Contactează-ne

Actualitate

Despre Eminescu, muzică şi carte la vremuri de pandemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Poetul naţional a fost comemorat în „amfiteatrul“ de la Bicaz, la 131 de ani de la trecerea în veşnicie ■ invitaţi speciali au fost poeţii Corina Nica, Cezar Haiura şi Mihai Coşerariu ■ ei şi-au prezentat cărţile „Gînduri de bine“, „Iubire şi zbor“ şi „Întîlnire cu mine“ ■ „Eminescu este un reper spiritual. Eminescu nu trebuie cîntărit doar după poezie. Cel ce doreşte să-l cunoască îndeaproape, trebuie să citească proza, studiile şi publicistica sa din presa vremii“, au fost ideile cu care publicul s-a întors acasă după dialogul cultural ■

Biblioteca Orăşenească Bicaz a comemorat vineri, 12 iunie 2020, trecerea, în urmă cu 131 de ani, în veşnicie a poetului Mihai Eminescu.

La activitatea dedicată patronului spiritual al instituţiei de cultură bicăjene, desfăşurată în parteneriat cu Asociaţia Culturală Eu Cred de pe Valea Bicazului, au fost prezenţi în calitate de invitaţi speciali poeţii Corina Nica din Braşov, Cezar Haiura din Suceava şi Mihai Coşerariu din Neamţ, care aveau să recite din creaţiile proprii şi să interpreteze arii muzicale pe versuri proprii, oaspeţii fiind cunoscuţi publicului şi ca interpreţi de muzică folk.

Locul de derulare a manifestării a fost în aer liber, la amfiteatrul de la bustul lui Eminescu, mai concret în faţa instituţiei ce poartă numele scriitorului deplin al culturii româneşti. Manifestarea a fost deschisă de Mariana Călinescu, şefa bibliotecii gazdă, prin prezentarea unui expozeu pe tema datelor biografice ale Luceafărului poziei româneşti şi a unor răspunsuri bine conturate la întrebările retorice ale perioadei actuale „La ce bună literatura?“, „La ce buni poeţii în vremuri de restrişte“, ambele însoţite de argumentări bine documentate.

„Poate că vocea poetului nu e auzită, nu e ascultată cu toată atenţia, dar rostirea ei are un mers pe care nu-l putem ignora. Adevărul e de partea instanţei artistice, înţelepciunea aparţine celor ce simt şi gîndesc asemeni poeţilor lumii“, a spus, printre altele, şefa bibliotecii. Evenimentul cultural a mai presupus unele discursuri, la loc de cinste fiind cel prezentat de Nicolae Sălăgean, primarul de la Bicaz, care avea să sublinieze faptul că „fără cultură un popor este pe cale de a-şi pierde personalitatea“.

Cît îi priveşte pe cei trei poeţi, aceştia şi-au exprimat bucuria de a-şi prezenta noutăţile editoriale la Bicaz, bucuria fiind cu atît mai mare cu cît „festivalul poetic“ din umbra bustului lui Eminescu a fost definit ca prim contact cu publicul după pandemia COVID-19. Astfel, Corina Nica a oferit publicului volumul său „Gînduri de bine“, ce prin poemele sale reflectă o voce distinctă, care cucereşte prin sinceritatea confesiunii o sensibilă celebrare a iubirii şi a frumosului pur omenesc.

Cezar Haiura a prezentat lucrarea „Iubire şi zbor“, o plachetă cu un număr limitat de creaţii, dar care presupun o tuşă fină, subtila ironie, cărora li se adaugă o evidentă limpezire a discursului liric. Cît îl priveşte pe Mihai Coşerariu, „Bardul Văii Bicazului“, acesta s-a prezentat bicăjenilor cu cel de-al şaptelea volum de versuri, „Întîlnire cu mine“, ale căror versuri exprimă starea existentială modestă, autorul necautînd să obţină averi sau foloase, ci să răspundă cu sinceritate la întrebările cu care se confruntă societatea românească, păstrînd tandreţea, frămîntarea sufletească, dragostea şi respectul faţă de Ţară, într-o concepţie simplă, dar demnă.

Întregul discurs dedicat lui Eminescu de către toţi oaspeţii instituţiei cărţii din Bicaz a putut fi sintetizat cu următoarele vorbe: „Eminescu este un reper spiritual. Eminescu nu trebuie cîntărit doar după poezie. Cel ce doreşte să-l cunoască îndeaproape, trebuie să citească proza, studiile şi publicistica sa din presa vremii. Cel mai important însă este pragul lingvistic şi cultural pe care l-a atacat frontal Eminescu. El a deschis o cale fundamentală pentru limba română, astfel încît, dacă astăzi vorbim aşa de frumos în limba noastră, o datorăm lui Eminescu“. Asta a fost ideea cu care publicul s-a întors acasă după vreo două ceasuri de dialog cultural, unde vorbele au fost asortate cu muzică de calitate slobozite cu dragoste de către Grupul Folk Eu Cred, unul alcătuit din Mihai Coşerariu, Cristina Marin şi Elena Ropotoaia, precum şi de Duo Corina şi George Nica, aceştia din urmă din Braşov.

De remarcat că, în premieră, actul cultural din Bicaz a fost supravegheat pe motiv de pandemie de Jandarmeria Bicaz, care credem că s-a convins că în urbea de sub baraj oamenii de cultură sînt foarte serioşi chiar dacă coronavirusul ni se cam opreşte în gît de cînd ne atacă mişeleşte.

Actualitate

Persoană în scaun cu rotile, salvată din gospodăria în flăcări

Știre publicată în urmă cu

în data de

O persoană aflată într-un scaun cu rotile a fost scoasă dintr-o gospodărie în flăcări, de vecini, marţi, 27 octombrie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:29, pompierii nemțeni am fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Țolici, comuna Petricani. La locul solicitării s-au deplasat pompierii târgnemțeni cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Incendiul se manifesta la acoperișul unei anexe gospodărești (bucătărie de vară aflată în prelungirea locuinței) cu posibilitatea propagării la locuință.

Până la sosirea forțelor de intervenție cetățenii au scos din locuință o persoană în scaun cu rotile.

Pompierii au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars aproximativ 15 mp din acoperiș.

Proprietara locuinței, în vârstă de 46 de ani,  a suferit un atac de panică.  Aceasta a primit asistență medicală la locul evenimentului de la paramedici, fiind transportată ulterior la CPU Târgu Neamț.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind coșul de fum neprotejat termic față de materiale combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Autoturism răsturnat. Două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un autoturism s-a răsturnat, marţi, 27 octombrie, la ieşirea din comuna Dobreni spre Bodeşti. În maşină se aflau două persoane care au fost transportate la spital.

“Prin apel la 112, in jurul orei 13:10, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre un accident rutier produs la ieșirea din comuna Dobreni spre Bodești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii pietreni cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier un autoturism a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. În autoturism se aflau două persoane.

Cele două persoane aflate în autoturism au fost scoase de către participanții la trafic,  până la sosirea forțelor de intervenție. Aceasta au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajul SMURD, după care au fost transportate la spital.

Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 94 de cazuri noi. Naţional – 4.724 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ în total au fost înregistrate 5571 de cazuri, rata de incidenţă fiind de 1,69 la mie ■ au fost raportate 104 decese ■

Până pe 27 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217.216  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.724 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.084 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.574 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 26.10.2020 (10:00) – 27.10.2020 (10:00) au fost raportate 104 decese (56 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 10 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 25 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 34 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.758. Dintre acestea, 824 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.096.526 de  teste. Dintre acestea, 28.876 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.498 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.378 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 2.952 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 27 octombrie.

Pe teritoriul României, 26.534 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.540 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 59.271 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.153 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.503 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 5.616 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.002.851 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Trending