Contactează-ne

Actualitate

Dictatura la români

Știre publicată în urmă cu

în data de

Am trăit s-o aud şi pe asta: „dictatura sanitară!“. Nici mai mult, nici mai puţin.

Românul a făcut faţă tuturor dictaturilor care l-au potopit de-a lungul timpului. Le-a tolerat, le-a acceptat, chiar dacă l-au îngenunchiat. Pe asta n-o mai suportă. Gata! Cum să tolereze el să-i impui să se spele pe mâini (de altele nici nu mai vorbesc) şi încă de mai multe ori pe zi? Cum să-l obligi să poarte mască? Cum să fie altfel decât NECONSTITUŢIONALE internarea bolnavilor cu COVID pozitiv, fără acordul lor, carantinarea şi izolarea? E foarte constituţional să te joci cu sănătatea altora şi a tuturor, lăsându-i să îmbolnăvească zeci şi sute de concetăţeni. Cum să-i interzici să-şi alinieze grătarul în spaţiul lăsat de Dumnezeu? Cum să atentezi la drepturile lui fundamentale, oprindu-l să ţopăie ziua şi noaptea pe ritmuri de horă, sârbă şi manele? Vai de mine, încălcare mai gravă a democraţiei şi libertăţii nici că se mai poate, atrăgându-i atenţia că e periculos să-şi petreacă vacanţa în Grecia sau Turcia, dacă nu în Maldive şi Caraibe? Nu aşa că este constituţional ca în caz că se întâmplă nenorocirea tot românul să exclame: Asta e !

Nu, nu vă grăbiţi să fugiţi la înţelepciunea altor naţii. Internetul este plin de entuziaste aprecieri şi aplauze la scenă deschisă ale celor din Vest, faţă de găselniţa românească cu dictatura sanitară.

Ce-i drept, nu ne putem plânge de lipsă de imaginaţie a românului, dar de starea de alienare la scară naţională, cu siguranţă da. Spaţiul public, la care cetăţeanul obişnuit este extrem de sensibil, a devenit o scenă deschisă pentru toţi agramaţii şi inculţii care au dreptul să nege tot. Absolut tot. Mai ceva ca Gică contra. Şi existenţa virusului, şi a bolii şi a pandemiei, a morţilor şi a tutor nenorocirilor pe care le-a antrenat în toată lumea. Ba acuză OMS-ul că s-a grăbit să declare starea de pandemie, că dracul nu e chiar aşa de negru cât se spune, să taxeze drept tortură şi închisoare internarea bolnavilor confirmaţi, carantina sau izolarea contacţilor. Şi parcă n-ar fi suficientă atâta prostie, nu mai ştiu cum să nege şi să bagatelizeze activităţile profesioniştilor adevăraţi şi implicaţi, să-i ia peste picior, să caute dedesubturi şi rele intenţii în tot ce fac unii care se sacrifică pentru alţii ba şi plătesc cu sănătatea ori cu propria viaţă. Nimeni nu poate nega posibilitatea unor exagerări sau greşeli, dar astea sunt inerente atunci când nu ştii cine şi ce este inamicul cu care te confrunţi, cum acţionează şi împotriva căruia cauţi mijloacele de luptă cele mai eficiente.

Tot românul a cârâit, pe bună dreptate, că legea recursului compensatoriu a pus în libertate mii de infractori periculoşi, dar ţopăie de bucurie când zeci de mii de cetăţeni posibil purtători de COVID împânzesc comunităţile, cu efecte evidente în creşterea masivă a numărului de cazuri de îmbolnăvire.

Unde oare trebuie să ajungem ca să conştietizăm riscurile catastrofale în care ne aflăm? Cum să priveşti pasiv acţiunile unor adevăraţi aventurieri pe post de mari sfetnici? Ba mai apare câte un gânditor care cere guvernului să spună populaţiei că nu ştim nimic despre virusul ucigaş. Păi asta e treaba guvernului? Este ăsta un secret, când din prima zi a apariţiei bolii profesioniştii ne spun şi ne repetă de nenumărate ori că nu cunoaştem virusul, că nu avem imunitate faţă de el şi nici tratament, că gravitatea lui nu trebuie subestimată, mai ales că este capabil de mutaţii de la o zi la alta? Nu poţi să nu te cruceşti când vezi atâta indiferenţă faţă propria persoană şi nesimţire faţă de concetăţeni, când la fiecare sfârşit de săptămână românul intră în vrie, parcă înţepat de vreun anofel al neastâmpărului şi nu mai ştie nimic alta decât exodul către plaja şi fiecare palmă de asfalt de la Vama Veche, doar ca să se arate în rând cu lumea?

Şi se toacă de dimineaţa până noapte târziu că trebuie să porţi mască, unica şi singura modalitate (şi asta relativă) de a te apăra, pentru ca la cel mai mărunt semn de relaxare a unei stări dificile, nedorite de nimeni, trotuarele să se umple de măşti aruncate, şi toată lumea să dea năvală şi ţopăie ziua şi noaptea hore, sârbe şi manele ?

Tot ce s-a câştigat la începutul epidemiei s-a pierdut şi asistăm la o extrem de dăunătoare escaladare a pericolului. De la sine înţeles că atâta vreme cât individul însuşi nu va conştientiza riscul la care se expune, nesocotind orice sfat şi respingând de principiu orice măsură enunţată de specialişti, instituţiile se vor dovedi neputincioase şi ineficiente.

Nu putem face abstracţie de faptul că încoronatul al 19-lea, materie plasmatică primitivă, aflată la limita dintre materia vie şi cea nevie, depăşeşte cu mult proprietăţile, mecanismele sau perfecţiunea naturii. Cei care l-au zămislit, l-au cultivat şi l-au slobozit, cu vrere ori fără, în lumea cea mare, n-au fost nişte terchea-berchea, gen Petrică şi lupul. Şi, dacă n-ar fi vorba de grave implicaţii în însăşi existenţa fiinţei umane, şi aşa devorată de probleme colosale, greu de rezolvat, nu cred că ar exista vreun Nobel care să-i poată recompensa.

COVID nu mai este un oarecare agent provocator de boli, adăugat unei liste extrem de lungi şi variate, cu care omul s-a obişnuit şi cu care, de-a lungul timpului, a stabilit un echilibru acceptabil. El acţionează în modul cel mai perfid cu putinţă şi zdruncină din temelii întreaga omenire, în toate aspectele ei. Evident că problematica încornoratului este extrem de complexă. Nu mă îndoiesc că cercetătorii din întreaga lume acţionează cu forţe sporite, dar ne aflăm abia la primele litere ale descifrării aspectelor legate de COVID şi cine ştie cât va mai dura să-l contracarăm ori să-l dominăm.

Internetul şi viaţa de fiecare zi ne pun în situaţia de a lua cunoştinţă de factorii de risc, mai redus sau, dimpotrivă, de risc foarte înalt, de care trebuie să ţinem seama. Nu putem pune în balanţă pericolul la care ne expunem când folosim liftul unui bloc cu cel al unui zbor cu avionul, dar trebuie să ţinem seama de faptul că folosirea liftului este infinit mai frecventă decît călătoria cu avionul. Factori complet lipsiţi de relevanţă pentru viaţa obişnuită capătă valenţe cu totul şi cu totul deosebite în acest moment şi trebuie să-i luăm în seamă. Cine acorda o atenţie particulară unor acţiuni intrate în automatismul şi rutina zilnică precum primirea şi desfacerea unui plic de corespondenţă sau a unui pachet, cititul ziarului, mânuirea banilor, alimentarea cu benzină, cumpărăturile, mersul cu atobuzul, accesul la locurile de joacă ale copiilor, vizitele la prieteni sau rude, strânsul mâinilor, îmbrăţişările de bucurie şi atâtea altele?

Nu, nu mai putem rămâne pasivi, nu trebuie să aşteptăm mură-n gură sfaturi din afara noastră, să facă altcineva ordine în viaţa noastră de fiecare zi. Trebuie să avem acea înţelepciune de a judeca cu propria minte.

Să-i lăsăm pe specialişti să-şi facă treaba şi, dimpotrivă, să-i blamăm pe toţi cei care, din inconştienţă sau răutate (nu vă îndoiţi de existenţa lor), ne fac viaţa amară sau mai amară decât este.

Omenirea nu traversează o perioadă benefică, COVID-ul înmănunchiază toate catastrofele şi nenorcirile lumii de la Adam şi Eva încoace şi (să mă ierte Dumnezeu dacă greşesc), cred că nu şi- a arătat încă toate feţele şi puterea şi nu ne va slăbi mai înainte de a ne fi adus pe pragul nefiinţei.

Actualitate

Încătuşată pentru o ţeapă de 2.500 de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ a scos garsoniera la vînzare ■ a încasat de la victimă 2.500 de euro, apoi nu a mai putut fi contactată ■ de urma ei au dat poliţiştii care au reţinut-o ■

O femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ a fost reţinută pentru 24 de ore şi ar putea fi arestată preventiv pentru o ţeapă de 2.500 de euro. Ea a oferit la vînzare o garsonieră, dar după ce a încasat un avans de jumătate din suma cerută, nu a mai putut fi contactată de cumpărătorul de bună credinţă.

„O femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ, bănuită că ar fi indus în eroare o femeie de 60 de ani, de la care a primit 2.500 de euro, sub pretextul vînzării unui imobil, a fost reţinută de poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Femeia a fost reţinută pe 3 martie 2021, bănuită fiind de săvîrşirea infracţiunii de înşelăciune. Cercetările efectuate în cauză au concluzionat că faptele ar fi avut loc în perioada 4 – 17 februarie 2021, cînd femeia în cauză ar fi indus în eroare şi prejudiciat o femeie de 60 de ani.

În concret, făptuitoarea a promis spre vînzare o garsonieră din oraşul de sub Cetate, pentru care a cerut suma de 5.000 de euro. Persoana vătămata i-ar fi înmînat jumătate din banii ceruţi. Ulterior vînzătoarea nu a mai putut fi contactată, iar prejudiciul rezultat în urma săvîrşirii acestei infractiuni a fost stabilit la 2.500 de euro.

În baza probatoriului administrat, femeia în cauză a fost reţinută de poliţişti pentru 24 de ore. Ea urma a fi prezentată în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Avînd în vedere toate aceste considerente, oamenii legii atrag atenţia asupra faptului că infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, modurile de operare folosite de cei care încearcă să obţină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite sînt din ce în ce mai complexe.

Pentru a nu deveni victima acestui gen de fapte, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci cînd sînt abordaţi prin orice mijloace de persoane necunoscute, care le ofera diverse bunuri sau servicii.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Citește știrea

Actualitate

La spital, tentativă de omor cu cuţitul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ altercaţia cu cuţite a avut loc în sala de aşteptare a Centrului de Primiri Urgenţe de la Spitalul Roman ■ victima agresiunii a suferit leziuni vindecabile în 18 - 20 de zile de îngrijiri medicale ■ încadrarea a fost schimbată în atentat la viaţă ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au trimis la instanţă dosarul agresiunii cu cuţite din sala de aşteptare a Centrului de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului municipal Roman.

Totul s-a întîmplat cu circa un an şi jumătate în urmă, iar dosarul a fost la Roman. Ulterior încadrarea juridică a faptei a fost schimbată în atentat la viaţă, iar cauza a ajuns la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ. Pe 3 martie 2021, Dumitru Ionel Udilă, de 43 de ani, din Roman, a fost trimis în judecată pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor.

Conform actelor de urmărire penală incidentul care era să se lase cu moarte de om a avut loc pe 4 septembrie 2019, aproape în zori, cînd a avut loc o încăierare între mai mulţi bărbaţi, aceştia folosindu-se şi de cuţite, confruntarea fiind surprinsă de camerele de luat vederi ale unităţii.

Un comunicat de presă al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman de la acel moment relata circumstanţele în care s-a produs încăierarea. „În dimineaţa zilei de 4 septembrie 2019, în jurul orei 02.40, în sala de aşteptare a Centrului de Primiri Urgenţe de la Spitalul Municipal Roman a avut loc o altercaţie între mai multe persoane. Un bărbat în vîrstă de 20 de ani s-a prezentat la CPU cu dureri abdominale şi în satre avansată de ebrietate.

După aproximativ 20 de minute, după ce acestra a ajuns la spital, în timp ce se afla în sala de aşteptare, s-a prezentat un alt tînăr, furios, care a sărit la el cu un cuţit. La alercaţie au participat şi alţi aparţinători, atît din partea pacientului, cît şi cîţiva prieteni ai agresorului. În urma incidentului, un bărbat în vîrstă de 38 de ani a suferit un traumatism cranio-cerebral, o plagă tăiată de cuţit în zona scalpului parietal sting.

Un alt bărbat, în vîrstă de 39 de ani, s-a ales cu o plagă tăiată de cuţit, la mîna stîngă, fiindu-i afectate degetele I şi II. Ambii pacienţi, după ce au fost trataţi de medicii de la CPU au plecat la domiciliu cu indicaţii de tratament. Menţionăm că nici un cadru medical nu a fost rănit, dar din cauza agitaţiei produse în jurul incidentului, actul medical nu s-a putut desfăşura în condiţii optime. Nu este normal ca aceste reglări de conturi să aibă loc în incinta unui spital, unde personalul medical trebuie să-şi desfăşoare activitatea în linişte.

Consultarea şi diagnosticarea pacienţilor nu trebuie să se desfăşoare în condiţii de stres. Menţionăm că a fost apelat serviciul unic de urgenţă 112 pentru asigurarea climatului de linişte şi ordine în incinta CPU Roman, poliţiştii desfăşurînd o anchetă pentru stabilirea cauzelor altercaţiei dintre cele două grupuri“, se arăta în comunicatul de presă al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Cele două grupuri care s-au încăierat sînt de etnie rromă. Purtătorul de cuvînt al Poliţiei Neamţ, Dimitrie Mocanu, a declarat că la faţa locului s-a deplasat un echipaj şi se făceau cercetări referitoare la circumstanţele în care a avut loc altercaţia între cele două grupuri de rromi.

„La data de 4 septembrie 2019 poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi de către personalul medical al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman despre faptul că în incinta CPU Roman a exista o agresiune între doi bărbaţi. Din primele cercetări efectuate a reieşit faptul că în timp ce un bărbat în vîrstă de 41 de ani din Roman se afla în sala de aşteptare a CPU ar fi fost agresat fizic cu un obiect tăietor-înţepător de către un alt bărbat în vîrstă de 41 de ani din Roman (o rudă a tînărului de 20 de ani care a venit cu dureri de stomac – n.r.).

De precizat este faptul că leziunile suferite nu au fost de natură să-i pună viaţa în pericol celui înţepat. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi portul sau folosirea unor obiecte periculoase. Investigaţiile se desfăşoară sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman“, menţiona Dimitrie Mocanu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Ulterior, anchetatorii au stabilit că prin natura lor, leziunile au pus în pericol viaţa victimei. A fost momentul în care cauza a trecut din curtea Parchetului Roman, în cea a Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, cercetările continuînd pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor.

Împotriva inculpatului nu s-a luat nici un fel de măsură preventivă, el fiind cercetat în stare de libertate, la fel fiind trimis şi în judecată. De acum înainte, timp de două luni, cauza va fi în procedură de Cameră preliminară, cînd se va verifica legalitatea actului de inculpare. Ulterior, procesul care are loc la Tribunalul Neamţ intră în linie dreaptă şi continuă cu administrarea probatoriului şi audierile de martori, în vederea stabilirii vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpatului.

Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii la finele procesului. Indiferent de soluţie, aceasta nu va fi definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău de oricare dintre părţile interesate, incusiv procurorii.

Citește știrea

Actualitate

Călugăr, ciudat mesaj: „Nu tolerez pedofilia!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ „Pentru liniştea Bisericii... cuk spunea un celebru pedofil în viaţă nu dam nume k se ştie... nu, cirnelush?. Nu tolerez pedofilia! Nici zoo!“, a postat pe Facebook Hristom Filipescu, fost stareţ al Schitului Maria Magdalena ■ în mesaj, a cesta susţine că va pleca la Athos, pentru a se pocăi ■

Fostul stareţ al Schitului Maria Magdalena dn Ţibucani, judeţul Neamţ, Hrisostom Filipescu, ierodiacon acum mai mulţi ani la seculara Mănăstire Secu, a postat astăzi pe contul de socializare un mesaj ciudat, în care face publice considerente personale despre pedofilie şi despre ce vrea să facă în viitorul apropiat.

Preotul – călugăr este extrem de apreciat de credincioşii din Neamţ şi Moldova, postările sale despre religie, credinţă şi viaţa duhovnicească având sute de mii de distribuiri. Acum spune că va pleca la Muntele Athos, pentru a se „pocăi“.

În 2018, Hrisostom Filipescu, a dispărut fără urmă, după ce avusese nişte opinii critice la adresa bisericii, „reapărând“ anul viitor, aflându-se că urmase un tratament medical în Germania. Din cele scrise în ultima postare pare că nu trece printr-o perioadă fastă a existenţei sale, reieşind că era în drum spre Bucureşti, de unde va merge spre Grecia şi că ar fi ţinta unor ameninţări din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Iată şi ce spune Hrisostom Filipescu pe Facebook, cu menţiunea că textul ce ar avea ca titlu „Tac. Iert. Iubesc“ are mai multe greşeli de scriere, poate nu voite, pentru că anumite litere sunt înlocuite din simplul motiv că se află lângă altele pe tastatura unui telefon sau laptop, fiind atinse involuntar. „Tac. Iert. Iubesc…“ Pentru «liniştea Bisericii»…cuk spunea un celebru pedofil în viata, nu dam nume k se ştie… nu, cirnelush? Nu tolerez pedofilia! Nici zoo! Sorry! Dont hate me! Plec în Athos să mă pocăiesc! Nu mai merit nimic… nu sunt vrednic… sunt bolnav psihic… Tocmai am fost sunat de medicul meu psihistri să închid tot, să plâng, să îmi cer iertare public şi să nu mai am gânduri de suicid că nu voi obţine nimic prin circul acesta ieftin!“, a postat Filipescu pe Facebook.

Probabilă referire la fostul episcop Corneliu Bârlădeanu

Cel mai probabil, fostul stareţ, atunci când a scris „cirnelush“ a vrut să tasteze „cornelush“, cu referire la Corneliu Bârlădeanu, pe numele de mirean Cornel Onilă, fost episcop de Huşi, care este angrenat într-un uriaş scandal sexual, fiind acuzat că, alături de alţi înalţi prelaţi, ar fi violat foşti elevi de la un seminar. În acest caz penal, două dintre victime cer daune de 500.000 de euro.

În continuarea mesajului de pe Facebook, călugărul lasă de înţeles că ar fi ameninţat: „PS Timotei Prahoveanul mi-a scris acum pe whatsapp să văd lumina din viaţa oamenilor… Vă iubesc pe toţi! Nu am nevoie de medicaţie! Sunt cea mai bună versiune a mea de până acum. Voi închide Facebook că sunt akeninţat de 24h de sinod… şi voi păstra instagram unde voi pune din când în când poze cu peisaje din Athos… da, acolo nu au voie femeile. Nu înţeleg de ce.

Este discriminare! Misoginism mascat în evlavie… poveşti cu grădina maicii domnului… hmmm“. Postarea de pe contul preotului Hrisostom Filipescu se încheie cu remarci de genul că este trist, că nu mai are încredere în oameni, nici în el, că nu este doctor în teologie, dar că speră ca IPS Teofan, mitropolitul Moldovei, să-i dea binecuvântarea de a termina un doctorat Neuroştiinţe la UMF Carol Davila Bucureşti:

„Mă abţin, nu sunt doctor în teologie. Nici în exorcisme. Sunt doctorand în Neuroştiinţe la UMF Carol Davila din Bucureşti sub bagheta venerabilului maslestru al creierului şi a fiziologie umane, domnul profesor doctor Leon Zagrean. Sper să primesc binecuvântare de la IPS Teofan să îl finalizez. Mi-a spus ultima dată că sunt sensibil şi mă protejează ţinându-mă ascuns…

Îmi este greu! Nu mai am încredere în nimeni! Niciodată! Sunt foarte dezamăgit de oameni… de mine! Lăcrimez acum… sunt pe drum spre Bucureşti… nu protestaţi! Vă implor! O să îmi fie bine! Am îngerii cu mine… 8 zile din 7… Cu rugăciune şi binecuvântare, Hrisostom cel mic“. Iată şi un episod trecut din viaţa preotului. Hrisostom Filipescu a dispărut fără urmă de la schitul din Neamţ la finele lunii octombrie 2018, dar şi-a anunţat revenirea în ţară din germania, unde fusese la tratament, printr-un mesaj postat pe blogul său, unul datat 8 martie 2019:

„Iubiţi credincioşi şi dragi prieteni, Cu ajutorul lui Dumnezeu, după perioada de absenţă, am ajuns cu bine în ţară. Sunt sănătos şi în ascultare faţă de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Pentru o vreme mă voi întoarce în Mănăstirea Secu, mănăstirea mea de metanie şi v-aş fi foarte recunoscător dacă mi-aţi putea îngădui liniştea duhovnicească, specifică rânduielilor monahale“.

Citește știrea

Trending