Contactează-ne

Prima pagină

Despre salariile din învățământ și recuperarea orele pierdute în timpul grevei generale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în toate unitățile, directorii au întocmit programe de recuperare a orelor neefectuate în timpul grevei generale ■ vor fi întocmi pontaje în funcție de situația din fiecare școală și se vor solicita la ISJ bani de salarii ■ inspectorul școlar general, Florentina Moisă, dă asigurări că salariile vor fi achitate la termen și în luna iunie ■

După trei săptămâni de grevă generală, cadrele didactice s-au întors în sălile de clasă, pentru a finaliza activitățile specifice celei mai aglomerate perioade a anului școlar. Conform precizărilor inspectorului școlar general, Florentina Moisă, în Neamț s-au respectat ordinele primite de la Ministerul Educației de întocmire, la nivelul fiecărei școli, a unor programe de recuperare a orelor pierdute în timpul protestului.

„Prin decizia directorului fiecărei unități școlare și cu aprobarea CA se vor derula activități de recuperare specifice sistemului de educație, conform legislației în vigoare. Recuperările se vor realiza până la data de 16 iunie 2023, când se va încheia oficial anul școlar pentru grupele/clasele din învățământul primar, gimnazial și liceal, cu excepția claselor de final de ciclu, respectiv clasele a VIII-a, a XII/a XIII-a zi/seral și frecvență redusă.

Recuperările vor trebui realizate până la data de 23 iunie 2023, în cazul claselor de învățământ liceal, filiera tehnologică și a claselor  de învățământ postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică și pentru clasele de învățământ profesional, stabilite prin planurile cadru de învățământ în vigoare dar și pentru clasele de învățământ postliceal, având calificări în domeniul sănătate și asistență pedagogică.

Directorii unităților de învățământ preuniversitar au obligația să adapteze orarul și programul de recuperare a orelor în funcție de specificul unității, infrastructura școlară și resursa umană. Planurile de recuperare se vor aproba în CA al fiecărei unități școlare, cu informarea ISJ ”, a declarat, pentru „Monitorul”, inspectorul general Florentina Moisă.

Aceasta a mai adăugat faptul că banii de salarii vor fi virați în conturile școlilor,  urmare a cererilor primite de la directori, pentru că sumele necesare salariilor vor diferi, de la o unitate școlară la alta, în funcție de orele recuperate sau nu, de către personalul didactic și nedidactic, care s-a aflat în grevă. Fiecare director își va asuma planul de recuperare a orelor din timpul grevei și pontajul întocmit în fiecare unitate.

Inspectorul general a dat asigurări că și în luna iunie salariile angajaților vor fi luate la timp. În această perioadă, la nivelul ISJ Neamț se lucrează la completarea comisiilor pentru examenele naționale de Evaluare și Bacalaureat și se ține legătura cu toți directorii de unități, pentru a se vedea dacă în toate școlile au fost întocmite corect programele de recuperare a orelor neefectuate, asfel încât elevii să aibă toate mediile încheiate la timp.

Prin ordin de ministru a fost modificat și calendarul examenelor naționale. Evaluarea Națională va începe luni, 19 iunie 2023, cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmând ca marți, 21 iunie, elevii să susțină proba scrisă la Matematică. Calendarul examenului de Bacalaureat a fost modificat de MEN din cauza grevei generale.

Tot prin ordin de ministru urmează a fi echivalate (ca în timpul pandemiei de Coronavirus), competențele de comunicare la Limba română, la o limbă străină și competențele digitale, cu mediile din timpul anului școlar. Probele la Bacalaureat vor începe în 26 iunie, cu proba scrisă la Limba română. În 27 iunie elevii vor susține proba obligatorie a profilului (scris). În 28 iunie se va desfășura proba scrisă, la alegere, a profilului și specializării.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Lică Moșneagu

    21 iunie 2023 at 5:37 PM

    Da s-au „recuperat” 3 săptămâni în 3… zile !!
    NB Numa pe la noi se poate așa performanță !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending