Prima pagină
Despre fumat, numai de… ”bine”. Campanie de conștientizare a riscului generat de acest viciu

■ fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice ■ fumatul poate să ducă la scurtarea vieții cu cel puțin 10 ani ■ peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun ■ în UE se înregistrează 700.000 decese anual ■ una din 5 persoane fumează, la fel și 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani ■
Deși lupta împotriva fumatului pare a fi trecut în planul al doilea, inamicul public numărul unu fiind considerat consumul de droguri, campaniile împotriva consumului de tutun și alcool rămân o preocupare constană a medicilor. Direcția de Sănătate Publică Neamț a demarat o nouă acțiune de combatere a consumului de tutun, substanță care este principala cauză prevenibilă de deces în lume.
Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea acesteia cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun. Pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun.
Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii. În UE, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind responsabil de aproximativ 700.000 de decese pe an, și e unul dintre importanții factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.
În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în UE, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din populație, 1 din 5 persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează. Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este de asemenea îngrijorătoare.
Vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. În acest context, limitarea consumului de tutun este, fără îndoială, una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine. În România s-a realizat acest lucru și prin Legea 64/2024, aplicabilă din luna aprilie, care interzice fumatul, precum și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun.
Sunt interzise țigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru țigarete electronice, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului și produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, pliculețele cu nicotină pentru uz oral și produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun pentru elevii din toate unitățile de învățământ.
Pentru aplicarea acestei prevederi persoanele responsabile din școli trebuie să elaboreze și să pună în aplicare regulamente interne care să clarifice inclusiv sancțiunile pentru aceste abateri. Campania derulată la nivel național în luna mai are ca scop informarea adolescenților (12-16 ani) și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări și utilizarea dispozitivelor electronice (HTP) îl pot avea asupra sănătății.
Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Asociația Română Pentru Promovarea Sănătății, iar la nivel județean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică Neamț și va include transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București.
Ele vor fi distribuite către reţeaua de medicină școlară și de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ prin intermediul poştei electronice. Vor fi activităţi de informare-educare în școli la clasele VI-VIII derulate de personalul compartimentului de evaluare și promovare sănătății și de asistenţii medicali comunitari, plus tipărirea și distribuirea de pliante și postere personalului din școli și asistenților medicali comunitari și mediatorilor pentru comunitățile de romi.

-
Actualitate2 săptămâni,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Prima paginăo săptămână,
Doliu în familia Gheorghe Ștefan, fostul primar al Pietrei și președinte la FC Ceahlăul
-
Actualitate2 săptămâni,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Actualitate2 săptămâni,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Actualitateo săptămână,
Ceahlăul-Chiajna: 1-1. Test util pentru galben-negrii
-
Actualitate2 săptămâni,
Bani de la stat pentru păduri! APIA primește cereri până în iulie
-
Eveniment4 zile,
Papa care a refuzat gloria lumii: cum va fi înmormântat și ce urmează pentru Biserica Catolică
-
Actualitate5 zile,
Paște 2025 – ziua în care ortodocșii și catolicii se roagă împreună. Ce obiceiuri se respectă