Contactează-ne

Politica

Dilemele candidaţilor la Primăria Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Andrei Carabelea, candidat PNL: dilema – “Am fost pus de partid candidat la primărie pentru că am şanse sau doar pentru ca Vasile Panaite să ajungă prefect în locul lui George Lazăr?”. Informaţii “de culise”: pe surse se spune că a fost preferat Carabelea pentru că e mai pe profil USR, numai că acum trebuie să strângă voturi, nu peturi, dar, ca să nu se supere Panaite, acesta va fi numit prefect în locul lui Lazăr care va fi “mutat” drept candidat la Primăria Roman, că tot l-a “faultat” la mandat pe Micu.

Liviu Harbuz, candidat PRO România: dilema – “Decât candidat sărac (în voturi) în Piatra, nu era mai bine să rămân fruntaş (la audienţă) în Europa (FM)?”. Informaţii “de culise”: nu sunt, că n-am intrat în culisele Europa FM. Cât priveşte răspunsul la dilemă: el depinde de cum şi cu cine va mai vorbi Harbuz la telefon în campania electorală.

Bogdan Gavrilescu, candidat PMP: dilema – “Mărul electoral e otrăvit pentru că e verde “anonim” sau, dacă îi pun mască, nu mai e otrăvit?”. Informaţii “de culise”: pentru refuz de mască în timp ce se întâlnea cu un jurnalist nemascat într-o cârciumioară la şosea, Gavrilescu s-a trezit luat la întrebări de poliţişti, după o sesizare anonimă. De atunci caută de mască toate merele pe care le primeşte “în dar electoral”. Indiferent de cine i le pune în coş.

Marius Irimia, candidat USR: dilema – “Chiar rămân eu candidat până la alegeri sau mă trezesc iar pe tuşă dacă mai PLUSează cineva?”. Informaţii “de culise”: Dilema e legitimă pentru că Irimia s-a mai bucurat în trecut că e candidat, dar s-a trezit şuntat de un candidat venit din PLUSul alianţei. Între timp şi-a revenit la candidatură, dar a rămas cu temeri.

Ciprian Enache, candidat ALDE: dilema – “Ce ar fi să câştig deşi pornesc din postura de candidat a unui partid care are mai puţine procente electorale decât neveste a avut preşedintele partidului?” Informaţii de culise: despre viitoarele neveste ale lui Tăriceanu… n-au cum să fie, despre şansele lui Enache… La fel ca în cazul nevestelor.

Răzvan Cuc, candidat PSD: dilema – “Un şut în fund la Giurgiu poate însemna un pas înainte la Piatra?” Informaţii de culise: ales deputat la Giurgiu, Cuc a primit un şut în fund de la Bădălău de a aterizat direct la Piatra. Unde Arsene l-a provovat drept candidat la primărie. Deci…

Dragoş Chitic, nu mai e candidat, dar are o dilemă: “Dacă toţi pietrenii m-ar fi votat pe mine, de ce nu am ajuns să candidez?”. Judecătorii ştiu de ce…, că nu degeaba or fi amânat o sentinţă până… în ziua alegerilor.

P.S.: Cele de mai sus ar trebui citite în notă de… glumă. Sau poate nu.

Actualitate

Deputatul USR, Bulai, iar e în centrul unui scandal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ a fost reclamat de 21 de parlamentari AUR pentru „limbaj calomnios“ ■ alesul nemţeam îşi asumă declaraţiile, susţinînd că AUR trebuie izolat pe scena politică românească ■

Deputatul Iulian Bulai se află în mijlocul unui nou scandal legat de declaraţiile sale privitoare la AUR, în opinia alesului nemţean acesta fiind un partid „fundamentalist, radical şi extremist“.

Ca urmare a declaraţiei politice parlamentarii AUR au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor o sesizare semnată de 21 de persoane ai formaţiunii „ofensate“, care îl acuză pe şeful Comisiei de Cultură din forul menţionat de „limbaj calomnios” şi cer conducerii Camerei Inferioare a Parlamentului sancţionarea alesului nemţean.

Aşa cum susţin deputaţii AUR, la dezbaterea unui proiect privitor la instituirea zilei de 10 august ca Ziua Unităţii Civice, Iulian Bulai a avut o intervenţie la adresa Partidului Alinaţa pentru Unirea Românilor. Contactat telefonic, deputatul neamţean nu a retractat nimic: „Este un crez personal. Nu comentez pe marginea partidelor fundamentaliste, radicale, extreme, care nu iau distanţă faţă de declaraţiile liderilor lor de apărare a simpatiilor neolegionare şi neonaziste.

Aceste forţe trebuie izolate în politica din România. Nu există spaţiu pentru asemenea prezenţe politice, care nu se delimitează de declaraţii de acest tip. Eu îmi asum şi reiterez de fiecare dată mesajul meu. Iulian Bulai apreciază că declaraţile sale nu încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor, pentru că nu au folosit un limbaj injurios. Deputatul nemţean a mai avut şi alte susţineri care au fost intens comentate. Cel care se autodefineşte pe pagina de socializare „Deputatul tău. Iubitor de oameni decenţi. Doritor de schimbare. Gata de implicare.

Bicicleta e coloana mea oficială“ a avut o „năstruşnicie“ în 2019, cîn d afirma că „Isus Hristos provine dintr-o familie ciudată, cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea, fără să fi contribuit la ea“. Afirmaţia acesta i-a adus nu doar critici aspre din partea credincioşilor de toate confesiunile şi ale episcopului de Iaşi, Iosif Păuleţ, ci şi o amendă de 5.000 lei, din partea Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării.

După Revelionul din 2021 a intrat în conflict cu umoriştii de la Vacanţa Mare, pentru că a cerut demiterea conducerii Televiziunii Române, pentru fondurile uriaşe achitate din bani publici, pentru o producţie cultural, apreciată de Iulian Bulai ca fiind cel puţin „îndoielnică“.

Pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, preşedintele Comisiei de Cultură o face şi mai lată, reuşind să iasă iar din anonimat, postînd pe pagina sa de socializare cîteva rînduri care i-au „adus“ sute de comentarii, în majoritate nefavorabile. „Astăzi s-a vorbit despre Mihai Eminescu mai mult decît în oricare zi a anului. S-a vorbit despre opera lui, valorile lui şi relevanţa lui în contextul actual. Mi- am dorit acest lucru.

Dezbaterea vie este parte a procesului de formare a unei gîndiri critice: cheia prin care putem analiza probleme şi gîndi soluţii – în mod creativ. Mă bucur că de Ziua Culturii Naţionale, prin dezbatere liberă, împreună, l-am descoperit mai mult pe Mihai Eminescu: «Vreme trece, vreme vine, Toate-s vechi şi nouă toate; Ce e rău şi ce e bine, Tu te-ntreabă şi socoate; Nu spera şi nu ai teamă, Ce e val ca valul trece; De te- ndeamnă, de te cheamă, Tu rămîi la toate rece. Glossă – M. Eminescu»“.

Afirmaţiile politicianului culminează cu alegaţia: „Dacă Eminescu ar fi trăit astăzi ar fi semnat pentru Fără penali în funcţii publice; ar fi eliminat pensiile speciale; ar fi desfiinţat inspectoratele şcolare, pe care le ştia bine; ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentru a ajunge mai repede de la Iaşi la Viena; ar fi reformat radical TVR, SRR şi CNA. La mulţi ani, Mihai! Mulţumim pentru moştenirea primită de la tine!“.

De reamintit şi faptul că deputatul nemţean a deschis, anul trecut, în casa părintească din Tămăşeni primul Muzeu al colectivizării, unul unic în România, care aduce peste ani mărturii referitoare la deposedarea ţăranilor de pămînt în procesul de colectivizare forţată din anii comunismului.

Citește știrea

Actualitate

La Neamţ, din războiul PSD cu PNL, pe tema ,,configuraţiei politice”, au de pierdut doar nemţenii

Știre publicată în urmă cu

în data de

La nivelul judeţului, Consiliul Judeţean a fost şi este dominat, de multă vreme, de stânga pesedistă, care a funcţionat având ca proptele ocazionale trei partide de buzunar, ALDE, PMP şi PRO România, care au rămas la uşa Parlamentului, pe dinafară. În toată perioada, pe post de opoziţie au figurat PDL şi USR, cu sau fără PLUS.

În schimb, la Piatra Neamţ, Consiliul Municipal a fost şi este dominat, de mult mai multă vreme, de dreapta liberală, proptită ocazional de USR-PLUS, dar şi de partidele de buzunar de mai sus, care joacă rolul românului imparţial.

La municipiu, rolul opoziţiei este jucat de PSD ,care s-a antrenat de mulţi ani pe acest post, ca să nu-şi iasă din mână. În administraţie, atât la judeţ cât şi la municipiu, dominaţia stângii sau a dreptei, după caz, are vechime mare, dar constatăm că efectele acestor dominaţii sunt identice, în ce priveşte prăbuşirea industriei şi pierderea locurilor de muncă, care au căzut după acelaşi grafic, dovedind că stânga nu este mai brează ca dreapta, şi nici invers.

Totuşi ,în Piatra Neamţ, liberalii au pus ceva în locul industriei pierdute, încercând să compenseze pierderea acesteia. În locul multelor obiective industriale dispărute, au apărut mult mai multe supermarketuri, pentru a avea pietrenii unde să-şi cheltuiască veniturile pierdute. În plus, pentru a-şi ocupa excedentul de timp liber cu ceva, pietrenii se pot plimba, de la Gară pe Cozla, cu o Telegondolă, realizată la preţul uneia din Mont Blanc, la care s-au adăugat şi dependinţe, proiectate să reziste cât mai mult timp stând nefuncţionale, performanţă demnă de Guinness Book.

Pe de altă parte, la nivel de judeţ, pesediştii au reuşit să doteze satele cu săli de sport şi cu stadioane, în care pensionarii CAP să aibă unde îşi reface forţele, între două praşile.

Prăduiala în banii publici a fost gestionată atât de stânga, cât mai ales de dreapta, pentru care DNA a făcut scurtă la mână, scriind la dosare penale şi împărţind ani grei de puşcărie. Indiferent dacă prăduiala s-a realizat în scop electoral sau în scop personal, aceasta a golit buzunarele nemţenilor, nu ale politicienilor. După dosarele DNA, în prăduială a excelat dreapta de la Piatra Neamţ, care a ajuns astfel municipiu de top, imediat, după Bucureşti, în ce priveşte amploarea excrocheriilor şi ponderea persoanelor de la vârf implicate.

Recent, opoziţia din Consiliul Judeţean, recte PNL şi USR-PLUS, a sesizat prefectului liberal, că PSD-ul dominant nu respectă ,,configuraţia politică”, numind reprezentanţi în consiliile de administraţie ale unor unităţi din subordine, doar dintre consilierii judeţeni majoritari, lăsând consilierii opoziţiei cu ochii în soare şi fără stipendii. Ajungi să te întrebi, ce i-a trecut prin cap stângii, să-i facă dreptei un aşa afront? Pentru cei care privesc scena politică nemţeană cu ambii ochi, nu numai cu stângul sau cu dreptul, răspunsul la întrebare, uşor deductibil, este cuprins într-o altă întrebare. Nu cumva PSD a procedat aşa, ca replică la ce i-a făcut PNL în Consiliul municipal, în februarie 2021?

La acea dată, primarul Andrei Carabelea, pentru a-şi conserva o majoritate în consiliul municipal, a forţat acordarea celor două funcţii de viceprimar, la două partide nereprezentative, care aveau doar doi, respectiv, trei consilieri, lăsând PSD-ul cu ochii în soare, deşi acesta avea cinci consilieri.

Paradoxal sau nu, numirea celor doi viceprimari s-a realizat tot prin încălcarea aceluiaşi principiu, cel al ,,configuraţiei politice”, practică pe care PSD a sesizat-o la rândul său prefectului. Rezultatul a fost că prefectul i-a suspendat din funcţie pe cei doi viceprimari, lăsându-l pe Andrei Carabelea să se descurce pe căi ceva mai legale. Acum, cei doi foşti viceprimari ocupă funcţii de consilieri onorifici ai primarului, un fel de cimitir al elefanţilor tineri, neajunşi la o anumită maturitate.

Desigur încălcarea principiului privind respectarea ,,configuraţiei politice” este o mare mizerie făcută unor nemţeni, atât de către stânga, cât şi de către dreapta, pentru că acestora li se anulează astfel dreptul de a fi reprezentaţi în forurile administraţiei judeţene sau locale.

Nerespectarea principiului ,,configuraţiei politice” este şi una din modalităţile prin care ajung să facă carieră pe funcţii fel de fel de neaveniţi, pe care îi recomandă doar statutul de nepoţi, secretare, amante, excroci, incompetenţi loiali, aroganţi sau creditori de campanie electorală.

Guvernarea României, cu încălcarea principiului ,,configuraţiei politice”, a fost politica de căpătâi a preşedintelui Iohannis, în cel de al doilea mandat al său. În Neamţ, atât stânga, cât şi dreapta, copiindu-l pe Iohannis, se coboară prea mult, dând astfel dovadă că nu le pasă nici de principiile etice şi nici de cele creştine, dacă ar fi să ne rezumăm doar la cele zece porunci.

Primarul Andrei Carabelea rupe tăcerea şi dezvăluie dezastrul lăsat de primarii anteriori

Primarul liberal al Pietrei Neamţului, Andrei Carabelea, s-a simţit recent obligat, să recunoască public, că starea infrastructurii acestui municipiu, este departe de a fi la înălţimea exigenţelor unui oraş care se vrea european.

Acesta recunoaşte că ,,sunt zone întregi care au fost lăsate fără utilităţi, fără asfalt”. Recunoaşte de asemenea că este siderat de calitatea proastă a lucrărilor realizate în ultimii ani, întrebându-se retoric ,,cu ce fel de ingineri s-a lucrat până acum?”

Există mai multe explicaţii, de care primarul liberal se fereşte să le facă publice, ca dracul de tămâie. În primul rând, deşi ştie că predecesorii domniei sale au fost tot nişte primari de sorginte liberală, primarul Carabelea refuză să-i critice public, pentru a nu deranja familia. Ar fi fost mult mai combativ primarul nostru, dacă foştii primari ar fi fost de la PSD.

În al doilea rând, primarul recunoaşte că Planul de Mobilitate Urbană (PMU), aprobat în Consiliul Local, cu mai mulţi ani în urmă, nu a prea fost pus în aplicare din lipsă de fonduri. Lipsa de fonduri se datorează ,,grelei moşteniri” lăsată de primarii liberali de dinaintea sa, care au realizat împrumuturi înrobitoare la bănci, greu de plătit şi de către următorii patru sau cinci primari, care la rândul lor vor trebui să justifice ,,greaua moştenire”. Pietrenii sunt condamnaţi pentru mulţi ani de acum încolo să strângă cureaua pentru a scăpa de datoriile lăsate moştenire de către primarii liberali.

Din toate lamentaţiile domnului primar, se poate sesiza cu uşurinţă că acesta este marcat de frustrarea că nu poate pasa pisica, prin sintagma de sorginte liberală, privind ,,greaua moştenire pesedistă”, în cazul municipiului pe care îl păstoreşte.

Citește știrea

Actualitate

Un adept Miron Cozma, vrea filială PSDM la Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se coace filiala nemţeană a Partidului Social Democrat al Muncitorilor ■ iniţiativa aparţine unui zăneştean în vîrstă de 65 de ani ■ sînt aşteptaţi să rezoneze cu idealurile politice muncitorii pe care nu a contat nimeni în anii de democraţie ■ întîlnirile se vor face cu respectarea normelor sanitare ■ finanţarea se va face din cotizaţii ■

Un zăneştean în vîrstă de 65 de ani doreşte să înfiinţeze în Neamţ organizaţia judeţeană a Partidul Social Democrat al Muncitorilor. Iniţiativa este mai veche, iar Gheorghe Dârlea a încercat acest lucru şi în urmă cu cîţiva ani, prin anul 2015. Din varii motive, atunci a renunţat, însă acum, ieşit deja la pensie, consideră că are destul timp dar şi destule motivaţii pentru a pune pe picioare filiala nemţeană a Partidului Social Democrat al Muncitorilor.

Aşa se face că Gheorghe Dârlea îşi canalizează toate eforturile şi priceperea pentru ca partidul muncitorilor să aibă filială şi în Neamţ, considerînd că sînt destui care împărtăşesc idealurile sale politice. În principiu, formaţiunea politică se adresează tuturor celor care rezonează cu idealurile formaţiunii politice, însă marea masă urmărită pentru a intra în partid este formată de muncitorimea care se consideră nedreaptăţită de la Revoluţia din 1989 încoace. Pot adera şi alte pături sociale.

„Intenţia este mult mai mai veche, de acum cîţiva ani şi opţiunea pentru acest partid vine de la dorinţa mea şi a celor ca mine, de a ne face şi noi auziţi, de a putea reprezenta această categorie în forurile de decizie, categorie care pînă acum nu este reprezentată de nimeni, deşi noi am fost cea mai numeroasă categorie – aproximativ 9 milioane de muncitori şi ţărani, categorie care a lucrat în această ţară frumoasă şi bogată.

O ţară pe care cei care ne conduc de 30 de ani au furat-o şi au vîndut-o devenind milionari şi miliardari în lei sau în euro“, a declarat Gheorghe Dârlea. Acesta consideră că sînt mulţi nemţeni ca el, cu aceleaşi idealuri, pe care-i cheamă să i se alăture pentru ca în cîţiva ani, la viitoarele alegeri, să aibă o şanşă de a ajunge să reprezinte muncitorimea în cele mai înalte foruri politice.

„Aş vrea ca pe această cale să-i chem alături pe toţi cei care vor la fel ca mine să ne unim şi să ne recîştigăm ţara înapoi, să îndreptăm răul care ni s- a făcut, să-i pedepsim pe cei care ni l-au făcut şi să lăsăm copiilor noştri o ţară măcar aşa cum am primit-o noi de la înaintaşii noştri“, a mai susţinut zăneşteanul. Gheorghe Dârlea ar dori ca pînă la finele anului în curs filiala nemţeană a Partidului Social Democrat al Muncitorilor să ia fiinţă.

„Nu mi-a fost şi nu îmi este ruşine cu statutul de muncitor“

El susţine că a lucrat de cînd se ştie, de mic copil, iar de-a lungul timpului a obţinut diverse calificări. A lucrat pe Platforma chimică Săvineşti, la IMGB, la combinatul chimic de la Arad, iar cîţiva ani buni a prestat la fosta Aqua Calor Piatra Neamţ. Ulterior a devenit „mic privatizat“ acasă, la Zăneşti, deschizînd o societate în domeniul instalaţiilor termice şi sanitare, dar şi comerţ.

A trecut de la calificarea de fochist, la cea de turnător – formator, apoi a fost instalator dar şi strungar, iar aşa stînd lucrurile, crede că are toate calităţile care-l recomandă pentru înfiinţarea noii formaţiuni politice în judeţul nostru.

„Acest partid ne dă posibilitatea să ne demonstrăm capacităţile, să promovăm în funcţiile de conducere fără a trebui să ne cumpărăm diplome de «deştepţi» aşa cum au făcut cîţiva din rîndurile noastre. Asta pentru că le-a fost ruşine cu statutul de muncitor. Mie nu mi-a fost şi nu îmi este ruşine cu statutul de muncitor, pentru că noi am făcut tot ce a fost şi este frumos şi bun în ţara asta şi în lume şi nimeni nu va putea demonstra că în 9 milioane de muncitori sînt numai proşti şi incompetenţi şi în cîteva sute de mii ai lor sînt numai deştepţi.

Aşa că, veniţi alături de mine, să le demonstrăm că sîntem în stare să conducem şi să administrăm ţara aşa cum trebuie, pentru că noi avem calităţi în plus faţă de ei adică noi avem cinstea, corectitudinea, minte inovatoare, calităţi pe care ei, ne-au dovedit, că nu le au“, a mai adăugat Gheorghe Dârlea.

Persoanele care au aceleaşi idealuri ca şi zăneşteanul, ar putea face parte din viitoarea formaţiune politică. „Mai am multe argumente să vă conving să ne unim împotriva acestei clase asupritoare, dar vă aştept să ne întîlnim să vi le spun faţă în faţă“, mai afirmă Dârlea. Acesta poate fi contactat la numărul de telefon 0766/248.182 dar şi pe grupul de Facebook Adepţii dreptăţii, precum şi pe adresa de email gdrlea@yahoo.com. El spune că se vor respecta condiţiile impuse de criza sanitară, iar parte dintre întîlnirile cu adepţii ar putea fi programate pentru a se desfăşura online.

Pentru a atrage membri sau simpatizanţi, iniţiatorul intenţionează, dacă este nevoie, să mergă din casă-n casă şi din uşă în uşă. Dacă formaţiunea politică va deveni realitate, aceasta se va susţine exclusiv din cotizaţiile membrilor de partid. De menţionat este faptul că în urmă cu cîţiva ani, în 2015, zăneşteanul a avut o iniţitivă similară care la acel moment nu a dat roade.

Poate că de această dată demersurile vor avea succes, iar eforturile neobosite ale lui Gheorghe Dârlea se vor concretiza. Rămîne de văzut cîţi dintre nemeţnii din categoria vizată de zăneştean vor alege să se înscrie în viitoare filială nemţeană a Partidului Social Democrat al Muncitorilor.

Citește știrea

Trending