Contactează-ne

Actualitate

Istoria portului popular în satele dintre Siret și Moldova. Vernisaj „Cămaşa bărbătească tradiţională”

Știre publicată în urmă cu

în data de

O inedită expoziție cu profil etnografic poate fi văzută la Muzeul de Istorie Roman, fiind vorba despre „Cămaşa bărbătească tradiţională în satele dintre Siret şi Moldova”. Vernisajul a avut loc pe data de 17 mai 2025, proiectul muzeal fiind  inclus în programul pentru Noaptea Muzeelor, care a avut loc tot sâmbătă.

În cadrul simpozionului au fost susținute și diverse comunicări, între ele fiind  Tipologia cămăşilor bărbăteşti tradiţionale din patrimoniul Muzeului de Istorie Roman (autor: muzeograf Relu Butnariu, Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Naţional Neamţ) și Valori ale cămăşii bărbăteşti din zona Paşcani ( muzeograf Daniel Florin Sava, Muzeul Municipal Paşcani).

Alta a fost Port popular în spaţiul urban acum un veac (muzeograf Iulia Cristina Lazăr, Muzeul de Istorie Roman). Având la bază piesele de port popular din patrimoniul etnografic al Muzeului de Istorie Roman, la care se adaugă cele de la muzeului pășcănean, expoziţia prezintă tipuri de cămăşi bărbăteşti – cămeşoaie, cămăşi de sărbătoare şi cămăşi de mire.

Expoziţia, amenajată în Casa Fălcoianu (corp B al Muzeului de Istorie Roman), va rămâne deschisă până pe 17 iunie 2025. Organizatori sunt Consiliul Judeţean, Complexul Muzeal Naţional Neamţ – Muzeul de Istorie Roman, Muzeul Municipal Paşcani şi Asociaţia Cultural – Ştiinţifică Urbana. Responsabil de proiect este muzeograful Relu Butnariu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement

Trending