Contactează-ne

Actualitate

Din cauza salariilor de mizerie, nu-s îngrijitori prin școli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe site-ul posturi.gov.ro sunt publicate ca fiind vacante și opt posturi de îngrijitori la școli din mediul urban și rural din Neamț ■ liderul FSLI atrăgea atenția că se va ajunge la o criză de personal administrativ în educație ■

Pe site-ul posturi.gov.ro sunt opt oferte pentru ocuparea unor posturi de îngrijitori în școlile din Neamț, ele fiind la Școala Gimnazială „Calistrat Hogaș” Roman, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț, Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constatin și Elena” Piatra Neamț, Școala Gimnazială Domnească Târgu Neamț, Școala Gimnazială Oniceni, Școala Gimnazială Grințieș.

 

Mai este un post de fochist la Școala Secuieni și unul de bucătar la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț. La Școala Secuieni se caută un muncitor de întreținere cu atribuții de fochist. Colegiul Național de Informatică are nevoie și de un muncitor calificat cu pregătirea de bucătar. Inspectoratul Școlar caută un șofer, iar Primăria Oniceni un muncitor debutant.

Întrebat fiind cum, în prag de deschidere a noului an școlar, există atâtea posturi vacante de îngrijitori, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Neamț, Gabriel Ploscă, recunoaște că salarizarea derizorie a acestor posturi și responsabilitatea pe care o are un îngrijitor într-o școală face ca astfel de slujbe să nu mai fie atractive.

„Una dintre explicațiile legate de faptul că mai multe școli au rămas fără îngrijitori este faptul că o parte probabil s-au pensionat și posturile au devenit vacante, iar pe de altă parte faptul că asemenea posturi nu prea au căutare. Salariile acestora sunt extrem de mici.

Un îngrijitor e retribuit cu minimul pe economie și pleacă la sfârșit de lună cu 1.700 lei de lei, bani absolut insuficienți pentru a putea trăi la costurile vieții din ziua de astăzi. Normal că oamenii își caută locuri de muncă mai bine plătite. Munca de îngrijitor într-o școală nu e deloc ușoară.

Ei au normată o anumită suprafață unde exigențele de curățenie impuse de lege sunt foarte ridicate. Pe de altă parte, mai ales în mediul rural, mai există unități școlare care sunt încălzite iarna cu lemne și focurile sunt aprinse de acești îngrijitori. Cine își închipiue că un îngrijitor într-o școală «zburdă» se înșeală amarnic.

Se mai confruntă cu o realitate a școlii și anume aceea că elevii nu prea mai respectă munca acestor oameni. De câțiva ani, noi, sindicatele, atragem atenția că sistemul de educație va intra în criză și din punct de vedere al asigurării încadrării cu personal administrativ, pentru că e firesc ca acest tip de angajați să se îndrepte spre locuri mai bine plătite”, a precizat Gabriel Ploscă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending