Contactează-ne

Actualitate

Din culisele Festivalului Dacic Petrodava. Va fi realizat un film despre luptele dintre legionarii romani şi daci

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Piatra Neamţ a fost gazda unei noi ediţii a manifestării ■ trupele romane şi cele ale dacilor s-au confruntat aproape de ruinele cetăţii ■

Regia scenelor de luptă a avut loc în cadrul festivalului de la Piatra Neamţ, lupta având loc chiar pe ruinele fostei fortificaţii. Punctul culminant al manifestărilor din cadrul Festivalului Dacic Petrodava a fost astăzi, 30 iulie 2023, când trupele romane şi cele ale dacilor liberi s-au confruntat pe culmea din zona Bâtca Doamnei.

De la ora 11.00, „actorii“, îmbrăcaţi în straie aşa cum erau ele acum vreo două milenii şi înarmaţi cu armele folosite în acea epocă au oferit pietrenilor care au urcat pe dealul abrupt un spectacol agreabil, prilej cu care au fost filmate, cu ajutorul unei drone, mai multe secvenţe, care vor face parte dintr-un documentar istoric.

„A avut loc astăzi (30 iulie 2023 – n.r.), un moment special unic. Iată că, după circa 1900 de ani, am refăcut o secvenţă de bătălie, care, cred că s-a dat şi aici, între daci şi romani. Un moment inedit şi mă bucur că a fost foarte multă lume. Asta ne-am dorit, să fie promovată această zonă, în acest fel. Actorul principal al acestei manifestări este Valentin Iancu“.

Aceasta este declaraţia istoricului Liviu Zgârciu (fost ziarist la Monitorul de Neamţ), de la muzeul de profil din Alba Iulia, cel care coordonează Garda Apulum / Alba Iulia. Cât despre Valentin Iancu, el este preşedintele Asociaţiei Culturale Istoria Interactivă „Petrodava“. „A mers totul foarte bine, am şi improvizat la un moment dat. Sper ca şi filmul să iasă în condiţii bune. Ne-am dat silinţa!“, a opinat acesta.

Festivalul de la Piatra Neamţ a început de vineri, 28 iulie, loc de desfăşurare fiind platoul Curţii Domneşti a lui Ştefan cel Mare. Aici şi-au dat întâlnire peste 100 de războinici daci şi legionari romani, „predând“ lecţii de istorie vie, despre antichitatea daco-romană de pe aceste meleaguri. La manifestările din municipiul nemţean au fost prezente cele mai importante trupe de reconstituire istorică din România.

Din program, alături de numeroase ateliere militare şi meşteşugăreşti (metaloplastie, monetărie, jocuri romane, scriptoria, fierărie, ţesut etc.) nu au lipsit demonstraţiile de tehnică militară daco-romană sau reconstituirea unor bătălii. Cetatea Petrodava este menţionată de Ptolomeu în „Geographia“, în lucrare fiind pomenite şi alte aşezări dacice, plus altele din spaţiul antic european.

Istoricii au concluzionat că cetatea, împreună cu cea învecinată de pe dealul Cozla din Piatra Neamţ (dispărută total după construirea unui restaurant la începutul anilor 1900) şi cea din Piatra Şoimului, a reprezentat un sistem cu rolul de supraveghere a Văii Bistriţei. În prezent, din vechea construcţie antică au mai rămas la suprafaţă doar mici ziduri de piatră, care sunt pe un pinten al dealului Bâtca Doamnei, la o înălţime de aproximativ 460 de metri.

Primele cercetări arheologice, care au scos la lumină vestigiile cetăţii de pe Bâtca Doamnei, au fost efectuate în anul 1928 de profesorul Constantin Matasă, fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra Neamţ. Cercetările arheologice au fost reluate în 1957, sub coordonarea profesorului Nicolae Gostar de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

„Săpăturile începute pe o scară mai largă în 1957 au confirmat presupunerile cu privire la evoluţia aşezărilor de pe Bâtca Doamnei. Primul nivel de locuire aparţine epocii neolitice (…), suprapus de un strat subţire din epoca bronzului, de vestigiile dacice cărora le aparţine cetatea şi de o ultimă fază aparţinând feudalismului timpuriu“, se arată pe Monumenteneamţ.ro.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending