Contactează-ne

Actualitate

Destinaţia turistică a anului, invitaţie la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ regiuni din România pot fi propuse şi votate în cadrul unui proiect care are ca scop stabilirea Destinaţiei turistice a anului 2021

Epidemia de coronavirus a afectat nenumărate domenii, între ele şi turismul, care a înregistrat un sever declin. Anul trecut, mulţi din cei care-şi plănuiau vacanţele în străinătate au renunţat la a mai pleca peste hotare, orientându-se către locuri din ţară mai puţin cunoscute, deşi potenţial au.

Acesta este poate singurul efect benefic al pandemiei pentru turism, asta dacă se poate spune aşa. Asta pentru că au fost descoperite zone extrem de pitoreşti, care altfel ar fi figurat doar în itinerariile localnicilor, pentru excursii de o zi sau două.

Tocmai pentru a „exploata“ aceste regiuni, Prima TV şi platforma www.destinatiaanului.ro a adresat românilor un îndemn simplu: „Hai să ne cunoaştem ţara!“ şi îi invită să devină turişti, să propună, să voteze şi să călătorească în destinaţia lor favorită din România.

„Prin intermediul platformei https://www.destinatiaanului.ro/ pot fi nominalizate destinaţiile de vis din România. Mecanismul este simplu. În competitie pot fi înscrise o comună, un oraş sau o regiune geografică de dimensiuni mai mici decât un judeţ. În prima etapă, cei care vor intra pe site pot introduce recomandarea lor, pot face nominalizarea destinatiei preferate de vacanţă.

Pe 5 iunie vor fi anunţate cele mai nominalizate şase destinaţii iar acestea vor intra în «Turneul final»“, se precizează pe www.destinatiaanului.ro. Odată stabilite cele şase destinaţii, urmează a doua etapă a proiectului, cea în care publicul larg va vota.

În paralel, postul TV menţionat va realiza, săptămânal, o emisiune în cadrul căreia vor fi prezentate aceste propuneri, punându-le în valoare atuurile. Anul trecut, Ţara Făgăraşului a primit cele mai multe sufragii pentru a fi desemnată Destinaţia turistică 2020 din România.

Posibile propuneri: Cheile Bicazului, Parcul Ceahlău sau Ţinutul Zimbrului

Pe platforma votului vor fi cumulate preferinţele „electoratului“, urmând ca un juriu format din profesionişti în turism, bloggeri şi publicul să decidă câştigătorul.

„Decizia cea mai importantă le va aparţine însă celor care vor intra pe platforma https://www.destinatiaanului.ro/ şi vor vota. Îndemnul Prima TV şi al platformei www.destinatiaanului.ro pentru 2021 este: «Călătoreşte! În 2021, alege să vizitezi România!»“, mai menţionează organizatorii.

Au mai detaliat că proiectul îi are de partea sa pe zece reputaţi bloggeri din turism ca parteneri media în cel mai amplu proiect de televiziune şi online ce promovează, în acest an, turismul românesc. Printre bloggerii sunt www.imperatortravel.ro, valizevesele.ro, www.insandale.ro/ sau https://lipa-lipa.ro. „Mă bucur să fac parte dintr-un proiect atât de îndrăzneţ.

Încă de la primele vacanţe am ţinut să îmi cunosc mai întâi ţara, înainte de a pleca peste hotare. Şi, după mulţi ani şi multe mii de kilometri parcurşi, încă mai am ce să descopăr în România! Va fi dificil să comparăm regiunile, comunele, oraşele, dar competiţia va fi o motivaţie perfectă de a îmbunătăţi calitatea turismului românesc“, spune Dana Gonţ, o sustinătoare a proiectului.

Din judeţul Neamţ, posibile propuneri în cadrul iniţiativei pot fi celebrul defileu Cheile Bicazului, Parcul Naţional Ceahlău, zona lacului de acumulare de la Bicaz, cărora li se adaugă Ţinutul Zimbrului sau Bison Land, care de câţiva ani face progrese uimitoare, graţie unor proiecte inovatoare.

În 2020, a reuşit să se claseze, pentru a patra oară consecutiv într-un clasament al celor mai importante destinaţii turistice „verzi“ din întreaga lume – Top 100 Sustainable Destinations. Ţinutul Zimbrului, în fapt arealul Parcului Natural Vânători Neamţ, se întinde pe 31.000 de hectare, din care peste 26.000 numai pădure şi adăposteşte o diversitate de valori culturale, istorice şi naturale.

Pe teritoriul său se află renumite comunităţi monahale, mănăstirile Agapia, Văratec, Neamţ, Secu, Sihăstria sau Sihla, staţiunile Bălţăteşti şi Oglinzi, alături de patru arii protejate Pădurea de Argint, Codrii de Aramă, Rezervaţia de stejari Dumbrava şi Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă. La Parcul Vânători se desfăşoară din 2012 un proiect de punere în libertate a zimbrilor, prin codrii Neamţului hălăduind acum aproximativ 50 de exemplare alelegendarului mamifer de pe stema Moldovei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending