Prima pagină
Despre campania electorală și procesul de vot la alegerile locale și europarlamentare
■ campania electorală a început vineri, 10 mai și se va încheia sâmbătă, 8 iunie, la ora 07.00 ■ candidații pot afișa bannere de dimensiunea unei coale A-3 ■ pe 9 iunie, alegătorii vor primi 5 buletine de vot: pentru Parlamentul European și pentru alegerile locale: primar, consilii locale, președinte consilii județene și membrii consiliilor județene ■
Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie a început vineri, 10 mai 2024, la ora 07.00 și se va încheia sâmbătă, 8 iunie, la ora 07.00. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie, la ora 07.00 Conform legii, alegerile locale și parlamentare se desfășoară o dată la 4 ani, în timp ce scrutinul pentru alegerile europarlamentare și cele prezindențiale se desafășoară din 5 în 5 ani.
În timpul campaniei electorale candidații și partidele care i-au propus vor fi obligați să rspecte reguli stricte. Astfel, dimensiunea bannerelor (afișelor electorale) va fi de aproximativ o coală A-3 și acestea vor putea fi amplasate doar în locuri special amenajate de autoritățile publice locale. Este interzisă prin lege folosirea pe afișe a unei succesiuni de culori care să reproducă drapelul României.
Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor având caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță, precum și a oricăror forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică. Biroul Electoral central recomandă competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfășurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest și constructive.
Trebuie evitată denaturarea sau manipularea informațiilor pentru a preveni răspândirea știrilor false, a acțiunilor de dezinformare și a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfășurare a procesului electoral, se arată într-un comunicat al Biroului Electoral Central. Pe 9 iunie 2024, la ora 07,00 va începe procesul de votare pentru ambele scrutinuri: locale și europarlamentare și se va încheia în aceași zi la ora 22,00.
Alegătorii care la ora 22.00 se află în sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23,59. După numărătoarea voturilor și soluționarea eventualelor sesizări sau contestații, rezultatele alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale și pentru membrii din România în Parlamentul European, din anul 2024, vor fi validate și publicate în Monitorul Oficial al României, partea I.
Alegătorii care merg să voteze la secția de vot arondată domiciliului vor primi 5 buletine de vot: unul pentru Parlamentul European și patru pentru alegerile locale: primar, consilii locale, președinte consilii județene și membrii consilii județene, care vor fi introduse în cinci urne separate, distinct inscripționate.
-
Actualitate24 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate7 zile,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Actualitate2 săptămâni,
Triton la Clinica Crismed din Piatra Neamț
-
Actualitate2 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă