Actualitate
Despre Eminescu, muzică şi carte la vremuri de pandemie
■ Poetul naţional a fost comemorat în „amfiteatrul“ de la Bicaz, la 131 de ani de la trecerea în veşnicie ■ invitaţi speciali au fost poeţii Corina Nica, Cezar Haiura şi Mihai Coşerariu ■ ei şi-au prezentat cărţile „Gînduri de bine“, „Iubire şi zbor“ şi „Întîlnire cu mine“ ■ „Eminescu este un reper spiritual. Eminescu nu trebuie cîntărit doar după poezie. Cel ce doreşte să-l cunoască îndeaproape, trebuie să citească proza, studiile şi publicistica sa din presa vremii“, au fost ideile cu care publicul s-a întors acasă după dialogul cultural ■
Biblioteca Orăşenească Bicaz a comemorat vineri, 12 iunie 2020, trecerea, în urmă cu 131 de ani, în veşnicie a poetului Mihai Eminescu.
La activitatea dedicată patronului spiritual al instituţiei de cultură bicăjene, desfăşurată în parteneriat cu Asociaţia Culturală Eu Cred de pe Valea Bicazului, au fost prezenţi în calitate de invitaţi speciali poeţii Corina Nica din Braşov, Cezar Haiura din Suceava şi Mihai Coşerariu din Neamţ, care aveau să recite din creaţiile proprii şi să interpreteze arii muzicale pe versuri proprii, oaspeţii fiind cunoscuţi publicului şi ca interpreţi de muzică folk.
Locul de derulare a manifestării a fost în aer liber, la amfiteatrul de la bustul lui Eminescu, mai concret în faţa instituţiei ce poartă numele scriitorului deplin al culturii româneşti. Manifestarea a fost deschisă de Mariana Călinescu, şefa bibliotecii gazdă, prin prezentarea unui expozeu pe tema datelor biografice ale Luceafărului poziei româneşti şi a unor răspunsuri bine conturate la întrebările retorice ale perioadei actuale „La ce bună literatura?“, „La ce buni poeţii în vremuri de restrişte“, ambele însoţite de argumentări bine documentate.
„Poate că vocea poetului nu e auzită, nu e ascultată cu toată atenţia, dar rostirea ei are un mers pe care nu-l putem ignora. Adevărul e de partea instanţei artistice, înţelepciunea aparţine celor ce simt şi gîndesc asemeni poeţilor lumii“, a spus, printre altele, şefa bibliotecii. Evenimentul cultural a mai presupus unele discursuri, la loc de cinste fiind cel prezentat de Nicolae Sălăgean, primarul de la Bicaz, care avea să sublinieze faptul că „fără cultură un popor este pe cale de a-şi pierde personalitatea“.
Cît îi priveşte pe cei trei poeţi, aceştia şi-au exprimat bucuria de a-şi prezenta noutăţile editoriale la Bicaz, bucuria fiind cu atît mai mare cu cît „festivalul poetic“ din umbra bustului lui Eminescu a fost definit ca prim contact cu publicul după pandemia COVID-19. Astfel, Corina Nica a oferit publicului volumul său „Gînduri de bine“, ce prin poemele sale reflectă o voce distinctă, care cucereşte prin sinceritatea confesiunii o sensibilă celebrare a iubirii şi a frumosului pur omenesc.
Cezar Haiura a prezentat lucrarea „Iubire şi zbor“, o plachetă cu un număr limitat de creaţii, dar care presupun o tuşă fină, subtila ironie, cărora li se adaugă o evidentă limpezire a discursului liric. Cît îl priveşte pe Mihai Coşerariu, „Bardul Văii Bicazului“, acesta s-a prezentat bicăjenilor cu cel de-al şaptelea volum de versuri, „Întîlnire cu mine“, ale căror versuri exprimă starea existentială modestă, autorul necautînd să obţină averi sau foloase, ci să răspundă cu sinceritate la întrebările cu care se confruntă societatea românească, păstrînd tandreţea, frămîntarea sufletească, dragostea şi respectul faţă de Ţară, într-o concepţie simplă, dar demnă.
Întregul discurs dedicat lui Eminescu de către toţi oaspeţii instituţiei cărţii din Bicaz a putut fi sintetizat cu următoarele vorbe: „Eminescu este un reper spiritual. Eminescu nu trebuie cîntărit doar după poezie. Cel ce doreşte să-l cunoască îndeaproape, trebuie să citească proza, studiile şi publicistica sa din presa vremii. Cel mai important însă este pragul lingvistic şi cultural pe care l-a atacat frontal Eminescu. El a deschis o cale fundamentală pentru limba română, astfel încît, dacă astăzi vorbim aşa de frumos în limba noastră, o datorăm lui Eminescu“. Asta a fost ideea cu care publicul s-a întors acasă după vreo două ceasuri de dialog cultural, unde vorbele au fost asortate cu muzică de calitate slobozite cu dragoste de către Grupul Folk Eu Cred, unul alcătuit din Mihai Coşerariu, Cristina Marin şi Elena Ropotoaia, precum şi de Duo Corina şi George Nica, aceştia din urmă din Braşov.
De remarcat că, în premieră, actul cultural din Bicaz a fost supravegheat pe motiv de pandemie de Jandarmeria Bicaz, care credem că s-a convins că în urbea de sub baraj oamenii de cultură sînt foarte serioşi chiar dacă coronavirusul ni se cam opreşte în gît de cînd ne atacă mişeleşte.
-
Actualitate9 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Prima pagină2 zile,
Adrian Laza, premieră națională în Himalaya. Este primul român care a escaladat cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Actualitate2 săptămâni,
”Cutremur” în PSD Neamț: Carmen Năstase pusă să se retragă din Consiliul Județean
-
Actualitate2 săptămâni,
Alertă națională: cod galben și portocaliu, ploi, vijelii
-
Prima pagină4 zile,
Școli nemțene din rural, decorate prin decret prezidențial de Ziua Mondială a Educației
-
Actualitate2 săptămâni,
Vremea împărțelilor