Contactează-ne

Actualitate

Despre Eminescu, muzică şi carte la vremuri de pandemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Poetul naţional a fost comemorat în „amfiteatrul“ de la Bicaz, la 131 de ani de la trecerea în veşnicie ■ invitaţi speciali au fost poeţii Corina Nica, Cezar Haiura şi Mihai Coşerariu ■ ei şi-au prezentat cărţile „Gînduri de bine“, „Iubire şi zbor“ şi „Întîlnire cu mine“ ■ „Eminescu este un reper spiritual. Eminescu nu trebuie cîntărit doar după poezie. Cel ce doreşte să-l cunoască îndeaproape, trebuie să citească proza, studiile şi publicistica sa din presa vremii“, au fost ideile cu care publicul s-a întors acasă după dialogul cultural ■

Biblioteca Orăşenească Bicaz a comemorat vineri, 12 iunie 2020, trecerea, în urmă cu 131 de ani, în veşnicie a poetului Mihai Eminescu.

La activitatea dedicată patronului spiritual al instituţiei de cultură bicăjene, desfăşurată în parteneriat cu Asociaţia Culturală Eu Cred de pe Valea Bicazului, au fost prezenţi în calitate de invitaţi speciali poeţii Corina Nica din Braşov, Cezar Haiura din Suceava şi Mihai Coşerariu din Neamţ, care aveau să recite din creaţiile proprii şi să interpreteze arii muzicale pe versuri proprii, oaspeţii fiind cunoscuţi publicului şi ca interpreţi de muzică folk.

Locul de derulare a manifestării a fost în aer liber, la amfiteatrul de la bustul lui Eminescu, mai concret în faţa instituţiei ce poartă numele scriitorului deplin al culturii româneşti. Manifestarea a fost deschisă de Mariana Călinescu, şefa bibliotecii gazdă, prin prezentarea unui expozeu pe tema datelor biografice ale Luceafărului poziei româneşti şi a unor răspunsuri bine conturate la întrebările retorice ale perioadei actuale „La ce bună literatura?“, „La ce buni poeţii în vremuri de restrişte“, ambele însoţite de argumentări bine documentate.

„Poate că vocea poetului nu e auzită, nu e ascultată cu toată atenţia, dar rostirea ei are un mers pe care nu-l putem ignora. Adevărul e de partea instanţei artistice, înţelepciunea aparţine celor ce simt şi gîndesc asemeni poeţilor lumii“, a spus, printre altele, şefa bibliotecii. Evenimentul cultural a mai presupus unele discursuri, la loc de cinste fiind cel prezentat de Nicolae Sălăgean, primarul de la Bicaz, care avea să sublinieze faptul că „fără cultură un popor este pe cale de a-şi pierde personalitatea“.

Cît îi priveşte pe cei trei poeţi, aceştia şi-au exprimat bucuria de a-şi prezenta noutăţile editoriale la Bicaz, bucuria fiind cu atît mai mare cu cît „festivalul poetic“ din umbra bustului lui Eminescu a fost definit ca prim contact cu publicul după pandemia COVID-19. Astfel, Corina Nica a oferit publicului volumul său „Gînduri de bine“, ce prin poemele sale reflectă o voce distinctă, care cucereşte prin sinceritatea confesiunii o sensibilă celebrare a iubirii şi a frumosului pur omenesc.

Cezar Haiura a prezentat lucrarea „Iubire şi zbor“, o plachetă cu un număr limitat de creaţii, dar care presupun o tuşă fină, subtila ironie, cărora li se adaugă o evidentă limpezire a discursului liric. Cît îl priveşte pe Mihai Coşerariu, „Bardul Văii Bicazului“, acesta s-a prezentat bicăjenilor cu cel de-al şaptelea volum de versuri, „Întîlnire cu mine“, ale căror versuri exprimă starea existentială modestă, autorul necautînd să obţină averi sau foloase, ci să răspundă cu sinceritate la întrebările cu care se confruntă societatea românească, păstrînd tandreţea, frămîntarea sufletească, dragostea şi respectul faţă de Ţară, într-o concepţie simplă, dar demnă.

Întregul discurs dedicat lui Eminescu de către toţi oaspeţii instituţiei cărţii din Bicaz a putut fi sintetizat cu următoarele vorbe: „Eminescu este un reper spiritual. Eminescu nu trebuie cîntărit doar după poezie. Cel ce doreşte să-l cunoască îndeaproape, trebuie să citească proza, studiile şi publicistica sa din presa vremii. Cel mai important însă este pragul lingvistic şi cultural pe care l-a atacat frontal Eminescu. El a deschis o cale fundamentală pentru limba română, astfel încît, dacă astăzi vorbim aşa de frumos în limba noastră, o datorăm lui Eminescu“. Asta a fost ideea cu care publicul s-a întors acasă după vreo două ceasuri de dialog cultural, unde vorbele au fost asortate cu muzică de calitate slobozite cu dragoste de către Grupul Folk Eu Cred, unul alcătuit din Mihai Coşerariu, Cristina Marin şi Elena Ropotoaia, precum şi de Duo Corina şi George Nica, aceştia din urmă din Braşov.

De remarcat că, în premieră, actul cultural din Bicaz a fost supravegheat pe motiv de pandemie de Jandarmeria Bicaz, care credem că s-a convins că în urbea de sub baraj oamenii de cultură sînt foarte serioşi chiar dacă coronavirusul ni se cam opreşte în gît de cînd ne atacă mişeleşte.

Actualitate

Cererile de personal sînt extrem de puţine

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ începutul de primăvară nu a dezmorţit piaţa muncii ■ cele mai multe cereri de noi salariaţi vin de la angajatorii din zona reşedinţei de judeţ ■

Primăvara calendaristică nu a dezmorţit piaţa muncii, iar pe 1 martie 2021 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă un număr total de 283 de posturi vacante. Cele mai multe recrutări de personal ar putea avea avea loc în zona reşedinţei de judeţ unde patronii au nevoie de 116 noi lucrători calificaţi în diverse ocupaţii.

În zona Roman ar fi nevoie de 108 noi lucrători. Cele mai puţine oportunităţi de angajare sînt la Tîrgu Neamţ, pentru că angajatorii au nevoie doar de 59 de salariaţi. Din totalul job-urilor disponibile, prea puţine sînt pentru cei cu înaltă calificare. Defalcat, în reşedinţa de judeţ se caută un specialist marketing şi mai mulţi ingineri între care doi specializaţi în prelucrarea lemnului, alţi doi ingineri ar trebui să fie calificaţi în textile – pielărie, plus un inginer compartiment calitate.

Nu s-a ocupat de mult timp postul de designer grafic şi multimedia şi cel de director de publicitate. Pentru cei cu studii medii cele mai multe cereri sînt în ocupaţia de lucrător comercial, unde sînt vacante 11 locuri de muncă, dar se mai caută bucătari, barmani, electricieni, frezoni universali sau tîmplar universal. Mai multe relaţii despre cererea de personal la nivelul zonei pot fi obţinute de la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman şi-ar putea găsi de lucru doi economişti şi un inspector protecţia muncii. Pentru ceilalţi sînt pe piaţă 20 de locuri de muncă în ocupaţia de operator producţie ceramist, ar mai fi nevoie de 10 operatori confecţii, dar sînt şi 23 de job-uri pentru necalificaţi în mai multe domenii, plus 6 locuri sînt pentru asistenţi medicali, ori 7 confecţioner – asamblori articole textile. La Tîrgu Neamţ sînt patru cereri de licenţiaţi şi nu s-au acoperit de mai mult timp 2 job-uri de sculptori în lemn, dar se caută şi un inginer geodez şi un inginer silvic. Pentru ceilaţi sînt libere 13 job-uri de confecţioner textile, se mai caută 5 deujbişti, sau cîte 2 frezori, strungari sau sudori.

Citește știrea

Actualitate

Începe şcoala pentru cei care n-au făcut-o on-line

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ unităţile vor comunica numărul de copiii care vor fi incluşi în proiectul Şcoala după şcoală ■ ei vor începe recuperarea materiei pierdute ■ de la compania Altex vor sosi în judeţ 750 costume de protecţie ■

Inspectorul general, Mihai Obreja, a anuţat care sînt măsurile luate în cele 323 unităţi şcolare din Neamţ, pentru asigurarea accesului la procesul de învăţămînt.

„Aşa cum se ştie, 201 şcoli învaţă în această săptămînă în scenariul verde, 128 în scenariul galben şi patru unităţi de la Agapia în scenariul roşu. Aici vor fi faţă în faţă doar preşcolarii şi şcolarii de la clasele I-IV şi 143 copii vor învăţa on-line.

În restul şcolilor din judeţ se urmăreşte aplicarea măsurilor de securitate şi prevenire a infectării cu SARS Cov 2. E important că şcolile dispun de materiale sanitare, unele primind măşti şi de la autorităţile locale.

Ministerul Educaţiei a semnat un contract cu firma Altex prin care se furnizează peste 500.000 de măşti în zece judeţe. Noi nu primim măşti pentru că stocurile sînt suficiente, dar vom primi 750 costume de protecţie care vor fi utilizate în şcoli“, a declarat profesorul Mihai Obreja.

Acesta a arătat că în judeţ se fac pregătiri pentru aplicarea unui ordin prin care se va organiza programul intitulat Şcoala după şcoală, care va avea în vedere activităţile de remediere a cunoştinţelor elevilor care nu au avut acces în acest an la şcoala on-line pentru că elevii nu au avut tablete, internet sau curent electric.

„Pînă vineri, 5 martie, fiecare şcoală ne va comunica situaţia acestor copii şi vom stabili cum va începe programul de remediere pentru aceşti copii, care se vor încadra în acest program naţional pilot. Aici sînt incluşi elevii cărora nu li s-a putut încheia situaţia şcolară la sfîrşitul primului semestru, cei aflaţi în situaţie de corigenţă sau bolnavi“, a mai adăugat inspectorul Mihai Obreja.

În toate şcolile din mediul urban au ajuns şi se folosesc testele rapide date de către Direcţia de Sănătate Publică. „Aceste testări sînt făcute de către asistentele medicale din şcoli, iar în mediul rural, primarii au încheiat convenţii cu medicii de familie. Am fost informaţi de către conducerea ministerului despre faptul că în curînd vor fi repartizate şi acele teste din salivă, care pot fi folosite şi de personal fără pregătire sanitară, ceea ce este bine. Sperăm ca în continuare, în Neamţ să ţinem epidemia sub control“, a adăugat inspectorul general, care este convins despre faptul că dacă în continuare se respectă cu stricteţe măsurile de distanţare fizică, de purtare a măştilor, de aerisire a sălilor de clasă, de dezinfecatre pe mîini şi de dezinfectare a suprafeţelor, numărul de îmbolnăviri în şcoli va fi unul redus.

Citește știrea

Actualitate

Recomandări pentru cadourile de Mărţişor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ comisarii de la Protecţia Consumatorilor vin cu sfaturi urile ■ cel mai important: cumpăraţi de la comercianţi autorizaţi ■

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ vine cu sfaturi utile pentru toţi cei care fac cadouri la început de primăvară.

„Este recomandat ca achiziţionarea produselor să se facă numai de la operatori economici autorizaţi, fie că funcţionează în locaţii stabile (magazine, supermarket-uri), fie în locaţii amplasate temporar, în baza autoritaţiei emise de autoritatea locală“, anunţă instituţia.

Comercianţii au mai multe obligaţii legale între care afişarea denumirii firmei şi a orarului de funcţionare, a plachetei Telefonul Consumatorilor; informarea consumatorilor privind denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului, importatorului şi distribuitorului; principalele caracteristici ale produsului – natura materialelor din care sînt confecţionate, cantitatea, condiţii de întreţinere, păstrare, depozitare, riscuri previzibile – avertismente.

Marcarea informaţiilor trebuie să fie şi în română, să corespundă cu informaţiile din marcarea originală, să fie cu caractere lizibile şi indelibile. Produsele pentru care este obligatorie marcarea datei limită de consum, a datei durabilităţii minimale trebuie să se comercializeze în cadrul acestor termene. Este recomandat ca, după eliberarea bonului de vînzare, acesta să fie păstrat pentru eventuale reclamaţii.

În mod special, la achiziţionarea mărţişoarelor ce conţin bijuterii din metale şi pietre preţioase consumatorii trebuie să primească un Certificat de calitate în original, care va conţine trebuie detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc), garanţia acordată şi modalitatea de asigurare a acesteia (service şi termen de remediere, politica de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare).

Achiziţionarea bijuteriilor din metale şi pietre preţioase trebuie să se facă de la operatorii economici autorizaţi de ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase. La comercializarea florilor, trebuie să se ţină cont de existenţa unor informaţii obligatorii: denumirea produsului; principalele caracteristici tehnice şi calitative; compoziţia pentru alte materiale destinate întreţinerii florilor şi plantelor; existenţa în magazin a unor fotografii martor, pentru buchetele care se realizează la comandă.

Comercianţii trebuie să prezinte consumatorilor o fotografie martor, din care să rezulte componenţa şi aspectul buchetului, cu denumirile florilor autohtone şi exotice conţinute, cît şi denumirea ornamentului verde (feriga, asparagus, ficus pumila, hedera, gypsophila elegans, gypsophila paniculata,etc).

Citește știrea

Trending