Contactează-ne

Actualitate

Despre soarta cîinilor comunitari din Piatra şi Roman. La Curtea Domnească va fi un tîrg de adopţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în adăpostul de la Piatra Neamţ sînt cazaţi acum 250 de cîini comunitari, iar în cel de la Roman, 42 ■ în 2021, bugetul pentru adăpostul din reşedinţa de judeţ a fost de 800.000 de lei, iar în municipiul de la malul Moldovei s-au alocat 197.452 de lei ■

Printre cele 198 de zile internaţionale, şase săptămăni tematice marcate şi în România, plus alte şase săptămîni recunoscute de către ONU se număra şi data de 4 aprilie, când este Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpîn.

Una în care omenirea este conştientizată că animalele trebuie ocrotite. Din păcate, tot omul este cel care, în unele ţări, nu poate stăpîni fenomenul de înmulţire a acestora într-o rată alarmantă, mult superioară posibilităţilor de adăpostire. Iată care ar fi câteva date cum este „gestionat“ fenomenul cîinilor fără stăpîn în cele dpuămunicipii din Neamţ.

„Cîinii fără adăpost de pe raza municipiului Roman sînt preluaţi şi îngrijiţi de un serviciu aflat în subordinea Direcţiei Municipal Locato, care are un adăpost cu o capacitate totală de 86 locuri.

În primele 3 luni ale anului 2022, respectiv pînă la data de 31 martie, în adăpostul de la Roman au fost primiţi un numar de 187 cîini. Dintre aceştia, în aceeaşi perioadă, 142 au fost adoptaţi intern şi 39 eutanasiaţi. La această dată (4 aprilie – n.r.) în adăpost se mai află un număr de 42 de animale fără stăpîn“, a precizat Dragoş Toma, purtător de cuvînt al Primăriei Roman.

De precizat faptul că, anul trecut, bugetul acestui serviciu a fost de 197.452 lei, din care 18.870 de lei cheltuieli cu hrana, 9.670 de lei cheltuieli cu utilităţile: apă, canalizare, energie electrică. Pentru cheltuielile de capturare a cîinilor fără stăpîn s-a utilizat suma de 14.850 lei, iar pentru medicamente şi manevre medicale (sterlizare/ castrare) s-au cheltuit 144.993 de lei.

La Piatra Neamţ, de cîinii fără stăpîn se ocupă SC Salubritas SA. Gabriel Armeanu, directorul adjunct al societăţii ne-a prezentat situaţia modului în care a fost gestionat serviciul anul trecut şi numărul de cîini îngrijiţi acum: „În momentul de faţă, în adăpostul de la Piatra Neamţ se află aproximativ 250 cîini fără stăpîn, dintr-o capacitate maximă de 450 capete. În 2021, au fost adoptaţi aproximativ 685 de cîini şi eutanasiaţi 300. Tot anul trecut au fost sterilizaţi/castraţi peste 600 şi au fost capturaţi de pe domeniul public 1.210 cîini.

Important este faptul că avem o colaborare internaţională de tradiţie cu ONG-uri de ocrotire a cîinilor fără stăpîn din Franţa şi Germania, preponderent adopţiile realizîndu-se prin acestea. Din păcate, trebuie spus că în România rata abandonului cîinilor este extrem de ridicată şi din cauza faptului că nu există o cultură a sterilizării, deşi, în conformitate cu legea, fiecare proprietar de cîini (puţini aflaţi în evidenţa autorităţilor publice locale, pentru care se plăteşte taxă la primărie n.r.) are obligaţia legală de a-şi steriliza animalul.

La noi, cum vă spuneam legea nu este aplicată pentru că nu există un control şi nu se aplică sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea actelor normative. În opinia mea, ar trebui să existe o mai bună colaborare între unităţile administrativ teritoriale, Direcţia Sanitar Veterinară şi Poliţie, pentru aplicarea legislaţiei“. Directorul Armeanu a spus că, pentru a marca Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpîn, Salubritas va organiza, sîmbătă, 9 aprilie, pe Platoul de la Curtea Domnească, o nouă ediţie a Tîrgului de adopţii pentrupatrupedele cazate în adăpostul public din capitala judeţului.

Nemţenii sînt invitaţi într-un număr cît mai mare să adopte un prieten necuvîntător şi trebuie să ştie că toţi căţeii sînt sterilizaţi, vaccinaţi şi deparazitaţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending