Prima pagină
Despre un WC public și costuri de închiriere. „Ne-am aflat în situația în care nu aveam experiență în ceea ce privește acest capitol“
■ Primăria Roman a închiriat o toaletă publică la prețul de 60.060 de lei, fără TVA ■ a generat costuri de 192.000 de lei ■ au mai fost achiziționate produse de igienă, servicii de pulverizare împotriva insectelor, etc ■
În luna ianuarie a acestui an, Primăria Roman a achiziționat o serie de servicii și produse prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, unele dintre acestea destul de „interesante“, în condițiile în care o ordonanță a guvernului obliga unitățile administrativ teritoriale la economii drastice.
Pentru produse de curățat și lustruit, Primăria Roman a încheiat un contract cu SC Vladelsor, pe 22 ianuarie 2024, în valoare de 235.291 de lei, fără TVA. Achizițiile prevăd 8.400 de bucăți de prosop pliat, 720 de recipiente cu săpun lichid, 600 de rezerve pentru mop, detergenți pentru diferite suprafețe și lista poate continua.
Anul trecut, administrația a achiziționat produse similare, de la aceeași firmă, în două tranșe, în valoare totală de circa 270.000 de lei, fără TVA. Pentru închirierea toaletei publice amplasate în parcul din spatele Casei de Cultură, Municipiul Roman a încheiat un contract cu SC Comex Rom, pe 17 ianuarie 2024, valoarea contractului fiind de 60.060 de lei, fără TVA.
Pe lângă închiriere, acesta prevede remedierea defecțiunilor care pot apărea și asigurarea de consumabile. Primăria a încheiat contract cu aceeași firmă, încă din anul 2022, pentru închirierea toaletei publice, valoarea fiind de 48.910 , fără TVA, iar în 2023, închirierea sa a costat 52.925 de lei. Și, doar închirierea toaletei a generat costuri de 192.000 de lei inclusiv TVA, deci contravaloarea a circa 39.000 de euro.
Pentru serviciile de pulverizare aeriană, municipalitatea a încheiat cu SC Flaicor SERV SRL, pe 22 ianuarie 2024, un contract în valoare de 238.000 de lei, fără TVA. Serviciile presupun pulverizare aeriană cu insecticid, în trei tranșe, pentru insecte care crează disconfort. Acestea au fost achiziționate și anul trecut, valoarea contractului încheiat în 2023 cu aceeași firmă fiind de 218.400 de lei, fără TVA.
Întrebat fiind la o conferință de presă, de ce s-a optat pentru închirierea unei toalete publice și nu pentru cumpărare, primarul Leonard Achiriloaei a declarat: „Ne-am aflat în situația în care nu aveam experiență în ceea ce privește acest capitol. Achiziționarea unei toalete publice însemna alocarea unei sume de aproximativ 50.000 de euro.
Neștiind care este gradul de utilizare a unei asemenea toalete publice, nu ne-am putut hazarda la o asemenea achiziție. În plus, este vorba de sume importante de mentenață, înlocuiri, lucruri care prin contractul de închiriere sunt asigurate acum de firma respectivă. Vom vedea în etapa următoare dacă se va decide cumpărarea unei asemenea toalete publice.
Vom solicita și pentru cea deja montată o ofertă din partea firmei respective, pentru ca aceasta să intre în proprietatea primăriei. De altfel, într-un municipiu de mărimea Roamnului este clar că e nevoie de mai multe toalete publice, inclusiv în zona Pietonalului. Vom face o asemenea achiziție în paralel cu reabilitarea spațiului fostului CEC care, așa cum se știe, este acum în proprietatea noastră”.
-
Actualitate3 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitateo săptămână,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitateo săptămână,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima paginăo săptămână,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu