani a fost condamnat în Peninsulă la 8 ani de închisoare pentru furt, asociere la un grup infracţional şi lipsire de libertate ■ el a fost trimis să execute pedeapsa acasă ■ anterior fusese cerut de italieni printr-un mandat european de arestare ■ bărbatul mai are la activ şi alte fapte ■

Un bărbat în vîrstă de 42 de ani, din Roman, a avut belele penale în Italia. Străinii l-au căutat printr-un mandat european de arestare, iar, în urmă cu 3 ani, în noiembrie 2017, judecătorii au decis extrădarea lui Gabriel Victor Mindirigiu în Peninsulă, pentru a răspunde în faţa legii străine pentru faptele comise. Judecătorii din Italia nu au fost prea blînzi şi la final l-au condamnat pe nemţean la 8 ani de închisoare.

Cînd sentinţa a devenit definitivă l-au returnat pe Mindirigiu acasă, pentru a executa sancţiunea dispusă pe banii statului din care provine şi nu pe banii italienilor. Decizia de returnare în ţară pentru executarea pedepsei a fost decisă recent de magistraţii din cadrul Curţii de Apel Bacău, într-un dosar penal care a avut ca obiect recunoaşterea hotărîrilor penale sau a altor acte judiciare străine.

„În baza art. 166 alin 6 lit. a din Legea nr. 302/2004 republicată, admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău avînd ca obiect cererea autorităţilor judiciare italiene, vizînd transferarea persoanei condamnate Mindirigiu Gabriel Victor, actualmente încarcerat într-un penitenciar din Italia, într-un penitenciar din România“, conform Curţii. Judecătorii au mai constatat că Mindirigiu a fost condamnat la 2.880 de zile de închisoare, adică 8 ani de detenţie, pentru săvîrşirea unui număr de 24 de fapte de tentativă la furt în participaţie cu alte persoane, furt în circumstanţe agravante în participaţie cu alte persoane, asociere la un grup infracţional şi sechestrare de persoane, conform legii italiene.

„În baza art. 166 alin. 6 lit. a din Legea 302/2004, dispune ca persoana condamnată Mindirigiu Gabriel Victor să execute în România pedeapsa rezultantă de 2.880 zile (8 ani) închisoare. Constată că persoana condamnată Mindirigiu Gabriel Victor a început executarea pedepsei de 2.880 zile (8 ani) închisoare la data de 3.11.2017, iar pedeapsa se consideră executată în data de 4.08.2025, tinînd cont de zilele de eliberare înainte de termen acordate.

În baza art. 156 alin. 1 din Legea nr.302/2004 republicată, modificată şi completată şi art. 72 C.penal, deduce perioada executată de la data de 3.11.2017 la zi, respectiv un numar de 2 ani, 7 luni şi 14 zile, echivalente a 944 zile, calculate la data de 16.06.2020, la care se vor adăuga cele 90 zile de eliberare înainte de termen deja acordate respectiv un total de 1.034 zile executate referitor la ordonanţa de executare a pedepselor concurente, precum şi perioada executată în continuare de la 17.06.2020 la zi“, conform instanţei.

Mindirigiu a fost căutat de italieni în baza unui mandat european de arestare, fiind găsit acasă în urmă cu circa 3 ani. Atunci bărbatul a fost preluat de anchetatori şi prezentat Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a emis ordonanţă de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore. Ulterior a fost prezentat în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău, iar acuzatul şi-a dat acordul de a fi extrădat în baza mandatul emis de italieni pe 22 septembrie 2017. El a trebuit să ajungă pe mîna anchetatorilor din Peninsulă pînă la data de 3 decembrie 2017, cînd expira mandatul european de arestare.

Au fost şi alte găinării

Mindirigiu a mai avut necazuri în străinătate, pe care a încercat să le rezolve în instanţă, în 2009. Atunci s-a adresat magistraţilor din cadrul Judecătoriei Roman cu o solicitare mai puţin obişnuită, respectiv o cerere de recunoaştere a unei hotărîri penale sau a altor acte judiciare străine.

El cerea recunoaşterea unei hotărîri emise de o instanţă din Germania, prin care fusese condamnat la 6 luni de închisoare. Sancţiunea era cu suspendare şi fusese dispusă tot pentru furt. Practic, el dorea acest lucru deoarece între timp mai primise o condamnare de 10 luni de închisoare, pentru o infracţiune rutieră. Urmărea de fapt recunoaşterea sancţiunii străine şi contopirea cu pedeapsa din România.

Fapta din Germania avusese loc pe 8 februarie 2008, a doua zi a fost reţinut de autorităţi şi magistraţii de la Judecătoria din Diesburg, Germania l-au găsit vinovat pe Mindirigiu, aplicîndu-i o sentinţă blîndă, de 6 luni de închisoare cu suspendare.

Ulterior a revenit în ţară şi a săvîrşit o infracţiune la regimul circulaţiei. Pentru această faptă a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu executare. Mandatul a fost pus în aplicare pe 25 mai 2009. Atunci făptuitorul a fost încarcerat la Penitenciarul Bacău unde trebuia să aştepte răspunsul judecătorilor romaşcani. Ulterior şi-a reconsiderat poziţia şi şi-a retras acţiunea de pe rolul instanţei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Informare de vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atenţionarea este valabilă pînă pe 14 mai, la ora 21:00 ■ sînt anunţate manifestări de instabilitate atmosferică ■

Se strică vremea şi Administraţia de Meteorologie a emis o informare valabilă pentru toată ţara, în perioada 12 mai, ora 16:00 pînă vineri, 14 mai, ora 21:00. Se anunţă manifestări de instabilitate atmosferică, furtuni cu intensificări de vînt, tunete şi fulgere, probabil şi ceva grindină.

„Vor fi perioade în care instabilitatea va fi accentuată, la început în sud-vestul şi vestul ţării, apoi şi în celelalte regiuni. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25-30 l/mp“, conform ANM.

Ieri, 12 mai, la ora 11:00 termometrele indicau 19 grade în tot judeţul, mai puţin la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca unde erau 10 grade. Temperatura resimţită era mai mare, 23 de grade în teritoriu şi 11 grade pe munte. Pe Ceahlău, stratul de zăpadă mai măsoară doar 20 de centimetri. Cea mai rece zi din această săptămînă va fi astăzi, 13 mai, iar previziunile arată că că la amiază nu vor fi mai mult de 17 grade.

Ne putem aştepta la furtuni cu descărcări electrice şi intensificări de vînt, posibil şi ceva grindină, fenomene ce sînt aşteptate îndeosebi în a doua parte a zilei. Minima nocturnă rămîne cantonată la pragul de 9 grade. În ultima zi lucrătoare a acestei săptămîni sînt aşteptate din nou precipitaţii. În schimb, se face mai cald, iar maxima saltă la valoarea de 20 de grade. Şi noaptea va fi mai blîndă, iar minima ajunge la 10 grade.

Regimul termic se apreciază şi pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, la jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Din păcate nu scăpăm de precipitaţii şi din nou sînt anunţate furtuni cu intensificări de vînt. Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 9 grade. Duminică, 16 mai, din nou se schimbă vremea.

În prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 19 grade şi sînt aşteptate ploi mai după amiază. Noaptea va fi însă ceva mai caldă, iar meteorologii anunţă o maximă de 10 grade. De menţionat este faptul că dacă previziunile de acum se adeveresc, săptămîna viitoare va fi mai rece, cu maxime diurne între 16 şi cel mult 18 grade, însă sînt aşteptate precipitaţii cam în fiecare zi. Minimele nocturne pleacă de la 9 grade şi se opresc pe la 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului. În pas cu moda

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o altă cronică intitulată „În pas cu moda“, care aduce în discuţie, cu fină ironie, o altă tară a societăţii post-decembriste, legată de zicătoarea: „Ce porţi lele chelbe-n cap? Păi, dacă-i modă ce să fac?“. O radiografie subtilă nu doar a modei propriu-zise, ci şi a unor năravuri, precum hoţia, care a luat proporţii, ca şi fenomen, în ultimi 30 de ani şi care au dus buhul României prin lume despre „calităţile“ unor indivizi, care au prosperat economic prin nemuncă, în timp ce populaţia cinstită a ajuns în sărăcie lucie, punînd petec peste petec şi peste acestea, alt petec.

„Moda este o formă a urîţeniei atît de insuportabilă încît trebuie schimbată din şase în şase luni“. În ceea ce urmează nu voi face un istoric al modei vestimentare, ci vor arăta că victime ale acestei maladii cad nu numai femeile, ci şi bărbaţii. Am cunoscut cîndva, undeva, un bărbat potrivit de statură. Dar „lung de mînă“, care purta cămăşi înflorate. Cînd au apărut acele cămăşi gri, închis, pestriţe, a purtat „sare şi piper“, că aşa se chemau.

Mai tîrziu am aflat că a purtat cîţiva ani numai dungi. Lasă că aşa îi trebuie, că nu s-a mai săturat! După aceea l-am văzut cu pantaloni de catifea raiată. Pe vremea blugilor frecaţi cu o cărămidă, ca să capete un aer de originalitate, l-am văzut cu blugi. Tot cu blugi l-am văzut şi după aceea cînd frecatul cu… cărămida nu mai era la modă.

Săptămîna trecută, undeva pe centru, dau nas în nas cu el. A trecut şi iarna materialelor înflorate. Aşa e în modă ca şi în dragoste… „On revient toujours“, numai că de astă dată înfloraţi îi erau pantalonii de pînză, un fel de compromis între lungi şi scurţi, care, cică, s-ar purta prin Bermude.

Dacă afacerile în care s-a lansat au să prospere, de bună seamă, în curînd se va îmbrăca cu haine de ultimul răcnet, cărora le va aplica petice false, ca să fie în pas cu cei ce vor purta petice justificate, la haine cumpărate pe vremea comunismului. Da, nu?!

Nota Redacţiei: Rubrică susţinută de Cabinetul parlamentar al senatorului PNL, Eugen Nazarie Ţapu

Citește știrea

Actualitate

Muncă la negru, sancţiuni de 142.500 lei de la ITM

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii au descoperit cazuri de muncă fără forme legale, dar şi alte nereguli ■ în aprilie, au avut loc 12 accidente de muncă ■

Sinteza activităţii prestare de ITM pe parcursul lunii aprilie arată că au fost depistate, din nou, cazuri de muncă la negru, precum şi alte abateri, iar în perioada analizată au avut loc 12 accidente.

„Au fost efectuate 233 de controale, ocazie cu care s-au constatat 246 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 252 de măsuri pentru remedierea deficienţelor, aplicîndu-se 161 de sancţiuni din care 19 amenzi în cuantum de 142.500 lei“, conform ITM Neamţ.

În ce priveşte activitatea în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii au efectuat 103 controale şi evaluări la angajatori şi au constatat un număr de 106 abateri de la prevederile legale şi au dispus 112 măsuri pentru remediere. Şapte de angajatori au fost sancţionaţi cu 106 sancţiuni contravenţionale, din care 98 avertismente şi 8 amenzi în cuantum de 30.500 lei.

În ce priveşte evenimentele de muncă, în luna aprilie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamă au fost comunicate 14 evenimente de muncă. Cele mai multe au avut drept cauză utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, căderea de la acelaşi nivel şi accidentele de circulaţie.

În ce priveşte activitatea în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au efectuat un număr de 130 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. La final s-au aplicat 140 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat în total 55 de sancţiuni contravenţionale, din care 11 amenzi în cuantum de 112.000 lei şi 44 avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr.53/2003- Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. La 4 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 5 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 4 persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi o persoană nu avea contractul individual de muncă transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor. „Au fost dispuse 4 măsuri şi au fost aplicate 4 amenzi în cuantum de 100.000 lei (3 amenzi de 20.000 lei şi o amendă de 40.000 lei).

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sînt construcţii, comerţ, bar şi creşterea animalelor“, conform ITM Neamţ. În perioada analizată angajatorii au încheiat şi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă 4 contracte colective de muncă şi 3 acte adiţionale la contractele colective de muncă.

Citește știrea

Trending