Contactează-ne

Actualitate

Despre Bacalaureat şi România Educată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorul Mihai Obreja va merge la liceele cu rezultate slabe la BAC ■ urmare a discuţiilor cu directorii şi consiliile de administraţie se va estima normarea claselor pentru anul şcolar viitor ■ unităţile cu rezultate slabe s-ar putea să nu mai primească clase de liceu ■ asociaţiile de părinţi susţin că de la bune intenţii şi pînă la practică e cale lungă ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ a decis ca după publicarea rezultatelor finale ale examenului de Bacalaureat să se efectueze o analiză a acestora pentru a pregăti acţiunea de normare a personalului didactic pentru anul şcolar viitor, care urmează a se face în perioada imediat următoare, în pregătire anului şcolar 2021-2022.

„În ceea ce priveşte rezultatele la examen, aşa cum v-am declarat, se tot fac clasamente şi la nivel de minister, dar şi la nivelul presei. Conform acestor statistici, Neamţul nu mai apare în lista liceelor cu zero promovabilitate, ca în alţi ani. De regulă, trimiterile de acest gen se fac la Liceul Tehnologic Ion Ionescu de la Brad Horia, unde anul acesta a promovat un singur elev.

Ceea ce trebuie spus este faptul că în judeţ mai există astfel de unităţi şcolare, la ţară, unde nici acolo rezultatele nu sînt grozave. Aceste licee au cîte unul-doi elevi sau puţini care au promovat Bacalaureatul (Liceul Nisiporeşti, comuna Boteşti, Liceul Borca, Liceul Bistriţa, Liceul Forestier, Liceul Pipirig, care au procente scăzute de promovabilitate – n.r.).În astfel de clasamente nu e bine deloc dacă transformăm în «merit» faptul că avem un candidat-doi care au promovat BAC-ul.

Dacă e vorba strict de Liceul Ion Ionescu de la Brad Horia mi-am propus ca zilele următoare să mă deplasez acolo, pentru a avea o discuţie aplicată la nivelul conducerii liceului, cu scopul a decide ce vom face cu această unitate şcolară, altădată făcînd parte din elita învăţămîntului agronomic din România. Aceast liceu avea şi încă mai are o infrastructură şcolară deosebită. Vreau să vedem cum stau lucrurile din punct de vedere al normării şi dacă nu este mai bine să mergem pe şcoală profesională şi nu neapărat pe liceu.

Spun acest lucru în perspectiva aplicării proiectuli guvernamental al preşedintelui Klaus Iohannis, România Educată, care are în vedere formarea unor specialişti de care are atîta nevoie societatea. În viitor şi aceşti elevi vor putea să susţină un examen de Bacalaureat şi chiar să urmeze cursurile unui colegiu universitar, care să le asigure absolvenţilor nivelul cinci de calificare. Vom analiza toate soluţile fezabile. La Horia există şi o fermă zootehnică, dotată cu o bază materială bună, care, din păcate, s-a degradat uşor din timp

.Vom analiza ce se poate face pentru întreţinerea ei şi cum va putea fi folosită, eficient, ca bază didactică. Este vorba de un liceu tehnologic, cu profil agricol, de mare viitor pentru agricultura românescă, care din cîte ştiu, beneficază şi de sprijinul Ministerului Agriculturii“, a declarat profesorul Mihai Obreja. Acesta spune că primul liceu agricol din România, înfiinţat de căte marele agronom Ion Ionescu de la Brad, trăieşte drama atîtor domenii, care, de-a lungul timpului, din cauza politicilor guvernamentale greşite, este total neatractiv pentru tinerii de astăzi, dar spercă că, pe viitor, mentalitatea aceasta se va schimba.

Măsurile radicale vor deranja

Preşedintele Asociaţiei Părinţilor din România, Iulian Cristache, este destul de sceptic în privinţa unui proiect care nu este lege, după munca a mii de experţi în educaţie, profesionişti şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale de profil.

„Nefiind un act normativ, ci doar un proiect care cuprinde nişte obiective, nişte direcţii de dezvoltare şi ţinte, rămîne de văzut dacă Ministerul Educaţiei va avea puterea şi dacă va reuşi să vină cu legislaţia care să asigure aplicativitatea lui“ susţine, printre altele, Iulian Cristache. Acesta e convins că măsurile radicale necesare pentru reformarea sistemului vor deranja: „Profesorii vor trebui să stea la şcoală opt ore pe zi şi să participe, alături de elevi, la aşa numitul program Şcoală după şcoală.

Doar aşa se va pune punct celebrelor meditaţii aducătoare de venituri şi multelor teme date pentru acasă… Profesia, însă, trebuie revalorizată pornind de la o salarizare şi condiţii corespuzătoare de muncă. Proiectul România Educată a venit cu altă propunere schimbare majoră: BAC şi examen la colegiile de top. Părinţii cu elevi în clasa a opta sînt efectiv şocaţi şi speriaţi de noua măsură. Temerile sînt îndreptăţite, susţinerea unui examen la un colegiu unde subiectele sînt făcute chiar de către profesori, profesori care pot face meditaţii cu viitori absolvenţi ai acelui colegiu, pare o bună probă de integritate morală.

Şi, aşa cum ştim, la noi, integritatea ne joacă feste“. Iulian Cristache mai spune că pilele şi banii şi-au făcut loc la nivelul sistemului. Nu de azi, ci dintotdeauna: „A se vedea, de exemplu, viza de flotant şi înscrierea la clasa pregătitoare. Deşi la nivel legislativ avem reglementări, în sensul respectării celor menţionate mai sus, ele se fac după bunul plac, adică după relaţii şi uneori bani. De asemenea, din nou, nu mi se pare corect să vorbim de o schimbare făcută peste noapte. Copiii sunt complet bulversaţi, chiar şi cei foarte buni, mentalul lucrează fără voinţa lor, sînt totuşi copii şi este prima barieră din viaţa lor“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending