Contactează-ne

Prima pagină

Detalii șocante în cazul gravidei care a decedat după ce a născut la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se pare că femeia a fost asistată la naștere de o moașă ■ managerul Spitalului Județean susține că a fost lăsată să sângereze mai bine de două ore și a ajuns la spital în stop cardio-respirator ■ medicii s-au chinuit timp de 5 ore să o salveze ■ Parchetul Piatra Neamț a declanșat o anchetă ■

Moartea unui femei de 42 de, după o naștere asisată la domiciliul din Piatra Neamț, este una dintre tragediile care ridică multe semne de întrebare referitoare la circumstanțele în care s-a produs. Deocamdată, reprezentanții spitalului în care s-a consemnat decesul nu pot face decât supoziții, ce urmează a fi confirmate sau infirmate de cercetări.

Ancheta a fost declanșată de Poliția municipiului Piatra Neamț, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătorie, dosarul fiind instrumentat pentru ucidere din culpă. Managerul Spitalului Județean Neamț, Alexandru Filimon, a făcut o serie de declarații referitoare la această speță, în emisiunea „Revista presei altfel”, moderată de colegul nostru, Cezar Filip la „Monitor TV”.

„O veste tragică, cu un deznodământ dramatic, nedorit de nimeni. Surprinzător, într-un fel, e ceea ce am aflat de la Unitatea de Primiri Urgențe. Doamna în cauză a ajuns la spital, adusă de ambulanță, în stare critică. Am discutat și cu medicii de la UPU, care au intervenit în încercarea de a o salva și au reușit, în primă instanță, s-o țină în viață.

Apoi, pacienta a fost transferată la ATI, unde a murit. Vorbim despre un caz dificil. S-a luat legătura cu organele de cercetare penală, pentru că ne aflam într-o situație anormală și anume aceea ca o femeie să nască acasă, să sângereze multe ore și să fie chemată ambulanța abia când a intrat în stop cardio-respirator. Este, fără discuție, mai mult decât o neglijență.

Nu știm cine a asistat nașterea, dacă era sau nu o persoană calificată. În cazul în care ar fi fost vorba de o persoană calificată, ar fi fost cazul să știe ce face și nu ar fi trebuit să lase să se întmple așa( să piardă o cantitatate enormă de sânge, care s-o bage în stop cardio-respirator n.r). Dacă e vorba de cineva necalificat, găsit pe Facebook, cum acredita cineva ideea, lucrurile nu sunt deloc în regulă. Am fost bombardat cu mesaje de diverse cunoștințe, care îmi spuneau că în străinătatae e la modă să naști la domiciliu”, a precizat managerul Alexandru Filimon.

Directorul Spitalului Județean de Urgență Neamț spune că, inițial, la unitatea sanitară a ajuns informația că nașterea ar fi fost asistată de o moașă, lucru care i se pare deosebit de grav, ținând cont de pierderea unei cantități uriașe de sânge, dar lucrurile trebuiesc clarificate de organele de cercetare penală.

„După ce femeia a pierdut aproape tot sângele a fost adusă la spital, unde medicii au luptat, așa cum vă spuneam, cinci ore, să o salveze Ar fi trebuit ( moașa despre care se face vorbire – n..r.) să pună mâna pe telefon și să anunțe Ambulanța cât mai era timp. E bine că nou-născutul e sănătos. Dacă se pune problema nașterilor la domiciliu în alte țări, acestea se fac în condiții de siguranță, cu personal calificat în acest sens.

Dar e aberant ceea ce s-a întâmplat la noi, să naști la domiciliu în condițiile în care Secția Obstetrică-Ginecologie și Secția de Cardiologie sunt cele mai bine dotate și din punct de vedere medical, dar și hotelier. Medicii sunt foarte bine pregătiți profesional și de neînțeles dorința unei femei, ca la vârsta de 42 de ani, să nască acasă, când organismul nu mai e așa tânăr și nu poate reacționa ca la 20 și ceva de ani”, a declarat managerul unității.

La întrebarea dacă persoana care a asistat e sau nu calificată, Alexandru Filimon a adăugat o concluzie pe care au tras-o specialiștii unității sanitare, respectiv aceea că, având sau nu calificare, s-a dovedit că a fost o nesăbuință cu rezultate tragice, care a condus la pierderea vieții femeii ce adusese pe lume un copil frumos și perfect sănătos.

„Și cu calificare e aceeași lipsă de responsabilitate. Una e dacă faci ca în străinătate acest lucru de 1.000 de ori și știi cum să intervii în orice situație și alta e să faci acest lucru, din când în când,  sau să știi, teoretic, cum se procedează. După mine situația reprezintă echivalentul celor care promovează cu brio, din punct de vedere teoretic, un examen de conducere auto. Numai că, în trafic conduc dezastruos și de aceea România e pe primul loc la accidente rutiere mortale.

Repet, având experiență și cele necesare poți asista o naștere acasă, atunci când ești pregătit să faci față oricărei situații, dar nu în România unde, de ani de zile, copiii sunt aduși pe lume numai la maternitate”, a mai adăugat sursa citată. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, procuror șef adjunct Irina Ghilan, a declarat pentru „Monitorul”:

„S-a început cercetarea in rem (asupra faptei – n.r.) față de autor necunoscut. Dosarul este în cercetare la Poliția Piatra Neamț. Lehuza, fiind într-o stare medicală foarte proastă, nu a putut fi audiată, înaintea decesului. Nu știm despre lehuză dacă avea sau nu alți copii și nici despre persoana care a asisat-o la naștere dacă avea sau nu studii medicale de specialitate. Aceste amănunte vor fi aflate pe parcursul cercetării penale”.

Pietreanca care a decedat nu avea copii și se pare că, în urmă cu ceva ani, a mai avut o sarcină, pe care a pierdut-o. Dacă lucrurile stau așa, este de neînțeles de ce a preferat să nască acasă. Sâmbătă, 13 mai 2023, pe la ora 15.45, o ambulanță a fost solicitată la domiciliul acesteia, dar femeia intrase în stop cardio-respirator, după ce adusese pe lume o fetiță. Manevrele de resuscitare a mamei au dat roade, a fost transportată la spital, dar starea s-a agravat. Decesul a fost declarat pe 15 mai, după ce a fost internatâ la Secția ATI.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending