Contactează-ne

Prima pagină

Dezorientare în școli, din cauza alegerilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe grupurile de WhatsApp ale directorilor de școli circulă adresa cu nr. 28886 din 5 iunie 2024 a Ministerului Educației Naționale ■ prin aceasta se reglementează modul în care vor fi suspendate cursurile în școlile/clasele în care se organizează secții de votare ■ decizia de întrerupere a cursurilor este valabilă pentru vineri, 7  iunie și luni, 10 iunie ■ decizia aparține CA-urilor din școli, care vor trebui să comunice Inspectoratului Școlar cazurile punctuale de suspendare a cursurilor și programul de recuperare ■ în județul Neamț sunt amenajate 225 de secții de votare în unități școlare ■ există o secție de votare amenajată în Casa de Prăznuire a Parohiei Valea Arini ■ o a doua secție de votare este amenajată într-o sală de organizare nunți și înmormântări din str. Fagului Nr.2 din Girov ■

După ce săptămâna aceasta ziua de 5 iunie a fost zi liberă pentru copii, cadre didactice și cadre didatice auxiliare, pentru că a fost marcată, prin odihnă, ”Ziua Națională a Educației”, iată că sfârșitul acestei săptămâni și începutul săptămânii viitoare aduce alte două zile libere pentru foarte mulți elevi, care studiază în școlile în care se vor organiza secții de votare. În unitățile școlare din întreaga țară a fost trimisă pe grupurile de WhatsApp  adresa cu nr. 28886 din 5 iunie 2024 a Ministerului Educației Naționale, prin care se recomadă modul de organizare a activității în unitățile în care se vor amenaja secțiile de votare. Adresa este destinată luării la cunoștință de către directorii de școli și Consiliile de administrație(CA). ”În atenția inspectorilor școlari generali/ ISJ București ”Referitor la activitatea de pregătire a amenajării secțiilor de votare de la nivelul unităților de învățământ preuniversitar destinate alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.”, se precizează în adresa trimisă inspectorilor școlari generali/ sau a ISJ București:

”Având în vedere recomandările formulate în cadrul Comisiei tehnice centrale de cordonare a activităților de organizare a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, întrunită în data de 5 iunie 2024, inspectoratele școlare în colaborare cu Birourile Electorale Județene/Biroul Electoral al Municipiului București și cu reprezentanții prefecturilor și ai UAT-urilor pot stabili lista unităților de învățământ preuniversitar de la nivelul cărora se justifică suspendarea parțială sau integrală a cursurilor  pentru zilele de vineri, 7 iunie și luni, 10 iunie. La nivelul respectivelor unități de învățământ suspendarea parțială sau integrală a cursurilor pentru zilele de vineri, 7 iunie, și luni, 10 iunie, se va face cu respectarea prevederilor articolului 9 din Regulamentul cadru de organizare și funcționare  a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin OME nr.4193/din 4 iunie 2022, cu modificările și completările ulterioare. Modalitățile de recuperare a cursurilor și măsurilor privind parcurgerea integrală a programelor școlare până la sfârșitul anului școlar 2023-2024 vor fi stabilite de CA ale unităților de învățământ preuniversitar”. Adresa este semnată de directorii generali din MEN, Mihaela Tania Irimia, Cătălin Pâslaru, Corina Marin și directorii Eugen Stoica și Adrian Bărbulescu și aprobată de Secretarul de Stat Ionel Florian Lixandru.

Purtătorul de cuvânt al ISJ, profesor Elisabeta Pascu, a recunoscut că pe grupurile de WhatsApp ale directorilor circulă un asemenea document, dar la ora prânzului, ora documentării noastre, nu se știa în câte unități școlare CA-urile vor decide suspendarea cursurilor. ”Acest lucru îl vom afla, probabil, până la sfârșitul programului (ora 16,00) pentru că școlile până atunci vor trebui să ne comunice acest lucru. Însă potrivit Regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, Consiliile de administrație (CA) ale școlilor au obligația de a hotărî modalitatea de recuperare a orelor de curs și măsurile necesare privind parcurgerea integrală a programei școlare. În unele școli însă, secțiile de votare se vor amenaja după orele de curs și vom ști situația exactă abia sâmbătă, 8 iunie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoartului Școlar al Județului(ISJ) Neamț, profesor Elisabeta Pascu.

”Acolo unde este cazul, după nebulizare, se recuperează orele de luni, după un program stabilit tot de Consiliul de administrație al fiecărei școli!”, a mai spus Elena Pascu, care a adăugat și faptul că, din documentarea preliminară a rezultat faptul că majoritatea UAT-urilor au decis să finalizeze lucrările de amenajare a secțiilor de vot din școli după terminarea programului școlar de vineri, 7 iunie, lucru confirmat și de purtătorul de cuvânt al Primăriei Roman, Dragoș Toma, care spune că lucrătorii Primăriei vor sta în seara de 7 iunie până vor finaliza și amenajarea ultimei secții se vot din municipiu.

Conform documentelor pe care ni le-a trimis, al solicitarea redactorilor ”Monitorul”, ”vocea unică” a comunicatorului situațiilor din timpul alegerilor, inspector Ramona Ciofu (IPJ), în județul Neamț funcționează în total 490 secții de vot. Conform calculelor realizate de noi, dintre acestea 225 sunt amenajate în unități școlare, din care menționăm 85 în Piatra Neamț și zonă; 35 în Roman și 26 în Zona Metropolitană; 64 în Târgu Neamț și zonă, 7 în Bicaz și zonă; 8 la Roznov, până la școlile din cele mai îndepărtate cătune ale județului. De menționat este și faptul că două dintre secții sunt amenajate una în Casa de Prăznuire a Parohiei Valea Arini și o a doua secție de votare este amenajată într-o sală de organizare nunți și înmormântări din str. Fagului Nr.2 din Girov.

Conducerile spitalelor din județ vor centraliza până sâmbătă, 8 iunie, după amiază, situația bolnavilor internați, care au solicitat urnă mobilă.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending