Contactează-ne

Educatie

Din cabinetul premierului, la “Viitorul eşti TU”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Oana Bulai a demarat un program dedicat tinerilor ■ pe 22 februarie va avea loc o nouă etapă ■

Oana Bulai, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă, a demarat un program dedicat tinerilor cu vîrste între 16 şi 18 ani din Roman. “Viitorul eşti TU” e organizat în colaborare cu Fundaţia Episcop Melchisedec şi s-au derulat deja două “etape”, o a treia fiind programată pentru 22 februarie atunci cînd tinerii interesaţi se vor putea întîlni cu Mihaela Stroe şi Alin Ghizăşan.

Revenind la iniţiatoarea proiectului, Oana Bulai, după ce a plecat din Bucureşti odată cu Guvernul PSD, multă lume o vedea revenind pe vechiul post, cel de manager al judeţului. Nu s-a întîmplat nimic oficial în acest sens, dar managerul judeţului de la acea dată şi-a dat demisia, practic vacantînd postul. Mai nou, informaţii neoficiale o dau pe Oana Bulai pe primele locuri, deci nu chiar primul, al listei PSD pentru alegerile parlamentare. La deputăţie. Context în care astfel de programe se potrivesc mănuşă. Ceea ce e absolut normal pentru un politician în an electoral.

Vă prezentăm în continuare comunicatul de presă emis privind proiectul „Viitorul eşti TU”.  „La 18 ianuarie, la mine acasă, la Roman, în judeţul Neamţ am început o călătorie impresionantă. Am demarat un program de leadership dedicat tinerilor din oraşul meu care au vîrsta între 16 şi 18 ani. Am fost consilier în aparatul de lucru al primului-ministru, am răspuns de educaţie şi sănătate. După ce am plecat de la guvern, am ştiut că trebuie să lucrez în continuare în domeniul sensibil al educaţiei.

În parteneriat cu Fundaţia Episcop Melchisedec, am creat programul „Viitorul eşti TU!”. Sînt convinsă că în fiecare tînăr stă ascuns un super-erou. Ştiu că tinerii au idei şi, mai ales, au ideal. Şi mai ştiu că noi, adulţii, îi ascultăm prea puţin. Aşa că am decis să scoatem super-eroii la suprafaţă, să îi ajutăm să îşi pună în valoare ideile şi, mai ales, să îi facem cunoscuţi.

Programul înseamnă workshop-uri pe care nu le fac la şcoală – dezvoltare personală, comunicare, management de proiecte. Dar înseamnă şi proiecte pe care le construiesc ei de la început pînă la sfîrşit. De la viziune, la implementare. La prima noastră întîlnire, 67 de tineri, fete şi băieţi, au participat la Atelierul de Comunicare. Lector a fost Tudor Artenie, scriitor şi publicist, un specialist în domeniul comunicării. Tinerilor le-a plăcut. La a doua întîlnire, pe 31 ianuarie, am fost 130.

Am ţinut un training de dezvoltare personală. Am vorbit despre responsabilitate şi respect, flexibilitate şi toleranţă. Despre cum să ne dezvoltăm punctele forte şi cum să ne transformăm visurile în realitate. Tot atunci, am deschis „Laboratorul de proiecte”. Începem cu o mare expoziţie de fotografie şi vom lucra împreună la un film. Ei, tinerii, au propus proiectele. Ne-am împărţit în echipe şi am ordonat ideile, aşa cum ar face orice manager de succes. Am planificat lucrurile şi ne-am organizat. Ei vor conduce proiectele. Pe 22 februarie vom avea o nouă întîlnire.

De la ora 11.00, la Casa Chianti din Roman. De data aceasta, şi-au anunţat participarea nu mai puţin de 300 de adolescenţi. Tinerii vor avea în faţă doi speakeri în vogă: Mihaela Stroe şi Alin Ghizăşan. Mihaela Stroe este doctor în sociologie, analist comportamental, coach, speaker, trainer. Din anul 2003, este parteneră de afaceri cu fostul agent FBI Joe Navarro, unul din fondatorii diviziei de Analiză Comportamentală din cadrul FBI, recunoscut drept cel mai bun profiler din ultimii 100 de ani ai FBI-ului. Alin Ghizăşan, antreprenor din 1999, consultant de business, creator de sisteme de business. Se descrie ca fiind un om liber – „sînt cine şi ce vreau să fiu!” – care găseşte întotdeauna soluţii, te scoate cu o glumă dintr-o dispoziţie nu tocmai bună, are o viziune constructivă despre lume şi viaţă şi are tolba plină cu poveşti inspiraţionale din parcursul său profesional.

Toţi lectorii sînt formatori acreditaţi. Sînt voluntari în acest proiect şi le mulţumesc pentru implicare. Participarea tinerilor la program este gratuită”, se precizează în comunicatul de presă emis de Oana Bulai.

Actualitate

Lansare de proiect, sub Cetatea Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectul Dezvoltare economică şi socială în oraşul Tîrgu Neamţ urmăreşte ajutarea persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială ■ va fi implementat în perioada 22 iulie 2020 - 21 ianuarie 2023, de administraţia locală în parteneriat cu Şcoala Ion Creangă şi Asociaţia Căsuţa cu Miracole ■

În urbea de sub Cetate s-a lansat recent proiectul Dezvoltare economică şi socială în oraşul Tîrgu Neamţ, ce va fi implementat în perioada 22 iulie 2020 – 21 ianuarie 2023, de administraţia locală în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Humuleşti şi Asociaţia Căsuţa cu Miracole.

Evenimentul a avut loc în sala de şedinţe a consiliului local, cu participarea primarului Daniel Harpa, a profesorului Constantin Roşu, directorul Şcolii Ion Creangă şi a altor persoane implicate în derularea activităţilor. Proiectul are ca scop reducerea numărului de persoane aparţinînd comunităţii marginalizate din Tîrgu Neamţ, aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Acest lucru ar urma să fie realizat prin implementarea de intervenţii integrate de ocupare, educaţie, formare profesională, asistenţă socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Unul dintre obiectivele proiectului vizează dezvoltarea de servicii sociale şi socio-medicale în cadrul comunităţii marginalizate. Se doreşte reducerea fenomenului de abandon şcolar pentru 40 de elevi prin programe tip „Şcoală după şcoală“, iar 14 persoane ar urma să participe la programe de ucenicie.

De asemenea, se intenţionează informarea, consilierea, orientarea şi medierea pe piaţa muncii a 216 membri ai grupului ţintă, urmînd ca 180 de persoane să fie formate profesional prin participarea la cursuri de calificare, iar 56 să aibă loc de muncă în urma participării la intervenţiile integrate din proiect. S-ar mai vrea sprijinirea a 14 persoane în vederea înfiinţării unei noi afaceri şi crearea a cel puţin 14 locuri de muncă în noile entităţi economice.

Vor mai fi organizate două workshop-uri şi campanii de informare şi conştientizare care au ca scop implicarea comunităţii în problemele sociale locale. Prin implementarea acestui proiect se estimează că 162 de persoane din comunităţile marginalizate aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, din care patru de etnie romă, vor dobîndi o calificare la încetarea calităţii de participant, iar 56 de persoane, din care una de etnie romă, vor avea un loc de muncă.

De asemenea, un serviciu social va fi înfiinţat şi va funcţiona la nivelul comunităţii marginalizate, iar 256 de persoane, din care cinci de etnie romă, ar urma să beneficieze de servicii integrate. Bugetul total al proiectului e de 4.627.884,08 lei, din care majoritatea reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă, contribuţia proprie cifrîndu-se la 52.151,68 lei. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Capital Uman, Axa prioritară – Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii.

Citește știrea

Actualitate

Şcoala online a diminuat infecţiile cu coronavirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, susţine că decizia Guvernului de a se ţine cursuri online în întrega ţară a fost una bună, care a determinat ca să se evite explozia îmbolnăvirilor cu virusul SARS Cov 2 mai ales în rîndul celor 9000 de elevi navetişti. „De remarcat că nu există schimbări majore în evoluţia îmbolnăvirilor cu coronavirus, în ultimele două săptămîni.

De la începutul pandemiei şi pînă acum s-au îmbolnăvit 44 de copii, niciunul în ultimele două săptămîni, ceea ce demostrează faptul că măsura trecerii în online a învăţămîntului a fost una cît se poate de corectă, pentru că sursa principală de infectare o reprezintă transportul în comun.

Nu uitaţi că 9.000 de elevi fac naveta la liceu cu autobuzele, care sînt principalul mijloc de transmitere comunitară. În ceea ce priveşte numărul de cadre didactice infectate, trebuie menţionat că de la începutul pandemiei şi pînă în prezent au fost 54, dintre care opt în ultimele două săptămîni, printre care mă număr şi eu.

S-au mai îmbolnăvit patru cadre din rîndul personalului auxiliar şi 11 de la personalul nedidactic. Şi aici nu s-a schimbat nimic de la intrarea în scenariul online“, a declarat inspectorul Obreja, la conferinţa de presă din data de 23 noiembrie.

Citește știrea

Actualitate

Prozatori nemţeni, laureaţi ai filialelor Uniunii Scriitorilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ între cîştigătorii de anul acesta se numără Cristian Livescu, Gheorghe Simon şi Dan Iacob ■ Biblioteca Judeţeană pune la dispoziţia doritorilor volume din opera celor trei scriitori ■

Filialele Uniunii Scriitorilor din România au început să-şi desemneze cîştigătorii, în toamna anului pandemic 2020, un număr de trei scriitori nemţeni fiind printre laureaţi.

Este vorba de Cristian Livescu, Gheorghe Simon şi Dan Iacob, care este angajat la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ. Primii doi, fac parte din Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România. Juriul de anul acesta a fost format din Constantin Parascan – în calitate de preşedinte, Dragoş Cojocaru şi Liviu Papuc – în calitate de membri, întrunit în şedinţă în data de 12 noiembrie 2020, a acordat mai multe premii, printre ele regăsindu-se şi Premiul Opera Omnia.

După deliberări, acest premiu a fost acordat criticului literar şi scriitorului Cristian Livescu. La propunerea şefilor de reprezentanţe (Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România are reprezentanţe la Botoşani, Galaţi şi Tecuci, Vaslui şi Neamţ), au fost acordate premiile Cartea Reprezentanţei, la Neamţ fiind premiat scriitorul Gheorghe Simon. Premiul a fost pentru volumul lui Simion intitulat „Calea Numelui“.

Cartea a apărut la Editura Eikon din Bucureşti. Festivitatea de acordare a premiilor a fost transmisă la finele săptămînii trecute, vineri 13 noiembrie 2020, începînd cu ora 18, de TV Apollonia. Juriul Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, compus din Adrian Dinu Rachieru – în calitate de preşedinte, şi Grigore Codrescu, Gheorghe Iorga, Petre Isachi şi Cristina Ştefan – în calitate de membri, a acordat, pe lîngă premiile cartea anului şi Opera Omnia, mai multe premii speciale, în cadrul evenimentului intitulat generic „Toamna bacoviană a scriitorilor din Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România“.

Între premiile speciale s-a regăsit şi Premiul „George Bălăiţă“ adjudecat de scriitorul nemţean Dan Iacob. Distincţia a fost acordată pentru volumul „Ramura de liliac: povestea unei iubiri în pîrgul vieţii“, carte apărută la Editura Eikon din Bucureşti. Festivitatea de premiere a avut loc la finele săptămînii trecute, la Casa Memorială „George Bacovia“, vineri, 20 noiembrie, începînd cu ora 14:00.

„Felicităm scriitori nemţeni laureaţi, dorindu-le noi premii literare, în anii care vin. Biblioteca Judeţeană vă pune la dispoziţie, spre lectură, volumele premiate, dar şi alte cărţi ale autorilor nemţeni laureaţi în acest an, la Secţia de împrumut carte adulţi «Mihail Sadoveanu» şi la Sala de lectură «Aurel Dumitraşcu»“, a precizat profesorul Mihaela Mereuţă, director-manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ.

Dintre cărţile puse a dispoziţie de biblioteca nemţeană, semnate de scriitorii premiaţi, şi care pot fi obţinute de orice persoană care doreşte să le citească, amintim din opera scriitorului Cristian Livescu: „Introducere în opera lui Ion Pillat“, Bucureşti, Editura Minerva, 1980; „Scene din viaţa imaginară“, Bucureşti, Editura Cartea Românească, 1982; „Voluptatea labirintului: glose la o hermeneutică a insolitului“, Iaşi, Editura Timpul, 1995; „Întîiul Eminescu. Copii lui Saturn“, Iaşi, Editura Junimea, 2002; „Ascuns într-o lojă. O istorie, pe alocuri sentimentală, a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ“, Piatra Neamţ, Editurile Nona şi Crigarux, 2002; „Magiştri & hermeneuţi: prin ruinele canonului literar“, Iaşi, Editura Timpul, 2007; „Eminescu şi enigmele Caietului vienez“, Iaşi, Editura TipoMoldova, 2013; „Viaţa şi splendorile Poeziei, în celesta cetate Iaşi, la începutul temutului mileniu“, Iaşi, Editura Junimea, 2018.

Cei interesaţi de opera scriitorului Gheorghe Simion pot găsi la Biblioteca Judeţeană Neamţ mai multe volume între care: „Viaţa după Iisus“, poeme, Piatra Neamţ, Editura Panteon, 1996; „Duminica absenţelor“, Iaşi, Editura Princeps, 2004; „Ardere de tot“, Iaşi, Editura Princeps, 2009; „Amin Agapia“, Iaşi, Editura Princeps, 2012; „Jurnalul unei asceze: însemnări şi reflecţii“, Bucureşti, 2014; „Fiul Agapiei“, Iaşi, Editura Timpul, 2015; „Canonul iubirii“, Iaşi, Editura Princeps, 2017. „Calea Numelui“, Bucureşti, Editura Eikon, 2019. Opera scriitorului Dan Iacob, aflată pe rafturile bibliotecii nemţene include, printre altele, volumele: „Neodihnirea de fiinţă“, Piatra Neamţ, Editura Nona, 2001; „Lasă-te locuit“, Iaşi, Editura Timpul, 2004; „Pecetea“, Piatra Neamţ, Editura Cetatea Doamnei, 2010, „Uită-te o clipă, răsare soarele, jurnal de idei, stări şi lecturi“, Cluj, Editura Eikon, 2011; „Această lume nu e o concluzie“, Cluj, Editura Eikon, 2013; „De la Nistru pînă la… Nisa“, Bucureşti, Editura Eikon, 2014; „Ramura de liliac: povestea unei iubiri în pîrgul vieţii“, Bucureşti, Editura Eikon, 2019; „Sunetul Noica“, Roman, Editura PapiruSmedia, 2019; „Ecoul Vasile Lovinescu“, Bucureşti, Editura Eikon, 2020.

Citește știrea

Trending