Contactează-ne

Actualitate

Din cauza creşterii numărului de accidente şi a valorilor de trafic, solicitări de semaforizare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aleşi locali PSD cer semaforizarea a încă două zone intens circulate, intersecţia străzii Bogdan Dragoş cu Tineretului şi a intersecţiei dintre bulevardul Republicii cu Bogdan Dragoş ■

Urmare a creşterii valorilor de trafic, a numărului de accidente şi a maşinilor, care circulă pe aceeaşi infrastructură din vremea regimului comunist, doar uşor cosmetizată, este nevoie de noi elementede semnalizare, pentru evitarea incidentelor neplăcute. Pe strada Tineretului, colţ cu Bogdan Dragoş, în zona magazinului Aya, pe 23 iunie, s-a petrecut un nou accident, lucru ce a determinat grupul aleşilor PSD să depună în CL un proiect pentru introducere de noi semafoare.

„În cursul zilei de joi, 23 iunie 2022, în numele grupului consilierilor PSD, am depus şi înregistrat la Primăria Roman o cerere semnată de toţi colegii din grup, dar şi de consilierii Pro România şi PPU-sl, prin care solicităm autorităţilor demararea tuturor diligenţelor necesare şi implicarea în obţinerea avizelor şi a documentaţiei în vederea reglementării circulaţiei, prin semaforizare sau alte soluţii considerate oportune şi legale, în două intersecţii aglomerate din Roman“, arată aleşii menţionaţi.

Este vorba despre intersecţia străzii Bogdan Dragoş cu strada Tineretului şi intersecţia dintre Bulevardul Republicii cu strada Bogdan Dragoş. Dacă iniţial scopul a fost fluidizarea traficului, pentru că toţi cei care tranzitează cele două zone ştiu că este un coşmar, mai ales în perioadele în care nu este vacanţă şcolară, dar nu neapărat doar atunci, se pare că una dintre cele două intersecţii tinde să devină o „zonă neagră“.

„Ultimele evenimente rutiere nefericite şi care ar fi putut avea urmări tragice, confirmă nevoia stringentă a unei reglementări rutiere în plus, în condiţiile în care semnele de circulaţie de bază existente într-o intersecţie nu mai fac faţă sau nu sînt respectate, din diferire motive, neexistînd de fapt scuze pentru acest lucru“, şi- au argumentat solicitarea pe pagina de socializare consilierii PSD.

Aceştia vorbesc şi despre alte alternative de mobilitate urbană cum ar fi mersul pe bicicletă, per pedes, inaplicabile la noi din motive explicate de aleşi locali social democraţi, care apreciază că semaforizarea este cel mai strigent mijloc de reglemenatre a traficului în aceste două zone aglomerate, pe unde părinţii îşi duc odraslele pînă la uşa clasei, pentru că acestea se află în apropierea a două şcoli, 1 şi 11.

„Dar să fim sinceri şi să recunoaştem că, spre deosebire de alte ţări, în special cele nordice, spre care tindem să ne uităm tot mai des, la noi nu este (încă) dezvoltată această cultură a bicicletei, mai ales a celei clasice, că văd că cele electrice tind să devină o alternativă, circulaţia acestora fiind evident, nereglementată legal. Legat de acest lucru, trebuie subliniată lipsa unei infrastructuri rutiere moderne.

Mai lipsesc spaţiilor fizice pentru a dezvolta o asemenea infrastructură, cu pistă pentru biciclete, bandă separată pentru transportul în comun, locuri de parcare şi lipsa banilor necesari, lait motivul clasic la noi. La toate acestea, să adăugăm şi statisticile autorităţilor rutiere, în care alcoolul, mai nou drogurile şi chiar combinaţia acestora, dar si viteza, necunoaşterea legislaţiei, tupeul şi agresivitatea, care tind să fie pe primele locuri.

Şi mai ales, ca de obicei, noi toţi ne grăbim, nu avem timp. Consecinţele le vedem şi le şi suportăm“, adaugă argumentării proiectului consilierii social-democraţi, prin liderul lor, George Bălan, în speranţa că proiectul va primi aviz favorabil de la autorităţile locale, de la cele poliţieneşti şi de drumuri naţionale, reuşindu-se semaforizarea celor două zone, cît mai curînd.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending