Actualitate
Despre școli, numai de bine înainte de primul clopoțel

■ a fost analizat stadiul de pregătire al unităților școlare ■ vor învăța în „casă nouă” elevii Liceului „Vasile Sav” și Școlii de Artă „Celibidache” ■ alte clădiri vor fi modernizate după prima vacanță a modulului I ■ toate școlile vor avea autorizații de funcționare, mai puțin cele care vor intra în proces de reabilitare ■
Luni, 8 septembrie, cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar 2024-2025, la Primăria Roman a avut loc o întâlnire de lucru între primarul în exercițiu, Leonard Achiriloaei și directorii sau directorii adjuncți ai celor 12 unități școlare cu personalitate juridică. Pe pagina Facebook, edilul a făcut o postare succintă despre stadiul de pregătire al unităților.
„Ieri (luni,- 2 septembrie n.r.) am participat la o ședință, alături de directorii unităților de învățământ, unde am analizat, în detaliu, stadiul de pregătire al fiecărei școli înaintea debutului noului an școlar 2024-2025, care va începe luni, 9 septembrie. Așa cum știți, am depus toate eforturile necesare pentru a asigura un mediu educațional optim pentru copiii noștri.
Unele școli vor deschide porțile în <<casă nouă>>, în urma investițiilor finalizate, în timp ce altele vor beneficia de modernizări sau vor intra în reabilitare în acest an școlar. Am stabilit planurile pentru ultimele intervenții necesare, astfel încât să fim complet pregătiți pentru prima zi de școală. La Roman, construim un viitor mai bun prin educație și implicare! Împreună pentru un viitor sigur!”.
Așa a încheiat edilul șef al Romanului postarea, alături de 4 sloganuri: #EducațieDeCalitate #ViitorÎnSiguranță #InvestimÎnEducație #RomanÎnDezvoltare. Solicitat să completeze informațiile, consilierul pe probleme de presă al primăriei, Dragoș Toma, a răspuns la o serie de întrebări referitoare la stadiul concret de pregătire al școlilor. Acesta a spus că o serie de școli vor începe noul an de învățământ în localuri noi, ale căror lucrări au fost deja finalizate.
E vorba în primul rând de proiectul „Reabilitare, modernizare și echipare a Liceului Tehnologic Vasile Sav (corp B, sală sport, ateliere), proiect cu fonduri europene în valoare de 26.071.737 reprezentând cheltuieli eligibile la care se adaugă contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 521.434,76 lei, lucrare realizată cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Prin aceași sursă de finanțare a fost reabilitată și Școala „Sergiu Celibidache” din Roman (corpul Școlii de Muzică), proiect în valoare totală de 7.074.216,33 lei, care a inclus modernizarea corpului B al școlii, modernizarea sălii de sport, izolare termică, înlocuirea tâmplăriei, refacerea tencuielilor, dotorile necesare pentru sălile de clasă și laboratoare:echipamente moderne, inclusiv IT și instrumente muzicale, dotări necesare pentru îmbunătățirea actului educațional.
Dragoș Toma a mai precizat faptul că imediat după finalizarea modulului I din anul școlar 2024-2025 se va trece la începerea modernizării Școlii „Mihai Eminescu” din Roman și a finalizării lucrărilor de modernizare a corpului B al Școlii „Carol I” Bălcescu, structură a Liceului Tehnologic „Vasile Sav” Roman. Și preșcolarii Grădiniței „Muguri de lumină”, structură a Școlii „Sergiu Celibidache” Roman vor începe anul școlar în „casă străină”, pentru că din această toamnă unitatea va beneficia de lucrări de modernizare, cu fonduri europene( PNRR) primind 7,2 milioane lei.
Dragoș Toma a dat asigurări că toate școlile vor ieși bine la analiza pe care o va face prefectul Adrian Bourceanu în conferința de presă de joi, 5 septembrie, la care vor fi invitați toți șefii instituțiilor descentralizate care răspund de începerea în condiții corespunzătoare a noului an de învățământ. E vorba, probabil, de instituții cu atribuții de control și emitere a autorizațiilor de funcționare, respective DSP, ISU, Inspectorat Școlar, DSVSA, Protecția Consumatorilor, etc. :

-
Prima pagină5 zile,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima paginăo săptămână,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Actualitate2 săptămâni,
Podul de la Girov sau “podul cumătrului”? “Prietenii” de la DRDP Iaşi ştiu de ce întrebăm?
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima paginăo săptămână,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică
-
Actualitate4 zile,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima pagină2 săptămâni,
Pași concreți pentru asocierea Primăriei Piatra Neamț cu CSM Ceahlăul