Contactează-ne

Actualitate

Destinaţia turistică a anului, invitaţie la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ regiuni din România pot fi propuse şi votate în cadrul unui proiect care are ca scop stabilirea Destinaţiei turistice a anului 2021

Epidemia de coronavirus a afectat nenumărate domenii, între ele şi turismul, care a înregistrat un sever declin. Anul trecut, mulţi din cei care-şi plănuiau vacanţele în străinătate au renunţat la a mai pleca peste hotare, orientându-se către locuri din ţară mai puţin cunoscute, deşi potenţial au.

Acesta este poate singurul efect benefic al pandemiei pentru turism, asta dacă se poate spune aşa. Asta pentru că au fost descoperite zone extrem de pitoreşti, care altfel ar fi figurat doar în itinerariile localnicilor, pentru excursii de o zi sau două.

Tocmai pentru a „exploata“ aceste regiuni, Prima TV şi platforma www.destinatiaanului.ro a adresat românilor un îndemn simplu: „Hai să ne cunoaştem ţara!“ şi îi invită să devină turişti, să propună, să voteze şi să călătorească în destinaţia lor favorită din România.

„Prin intermediul platformei https://www.destinatiaanului.ro/ pot fi nominalizate destinaţiile de vis din România. Mecanismul este simplu. În competitie pot fi înscrise o comună, un oraş sau o regiune geografică de dimensiuni mai mici decât un judeţ. În prima etapă, cei care vor intra pe site pot introduce recomandarea lor, pot face nominalizarea destinatiei preferate de vacanţă.

Pe 5 iunie vor fi anunţate cele mai nominalizate şase destinaţii iar acestea vor intra în «Turneul final»“, se precizează pe www.destinatiaanului.ro. Odată stabilite cele şase destinaţii, urmează a doua etapă a proiectului, cea în care publicul larg va vota.

În paralel, postul TV menţionat va realiza, săptămânal, o emisiune în cadrul căreia vor fi prezentate aceste propuneri, punându-le în valoare atuurile. Anul trecut, Ţara Făgăraşului a primit cele mai multe sufragii pentru a fi desemnată Destinaţia turistică 2020 din România.

Posibile propuneri: Cheile Bicazului, Parcul Ceahlău sau Ţinutul Zimbrului

Pe platforma votului vor fi cumulate preferinţele „electoratului“, urmând ca un juriu format din profesionişti în turism, bloggeri şi publicul să decidă câştigătorul.

„Decizia cea mai importantă le va aparţine însă celor care vor intra pe platforma https://www.destinatiaanului.ro/ şi vor vota. Îndemnul Prima TV şi al platformei www.destinatiaanului.ro pentru 2021 este: «Călătoreşte! În 2021, alege să vizitezi România!»“, mai menţionează organizatorii.

Au mai detaliat că proiectul îi are de partea sa pe zece reputaţi bloggeri din turism ca parteneri media în cel mai amplu proiect de televiziune şi online ce promovează, în acest an, turismul românesc. Printre bloggerii sunt www.imperatortravel.ro, valizevesele.ro, www.insandale.ro/ sau https://lipa-lipa.ro. „Mă bucur să fac parte dintr-un proiect atât de îndrăzneţ.

Încă de la primele vacanţe am ţinut să îmi cunosc mai întâi ţara, înainte de a pleca peste hotare. Şi, după mulţi ani şi multe mii de kilometri parcurşi, încă mai am ce să descopăr în România! Va fi dificil să comparăm regiunile, comunele, oraşele, dar competiţia va fi o motivaţie perfectă de a îmbunătăţi calitatea turismului românesc“, spune Dana Gonţ, o sustinătoare a proiectului.

Din judeţul Neamţ, posibile propuneri în cadrul iniţiativei pot fi celebrul defileu Cheile Bicazului, Parcul Naţional Ceahlău, zona lacului de acumulare de la Bicaz, cărora li se adaugă Ţinutul Zimbrului sau Bison Land, care de câţiva ani face progrese uimitoare, graţie unor proiecte inovatoare.

În 2020, a reuşit să se claseze, pentru a patra oară consecutiv într-un clasament al celor mai importante destinaţii turistice „verzi“ din întreaga lume – Top 100 Sustainable Destinations. Ţinutul Zimbrului, în fapt arealul Parcului Natural Vânători Neamţ, se întinde pe 31.000 de hectare, din care peste 26.000 numai pădure şi adăposteşte o diversitate de valori culturale, istorice şi naturale.

Pe teritoriul său se află renumite comunităţi monahale, mănăstirile Agapia, Văratec, Neamţ, Secu, Sihăstria sau Sihla, staţiunile Bălţăteşti şi Oglinzi, alături de patru arii protejate Pădurea de Argint, Codrii de Aramă, Rezervaţia de stejari Dumbrava şi Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă. La Parcul Vânători se desfăşoară din 2012 un proiect de punere în libertate a zimbrilor, prin codrii Neamţului hălăduind acum aproximativ 50 de exemplare alelegendarului mamifer de pe stema Moldovei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending